SAD: Vrijeme je da se Kosovo i Srbija priznaju

Autor:

08.02.2019.

US EMBASSY BELGRADE/PRISHTINA / US EMBASSY BELGRADE/PRISHTINA

Kyle Scott, američki ambasador u Beogradu (lijevo) i Philip Kosnett, američki ambasador u Prištini.

"Hrabrost i kreativnost koju su pokazali lideri u Ateni i Skoplju kako bi riješili decenijski spor treba poslužiti kao inspiracija svima u regiji", stoji u otvorenom pismu američkih ambasadora u Beogradu i Prištini.

"Kao američki ambasadori u Beogradu i Prištini uvjereni smo da trezveno političko vdđstvo, koje ima viziju, može dovesti do sveobuhvatnog sporazuma između Srbije i Kosova, u čijem bi središtu bilo uzajamno priznavanje. Taj bi uspjeh položio temelje mirnije i naprednije budućnosti svih naroda u ovoj regiji", stoji u pismu koje je objavila beogradska Politika i prištinski Zeri, a koje su potpisali Kyle Scott, američki ambasador u Beogradu i Philip Kosnett, američki ambasador u Prištini.

Evo što trebaju napraviti Srbija i Kosovo: "Vrijeme je da Kosovo ukine carine, da Srbija odgovori na konstruktivan način, da prestanu provokacije s obje strane, da se Beograd i Priština vrate dijalogu koji predvodi Europska unija i da se obje strane odvažno opredjele za mir. Ako to učinite sigurni smo da možete postići povijesni sporazum o normalizaciji u ovoj godini".

Ambasadori su svjesni da je riječ o ozbiljnom i teškom političkom pothvatu. "Nisu nam nepoznate povijesne okolnosti i postojeće napetosti koje su dovele do nepovjerenja i nesporazuma koji opterećuju međusobne odnose. Upravo zato sporazum mora biti opsežan i obostrano koristan. Nedavni koraci i Beograda i Prištine zbog kojih napetost raste moraju prestati da bi postojala nada u postizanje trajnog mira, napretka i pravde u regiji".

A zatim slijedi više nego jasno upozorenje: "Ukoliko dvije strane ne iskoriste ovu priliku, riskirate da propustite najbolju priliku za čitavu jednu generaciju". Na kraju važna poruka: "Ako su Srbija i Kosovo spremne poći tim putem, SAD će biti na vašoj strani na svakom koraku".

U četvrtak je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, u Vranju izjavio: ""Da, ja ne priznajem granice nezavisne države Kosovo, kao što su oni napravili (njegovi prethodnici na čelu države, sadašnji predstavnici opozicije) i po tome se mi razlikujemo. To su različite politike, ali naša politika nije politika neozbiljnosti i neodgovornosti".

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version