Širenje Europske unije na Zapadni Balkan treba biti vođeno geopolitikom

Autor:

  • Vladimir Krulj

10.12.2018.

Pristina, 101207.
Nekoliko tisuca studenata i gradjana Kosova sudjelovalo je u prosvjedu uz geslo 'Svi za neovisnost Kosova', koji je u Pristini organizirala Studentska inicijativa.
Zahtjev sudionika prosvjeda je da novoizabrani zastupnici kosovske Skupstine odmah proglase neovisnost Kosova.
Foto: Marin Tironi / CROPIX
Marin Tironi / CROPIX

Priština 2015. godine

Sva mišljenja izrečena u ovoj kolumni održavaju mišljenje njezinoga autora, ali ne i redakcije Euractiv.com. Vladimir Krulj je znanstveni novak na Ekonomskom institutu i bivši savjetnik Vlade Republike Srbije.

Dok je Europska unija pokušavala dobiti na vremenu odgađajući proces proširenja Europske unije, ponajviše zbog vlastitih problema, geopolitički kontekst se promijenio, piše Vladimir Krulj.

Kada je Ujedinjeno Kraljevstvo započelo svoje pregovore o Brexitu, Bruxelles je ismijao one koji su se vodili strategijom 'ovaca i novaca'. O budućnosti odnosa Srbije i Europske unije odlučit će se tijekom nadolazećih tjedana. Ako je suditi po naznakama postojećih bilateralnih odnosa, Europska unija će pokušati pokupiti 'ovce i novce', ali će pokazati i koliko će im Ujedinjeno Kraljevstvo nedostajati.

Bruxelles će 18. prosinca održati peti sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje Europskoj uniji, na kojem će se odlučiti koliko će poglavlja pregovaračke stranke otvoriti tijekom 2019. godine, tijekom pregovora o pridruživanju Srbije Europskoj uniji. Očekivanja Srbije, ali i Balkana su niska. Više-manje se očekuje isto; Europska unija će se potruditi zadržati interes za članstvo svih balkanskih država, ali nedovoljno da donese konkretne promjene za očajne stanovnike Balkana.

Balkanci gube vjeru

Države Zapadnog Balkana čiji BDP je osjetno niži od prosjeka Unije, trebaju punopravno članstvo u toj integraciji kako bi potaknule svoj gospodarski rast. Zavidno gledaju infrastrukturu susjednih država članica Europske unije koje su do sada uspješno iskoristile bespovratna sredstva fondova EU. Njihovi mladi sanjaju o prilikama koje bi im omogućilo slobodno kretanje, ali i o otvaranju vlastitih poduzeća i porastu trgovine koji bi im slobodna trgovina mogla osigurati.

Međutim, EU je povlastice članstva godinama držala izvan dosega država Zapadnog Balkana dok je očito uzmicala od jasne odluke.

Ekonomske poteškoće koje su financijske i dužničke krize uzrokovale nagomilale su niz društvenih i političkih problema poput migrantske krize i porasta neliberalnih demokracija u Mađarskoj i Poljskoj. S obzirom na to da je Ujedinjeno Kraljevstvo kao  jedan od najvećih zagovaratelja proširenja EU prema istoku napušta blok, na Balkanu postoji realna sumnja u istinsku predanost Europske unije regiji.

Kina, Rusija i Zaljevske države kruže

Dok je EU pokušavala dobiti na vremenu prije službenog proširenja na istok, geopolitički kontekst se promijenio. Sada je suparnička Kina postala ekonomski udvarač regije, aktivno unoseći ulaganja putem 16+1 strategije. Također, snažno rastu i turska ulaganja, a u stopu ih prate i Zaljevske države.

Međutim, Rusija je najodlučnija u tome da oslabi Europsku uniju i stvori nestabilnost gdje god može kako bi promijenila pravila igre. Povećala je svoje intervencije u poslove na Balkanu, dok se istovremeno veza regije sa Zapadom osjetno pogoršala. Makedonske razmirice oko službenog imena države sa susjednom Grčkom, ulazak Crne Gore u NATO savez i nezaobilazni bilateralni odnos Prištine i Beograda stvaraju plodno tlo za rusko širenje dezinformacija i kibernetičke napade.

Europska unija je želeći dati svoj doprinos postepeno uspjela pružiti podršku onima koji još uvijek pokušavaju voditi Balkan prema Zapadu. Crna Gora pridružila se NATO savezu, nakon što je ime 'Sjeverna Makedonija' dogovoreno kao rezultat hrabrih koraka koje su poduzeli premijeri Zaev i Tsipras, dok je istovremeno EU podržala proces dijaloga koji je u tijeku između Srbije i Kosova.

Kako Srbija može udovoljiti nedefiniranoj poziciji EU o Kosovu?

Preostaje nam vidjeti hoće li ti koraci stvoriti značajan napredak prema punopravnom članstvu u EU Crne Gore ili Sjeverne Makedonije, a pozicija Unije po pitanju Kosova ostaje zbunjujuća.

Neovisno o tome hoće li SAD biti spreman podržati bilo kakav ishod pregovora dviju strana, određene države članice EU predvođene Njemačkom isključuju izmjene teritorija na Kosovu čak i pod uvjetom da Vučić i Thaçi na njih pristanu. Rješenje koje Europska unija predlaže ostaje nejasno, unatoč stavu da je 'odluka' o pitanju Kosova ključni preduvjet za nastavak pregovora Srbije za članstvo u EU.

Frustracija izazvana nedostatkom napretka svakako je jedan od razloga koji stoje iza nedavnog porasta napetosti između Beograda i Prištine. Zbog izostanka srpske podrške članstvu Kosova u Interpolu, Priština je pretjerano reagirala i nametnula carine na uvoz srpske robe u visini od sto posto. Mjera je to koja će nanijeti štetu kosovskim potrošačima svih entiteta te srednjim i malim poduzetnicima obje strane. No, to se događa kada se nadanja jedne države konstantno slamaju.

Članstvo država Zapadnog Balkana može biti laka pobjeda za EU

Nema sumnje da se Europska unija trenutno suočava s vlastitim egzistencijalnim bitkama. Procjena utjecaja kojeg će Brexit imati na budućnost Unije je nije dovoljno jasna unatoč tome što se naizgled stvorilo kratkoročno jedinstvo među preostalih 27 država članica.

Vlada u Rimu želi pomrsiti europske planove, dok populisti desnice prijete osvajanjem mnogih glasova na izborima za Europski parlament sljedeće godine. Dok Orban ne pokazuje želju za odstupanjem, nitko ne može precizno procijeniti koja će sljedeća katastrofa na Bliskom istoku ili u Africi potaknuti novi val migracija koji bi ponovno narušio slogu europskih partnera.

No, upravo zbog svih ovih kratkoročnih bitki, čini se da EU gubi iz vida svoju ključnu misiju te integracija Zapadnog Balkana u Europsku uniju stoji na mjestu. Ali ja vjerujem da pristupanje Balkana može oživjeti temeljnu svrhu Unije što je širenje mira, sigurnosti i prosperiteta europskim kontinentom.

Osamnaest mjeseci pregovora oko Brexita pokazali su nam da strategija 'i ovce i novce' rijetko uspijeva. Pitam se hoće li sljedećeg mjeseca Bruxelles vidjeti ironiju u odluci da pomogne ili blokira budućnost Srbije u Europskoj uniji?