Srbija održala trilateralni sastanak s Albanijom i Sjevernom Makedonijom na kojem dogovaraju uvjete 'malog Schengena'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

10.10.2019.

Albanian Prime Minister Edi Rama (L), Serbian President Aleksandar Vucic (C) and North Macedonian Prime Minister Zoran Zaev shake hands after their joint press conference after their meeting to discuss easing of customs barriers between their countries in Novi Sad, Serbia, on October 10, 2019., Image: 476036568, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia
OLIVER BUNIC / OLIVER BUNIC / AFP / Profimedia

Albanski premijer Edi Rama (lijevo), srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev na trilateralnom sastanku Zapadnog Balkana u Novom Sadu

Jutros su se u Novom Sadu sastali čelnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, a glavna tema trilateralnog susreta bila je bolje povezivanje regionalnog tržišta i razmatranje prijedloga o uspostavi 'malog Schengena'.

- Naš cilj je do kraja 2021. godine zadovoljiti sve kriterije da samo uz osobnu iskaznicu pređemo granice naših zemalja – dodao je domaćih trilateralnog sastanka Aleksandar Vučić, najavivši da će se na idućem trilateralnom sastanku, koji će se 10. studenog održati u Ohridu, izaći s konkretnijim prijedlozima.

Domaćin je naglasio da ne postoji nikakav konkretan razlog zašto na sastanak nisu bili pozvani predstavnici Crne Gore, Bosne i Hercegovine te Kosova, istaknuvši da se sve zemlje u regiji mogu pridružiti nakon što 'početni trojac' postavi temelje buduće regionalne suradnje.

Albanski premijer Edi Rama smatra da je riječ o inkluzivnoj inicijativi nastaloj kao realna potreba da se unaprijedi ekonomska suradnja na Zapadnom Balkanu. Makedonski premijer Zoran Zaev ističe da današnji sastanak dokazuje da Balkan više nije 'bačva baruta.

- Zapadni Balkan postaje regija mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja, posvećena europskim integracijama i unaprjeđenju života građana – izjavio je Zaev.

Prema informacijama srbijanskih medija, državnici su trilateralni sastanak neformalno dogovorili još u rujnu, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku. Nakon dvosatnog sastanka iza zatvorenih vrata državnici će potpisati deklaraciju o namjerama, nakon čega će se obratiti predstavnicima medija na konferenciji za novinare.

- Sretan sam što smo počeli brinuti o sebi i što nam u tom smislu ne treba nadzor. Raduje me što možemo ovako uz glazbu zajednički dogovoriti bolju budućnost za naše radnike, naše seljake i prije svega mlade koji ostaju u našim zemljama – izjavio je srbijanski predsjednik Vučić na samome početku susreta.

Podsjetimo, Europska unija najavila je da će uskoro otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Prema posljednjim informacijama, pregovori će se otvoriti na summitu Europskog vijeća sredinom mjeseca, istom onom na kojem će se raspravljati o budućnosti Brexita, no samo ako do tada osiguraju blagoslov Francuske koja se otvoreno protivi bilo kakvom proširenju EU.