Rusija je konačno, nakon mjesec dana, priznala Sjevernu Makedoniju

Autor:

19.03.2019.

North Macedonia's Foreign Minister Nikola Dimitrov meets with Greece's Deputy Foreign Minister Sia Anagnostopoulou in Skopje, North Macedonia March 8, 2019. REUTERS/Ognen Teofilovski
Ognen Teofilovski / REUTERS

Mjesec dana nakon (18 veljače) što je Ministarstvo vanjskih poslova Makedonije, obavijestilo rusko veleposlanstvo u Skopju o tome da je zemlje promijenila ime, iz Moskve, je u utorak 19. ožujka, stiglo priznanje te nekadašnje jugoslavenske republike, pod novim  imenom - Sjeverna Makedonija.

Rusija je podržavala protivnike promjene imena, a i u vijesti o priznanju ruska državna agencija RIA napominje kako je u rujnu 2018. godine propao referendum o promijeni imena, ali je na kraju glasovanjem u Sobranju, prijedlog iz grčko - makedonskog Prespanskog sporazuma prošao. Ruski mediji napominju kakao je taj potez bio nužan da zemlja bude primljena u NATO, gdje će se kao 30. članica, kako kažu, naći u prosincu ove godine na summitu u Londonu, kada će se i proslaviti 70 godišnjica Saveza. Proces ratifikacije u zemljama članicama je počeo, a već su to obavile Grčka kao prva te Crna Gora.

U Makedoniji i Grčkoj optuživali su Rusiju da stoji iza prosvjeda protiv Prespanskog sporazuma. Makedonci su ukazivali da je ruski tajkun grčkog podrijetla i solunske adrese Ivan Savvidi plaćao navijače skopskog Vardara da prosvjeduju protiv imena Sjeverna Makedonija, a Grčka je pak uskratila boravak čak četvorici ruskih diplomata te nekim svećenicima Ruske pravoslavne crkve, optužujući ih da su se miješali u " unutarnje poslove Grčke" u vezi s promjenom imena.

Grčka njeguje prisne odnose s Rusijom, a neki ju smatraju dijelom "Putinova kluba" u Bruxellesu. Atena je bila među rijetkim članicama koja, zbog afere Skripalj ( trovanje nervnim plinom nekadašnjeg pripadnika ruske vojnoobavještajne službe GRU koji je špijunirao za Veliku Britaniju), nije "prognala" ni jednog ruskog diplomata.

Rusija se protivila Sporazumu iz pragmatičnog razloga - kako bi spriječila da i Makedonija ne isklizne iz njenog zagrljaja u tabor "neprijatelja" - NATO. To se ipak dogodilo, što je Rusiji, dodatno suzio manevarski prostor na Balkanu. Moskva se s tim očito pomirila, prihvačajući realnost Sjeverne Makedonije  i njenih strateških euroatlantskih prioriteta. Možda je to i dio nove taktike o kojoj se sve više raspravlja u ruskim medijima - da se fokusira na prostor bivšeg SSSR-a te da pokuša te zemlje ostaviti u svojoj orbiti, a ne se raspršiti u potrazi za saveznicima te gubiti i ono što Rusija smatra svojim dvorištem. Pogotovo u trenutku kada se i dio tih postosvjetskih zemalja okreće euroatlsnastkim integracijama, poput  Ukrajine i Gruzije, a tim putem najavljuju i Moldavija i Armenija, a čak i najvjernija Bjelorusija pušta probne balone u pravcu Zapada. 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version