Srbija i Eurazijska unija uklonile posljednju prepreku za ambiciozan trgovinski sporazum

Autor:

  • Julija Simić/Euractiv.rs

14.03.2019.

Russian President Vladimir Putin and Serbian President Aleksandar Vucic arrive for a news conference in Belgrade, Serbia, January 17, 2019. REUTERS/Stoyan Nenov
Stoyan Nenov / REUTERS

Russian President Vladimir Putin and Serbian President Aleksandar Vucic arrive for a news conference in Belgrade

Srbija i članice Eurazijske ekonomske unije (EAEU) ovaj su tjedan pronašli rješenje za kontroverzne prepreke koji su se odnosili na kvote za sir i brendi, čime se otvorio put za potpisivanje ambicioznog trgovinskog sporazuma s tim proruskim trgovinskim blokom.

EAEU, blok kojeg ponekad zovu Eurazijskom unijom, formiran je 2014. godine između Rusije, Bjelorusije, Kazahstana, dok su se Armenija i Kirgistan pridružili sljedeće godine. Godišnje se između Srbije i tih zemalja razmjene dobra u vrijednosti od 2,87 milijardi dolara, od čega 90 posto odlazi samo na trgovinu s Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin trebao je potpisati trgovinski sporazum tijekom službenog posjeta Srbiji sredinom siječnja, ali tada još uvijek nisu bile dogovorene kvote. Međutim, ruski veleposlanik u Srbiji Aleksandr Čepurin je na svom službenom Twitter profilu najavio da je formiranje slobodne trgovine između Srbije i država EAEU 'gotova stvar', ali da se još uvijek ta odluka mora ratificirati na sastanku Međuvladina vijeća. Sljedeća sjednica toga tijela održat će se krajem travnja, napisao je Čepurin.

No, s obzirom na činjenicu da Srbija ima status države kandidata za članstvo u EU, kada postane punopravnom članicom taj će sporazum prestati vrijediti. Posljednji tekst Ugovora o slobodnoj trgovini sastavili su srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić i ministrica trgovine EAEU Veronika Nikišina u Moskvi.

Srbija već ima potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s Rusijom, Bjelorusijom i Kazahstanom, zahvaljujući kojima može izvoziti 99 posto svojih proizvoda u te države bez plaćanja carine.

Najveći izazov pregovorima s EAEU, koji su formalno započeli 2016. godine, bile su armenske kvote za srbijanski brendi Vinjak te bjeloruske kvote za srbijanski sir.

Ljajić je izjavio za novinsku agenciju Beta News da se osmislio novi test Ugovora o slobodnoj trgovini tijekom posjeta u Moskvi, koji je u skladu s odredbama Svjetske trgovinske organizacije, kao i suvremenim principima svjetske trgovine.

- Nismo dobili sve što smo htjeli, ali u sporazum smo uključili više proizvoda nego ikada do sad – rekao je srbijanski ministar trgovine, istaknuvši činjenicu da će srbijanski proizvođači moći izvoziti neograničenu količinu svih vrsta brendija, kao i kozjeg i ovčjeg sira.

Srbija ima kvote za izvoz cigareta, brendija Vinjak te određenih vrsta kravljeg sira koji do sada nije bio uključen u proizvode na koje se ne plaća carina.

Nije se pregovaralo o ukidanju carina za izvoz automobila, s obzirom na to da je uvjet za takvu mjeru da više od 50 posto vozila mora biti proizvedeno u državama potpisnicama, što nije slučaj za proizvodnju Fiat vozila u tvornici u Kragujevcu.

Ljajić ističe da sporazum sadrži i elemente kojima se namjeravaju smanjiti operativni troškovi uvoza i izvoza, što bi trebalo srbijansku proizvodnju učiniti konkurentnijom.

Najveći strani trgovinski partneri Srbije su države članice Europske unije, s kojima Beograd godišnje razmjenjuje 62 posto ukupnih dobara.

Podaci službene statistike govore u prilog činjenici da su u siječnju 2019. godine najvažniji trgovinski partneri Srbije bili Njemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Rusija i Rumunjska. Po pitanju uvoza, posebno su se istaknuli Rusija, Njemačka, Kina, Italija i Mađarska. Najveći trgovinski deficit Srbija ima s Rusijom, zbog uvoza goriva, ali i Kinom zbog uvoza mobitela i laptopa.

Europska unija nema temeljem čega braniti trgovinski sporazum između Srbije i EAEU, ali su svejedno izrazili zabrinutost zbog povećane trgovine Srbije i Rusije posljednjih godina koja se kosi sa sugestijom Bruxellesa da države kandidatkinje Moskvi nametnu sankcije zbog aneksije Krima.