SAD: Razumijemo zabrinutost Hrvata u BiH zbog izbornog zakona, ali zbog toga ne smiju blokirati ostale političke procese

Autor:

08.03.2019.

Bosnia's acting Prime Minister Nikola Spiric (R) shakes hands with Dragan Covic (C), leader of Bosnian Croats party
Ranko Ćuković / Reuters

Milorad Dodik, predsjavajući Predsjedništva BiH, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i Nikola Špirić iz Doma naroda parlamenta BiH

Sjedinjene Američke Države u potpunosti razumiju opravdanu zabrinutost bosanskohercegovačkih Hrvata zbog izbornog zakona. No, takva situacija ne daje za pravo Hrvatima da blokiraju sve ostale političke procese u zemlji”, rekao je u četvrtak Matthew A. Palmer, zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a u uredu za europska i eurazijska pitanja.

Naglasio je da će za rješavanje problema izbornog zakonodavstva trebati kreativnost i kompromisa i to zahtijeva vrijeme. Ali ima stvari koje se moraju odmah rješavati. "Očekujemo da se vlast na saveznoj razini smjesta oformi. To ne smije biti talac problema oko reforme izbornog zakona", poručio je. Posebno je istaknuo pitanje Mostara. Naglasio je da je potrebno postići kompromis kako bi građani tog grada mogli ostvariti svoje demokratsko pravo i prvi put u 10 godina izabrati Gradsko vijeće.

Palmer je potvrdio da SAD zajedno sa svojim europskim saveznicima očekuje da BiH napravi korak u smjeru prihvaćanja godišnjeg nacionalnog programa (ANP) kojim bi se otvorio put za približavanje članstvu u NATO-u. Ne zabrinjava ga previše stajališta dužnosnika Republike Srpske koji se protive članstvu u NATO-u: “O članstvu nitko ne govori. Riječ o prvom koraku. Konačno, zašto BiH ne bi imala odnose s NATO-m kakve ima Srbija”?

Kad je riječ o odnosu Srbije i njezinoj politici “dvije stolice”, dakle veza s Rusijom i Zapadom, Palmer je naglasio kako nije siguran da je ta ravnoteža čvrstva. Te da u Washingtonu Srbiju vide kao "dio Zapada, kao članicu EU-a i partnera SAD-a".

Kad je riječ o odnosima Srbije i Kosova, američki diplomat je istaknuo kako je stav Washingtona da je potrebno ostvariti sveobuhvatan sporazum koji će voditi do stabilnosti u regiji i situacije u kojoj Srbija priznaje Kosovo, ali i Kosovu Srbiju. “SAD ne zagovara zamjenu teritorija između dviju subjekata, ali ako će to olakšati dogovor tada su skloni podržati takvo rješenje. “Dvije se strane prvo moraju vratiti za pregovarački stol. Pregovori su blokirani uvelike zbog visokih carina koje je Kosovo krajem studenoga uvelo na proizvode iz Srbije i BiH”, naglasio je. I dodao kako od Prištine očekuju da barem privremeno ukine tarife da se obnovi dijalog. Naglasio je  kako su tarife štetne po samo Kosovo.

Posebno je naglasio destruktivnu ulogu Rusije u regiji ističući kako je to bilo vidljivo u procesu sklapanja Prespanskog sporazuma kojim su Grčka i sadašnja Sjeverna Makedonija riješile sporno pitanje imena. A kad je riječ o prosvjedima koji potresaju Crnu Gore, američki je diplomat istaknuo kako je pravo građana da prosvjeduju. I zatim naglasio kako će američka administracija razgovarati s onima koje su Crnogorci izabrali na izborima. Dakle, SAD i dalje daje podršku Milu Đukanoviću.