Sjeverna Makedonija sve bliže pristupnim pregovorima, Albanija još uvijek u drugom planu

Autor:

  • Karla Juničić

17.06.2019.

North Macedonia Prime Minister Zoran Zaev poses with European Commission President Jean-Claude Juncker at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, June 4, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Sjevernomakedonski premijer Zoran Zaev i odlazeći predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker

Prema informacijama diplomatskih službenika u Bruxellesu, čelnici europskih zemalja će sutra odgoditi početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom za rujan, s obzirom na to da se članice EU nisu uspjele usuglasiti oko pitanja proširenja.

Dvije države Zapadnog Balkana ispunile su sve potrebne uvjete početak pristupnih pregovora za članstvo u EU, ali će i dalje trebati pričekati svoje 'zeleno svjetlo', što bi u pitanje moglo dovesti i kredibilitet same Unije.

Naime, protekle su se godine države članice usuglasile da će tijekom lipnja 2019. godine, EU odlučiti o daljnjem širenju na Zapadni Balkan. Većina članica, Europska komisija i Europska služba za vanjsku politiku (EEAS) zalažu se za početak pregovora, no o tome će u konačnici odlučiti Europsko vijeće u kojem bilo koja država može uložiti veto.

- Europska komisija učinit će sve kako bi održala obećanje i započela pristupne pregovora ove godine. Ako su zemlje kandidati ispunile svoju zadaću i zadovoljile dane uvjete, isto mora učiniti i EU - napisao je na službenom Twitter profilu Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za proširenje, uoči susreta sa sjevernomakedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

 

Vijeće za opće poslove (GAC), koje je odgovorno za pripremanje summita Europskog vijeća, neće sutra donijeti odluku o tom pitanju, zato što Njemačka, Francuska, Nizozemska i Danska još uvijek nisu izrazile svoje mišljenje o proširenju.

Zašto 'da' za Sjevernu Makedoniju?

Sjeverna Makedonija je pokazala dobar primjer diplomatske prakse na Zapadnom Balkanu potpisivanjem Prespanskog sporazuma s Grčkom o promjeni imena. Povjerenici i službenici u EU gledaju na to kao na 'najpozitivniji događaj' u regiji. U razgovoru s novinarom EURACTIV-a prošloga tjedna, novoizabrani predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski priznao je da je najveći 'problem u euroatlantskom putu te države stalno odgađanje početka pregovora'. Smatra da bi Sjeverna Makedonija neovisno o Albaniji trebala započeti pregovore čim prije, jer bi se u suprotnom politička situacija u regiji mogla dodatno zakomplicirati.

- Kada ponovno ne bi dobili 'zeleno svjetlo', bio bi to vrlo loš znak za sve proeuropske snage u regiji, čak i za zemlje koje su već službeno započele pregovore s EU - kazao je.

Zašto 'ne' za Albaniju?

Albanija još uvijek nije uspjela osigurati jednoglasnost svih 28 država članica. Naime, proteklog je tjedna nizozemski parlament donio odluku kojom je najavio da je spreman Tirani blokirati početak pregovora. Isto bi se moglo uskoro dogoditi i u Francuskoj, u kojoj je predsjednik Emmanuel Macron već izjavio da se protivi daljnjem širenju EU dok se sama Unija ne reformira.

- Ispunili smo uvjete i kucnuo je čas da nam Europa da 'zeleno svjetlo' - rekao je albanski premijer Edi Rama koji je prilikom posjeta Bruxellesu proteklog tjedna zastupajući spremnost svoje zemlje na pristupne pregovore. Prema izvješću Europske komisije o napretku država Zapadnog Balkana u pristupanju EU objavljenom krajem svibnja, Tirana bi posebnu pažnju trebala posvetiti reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Razdvajanje pregovora

Prema navodima službenika iz EU odluka o početku pristupnih pregovore trebala bi se donijeti najkasnije do rujna, a još uvijek postoji mogućnost da će se voditi posebni pregovori s Tiranom i sa Skopjem.

Grupa od 13 zemalja (Estonija, Litva, Latvija, Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija, Malta) trenutno vrši pritisak na ključne institucije Europske unije za proširenje, a u tom su duhu 11. lipnja sastavile nacrt prijedloga proširenja na Zapadni Balkan.

Švedska, Grčka i Ujedinjena Kraljevina nisu se pridružile potpisivanju prijedloga. Konkretno, Švedska je izjavila da bi zaključci sastanka koji će se održati u utorak trebali 'jasno' naznačiti kada će se donijeti odluka kako bi se pokazalo da države članice podržavaju obećanje iz prošle godine.

Većina zemalja koje se zalažu za proširenje smatra da bi ponovno odgađanje početka pregovora narušilo kredibilitet Europske unije na Zapadnom Balkanu, ali i šire. Osim toga, države upozoravaju da bi moglo doći do novih nestabilnosti u regiji, u kojoj utjecaj Kine i Rusije nezaustavljivo raste.