U jeku pristupnih pregovora, Srbija od Bruxellesa traži prekrajanje granice s Kosovom

Autor:

  • Julija Simić/Euractiv.rs

17.08.2018.

5503462 17.05.2018 From left: Prime Minister of Bulgaria Boyko Borisov, President of Kosovo Hashim Thaci, Chancellor of Germany Angela Merkel and President of Serbia Aleksandar Vucic before a group photo at the EU-Western Balkans Summit in Sofia., Image: 372199446, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sputnik
Profimedia, Sputnik

Kosovski predsjednik Hashim Taci, njemačka kancelarka Angela Merkel i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Kao što su i geopolitički stručnjaci predviđali, pitanje Kosova ispostavilo se kao prijelomna točka u pregovorima Srbije za članstvo u Europskoj uniji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je tijekom razgovora sa srbijanskim diplomatima jasno naglasila da se žestoko protivi ideji prekrajanja granica na Balkanu.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kao otvoreni pobornik redefiniranja granice na Kosovu, Zapadu najviše zamjera "pristranost" i "nedostatak volje" za pronalazak kompromisnog rješenja koji bi podjednako zadovoljio Beograd i Prištinu.

- Zagovaram politiku demarkacije Albancima na Kosovu. Naš teritorijalni spor rezultat je specifične kompleksnosti tog geografskog područja i činjenice da nikada kroz povijest naših naroda nije bilo jasno definirano kome on točno pripada, čime je taj teritorij postao korijen svih budućih sukoba na Balkanu - rekao je predsjednik Vučić u službenoj izjavi, dodavši da ne može komentirati status pregovora koje trenutno vodi sa službenom Prištinom zato što bi time bila kompromitirana srpska strategija.

Iako je Srbija svoje pristupne pregovore za članstvo u Europskoj uniji započela 2014. godine, još uvijek nije spremna priznati neovisnost Kosova na kojem Bruxelles sve više inzistira kao nužnom preduvjetu za stabilnost regije. Kosovu, čiju neovisnost su priznale gotovo sve članice Europske unije, svoju je samostalnost proglasio 2008. godine.

Kancelarka Merkel je u svom očitovanju naglasila važnost suradnje svih država Zapadnog Balkana, kao i važnost njihovog budućeg članstva u europskim integracijama, za koje vjeruje da će rezultirati stabilnošću u regiji.

Njezinu je izjavu pozdravio i predsjednik Kosova Hashim Taci.

- Jedino rješenje za stabilnost naše regije je još intenzivnije lobiranje za priznavanje neovisnosti Kosova kod onih europskih država koje to još nisu učinile - izjavio je Taci na svom službenom Twitter profilu.

U razgovoru za srbijanske novine, predsjednik Kosova je potvrdio da se nalaze u ključnoj fazi pregovora s Beogradom, izrazivši pritom nadu da problematična prošlost neće narušiti uspjeh buduće suradnje.

Predsjednici Kosova i Srbije, sastat će se početkom rujna u Bruxellesu kako bi sudjelovali na pregovorima za normalizaciju bilateralnih odnosa.

Predstavnici Europske komisije, koji će sudjelovati na pregovorima kao posrednici, najavili su da će najbolje rješenje biti ono koje će biti održivo i prihvatljivo za obje strane.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.