U Makedoniji raste napetost uoči glasovanja o promjeni imena

Autor:

  • AFP / Euractiv.com

09.01.2019.

Skoplje, 160918.
Gradjansko okupljanje koalicije Zajedno za europsku Makedoniju, na kojem su se nasli premijer Zoran Zaev i clanovi Vlade u znak podrske referendumu za promjenom imena i ulaska u EU i NATO.
Foto: Ivana Batev / CROPIX
Ivana Batev / HANZA MEDIA

Građansko okupljanje koalicije 'Zajedno za europsku Makedoniju'u Skoplju

Makedonski zastupnici danas će glasovati o promjeni imena svoje države čime bi se mogle smiriti desetljećima duge tenzije s Grčkom, a Skopju otvoriti put prema članstvu u EU i NATO savezu.

No, promjena službenog imena u 'Republika Sjeverna Makedonija', kako je dogovoreno sporazumom iz Prespa u lipnju 2018. godine, naporan je zadatak koji zahtjeva četiri ustavna amandmana i dvotrećinsku podršku 120 članova makedonskog parlamenta. Vladajuća koalicija socijaldemokrata za sada nema potreban broj ruku, ali ako uspije usvojiti promjenu imena Atena je obećala da će ukloniti veto na makedonsko članstvo u EU i NATO savezu.

Grčka je još od raspada Jugoslavije 1991. godine blokirala Makedoniju u njezinim pokušajima da se približi euroatlantskim integracijama, navodeći da se ime 'Makedonija' upotrebljavati samo u slučaju grčke sjeverne pokrajine. Za njih ime 'kolijevke antičkog carstva Aleksandra Velikog' budi nacionalni ponos koji ljubomorno čuvaju.

Makedonski nacionalisti ove su srijede sazvali protestni skup kako bi se suprotstavili promjeni imena, koju smatraju slomom pod grčkim pritiskom. Bivša vladajuća stranka desnog centra VMRO-DPMNE koja je sada dio opozicije, u makedonskom se parlamentu bori protiv promjene imena pozivajući istomišljenike da sudjeluju u prosvjedu.

Kamuflaža stvarnog stanja

Iako je makedonski savjetodavni referendum u rujnu podržao promjenu imena s 90 posto glasova za, kritičari su odbacili rezultate kao nevaljanima s obzirom da je dvije trećine glasača izostalo. Makedonski premijer Zoran Zaev nema potrebnu dvotrećinsku parlamentarnu većinu za pozitivan ishod referenduma, čak ni uz potporu svojih saveznika iz redova albanske nacionalne manjine. Nedostaje im potpora odbjeglih zastupnika stranke VMRO-DPMNE, koju su imali u listopadu tijekom izglasavanja kojim se taj proces i pokrenuo. Nadajući se da će tako dobiti još nekoliko ruku, pustili su iz zatvora tri zastupnika iz redova desnice koji su služili kaznu zbog sudjelovanja u neredima.

U prosincu je makedonska vlada dodatno zakamuflirala proces usvajanjem Zakona o oprostu, kojim je željela regulirati dijeljenje oprosta zbog sudjelovanja u prosvjedima. Od 25 zatvorenika koji su imali koristi od amnestije, četvorica su već spomenuti odbjegli zastupnici VMRO-DPMNE-a. Čak i pod uvjetom da Skopje odobri promjenu imena, još uvijek ta odluka mora biti usvojena u grčkom parlamentu.

Alexis Tsipras poput svog makedonskog kolege ima krhku parlamentarnu većinu od 153 zastupnika od ukupnih 300. Situacija se dodatno zakomplicirala kada je ministar obrane Panos Kammenos, čelnik manje stranke, zaprijetio ostavkom zbog suprotstavljanja sporazumu.

'Tvrdokorni'

Dok većina zastupnika iz VMRO-DPMNE-a i dalje ni u kojem slučaju ne bi pristali na promjenu imena, stabilnost stranke uzdrmano je prebjezima koji su dogodili tijekom glasovanja u studenom. Također, još uvijek se oporavljaju od dramatičnog pada svog bivšeg čelnika Nikole Gruevskog, glasnog protivnika sporazuma s Grčkom, koje je postigao Zaev. Podsjetimo, Gruevski je pobjegao iz Makedonije u studenome kako bi izbjegao dvogodišnju kaznu zatvora zbog zloporabe moći, a mu je pružen azil u Mađarskoj.

Makedonski desničarski predsjednik Gjorge Ivanov glasno se protivio predloženoj promjeni imena, nastavivši javno istupati protiv usvajanja sporazuma. No, makedonski ustav ne predviđa mogućnost izbora. Ako dvotrećinska većina makedonskih zastupnika u parlamentu usvoji prijedlog, promjena imena će biti zakonski usvojena.

Nepokolebljiva nacionalistička grupacija koja sebe naziva 'Tvrdokornima', ove će srijede organizirati prosvjedni skup, istovremeno s početkom rasprave o toj temi u parlamentu. Najava prosvjeda prošla je u znaku snažnog proklinjanja političkih protivnika.

- Neka oni koji su Makedonci, koji su makedonskog porijekla, makedonske krvi, a ne pridruže se borbi za Makedoniju ostanu bez potomstva, i muškog i ženskog – prokleli su protivnike 'Tvrdokorni'.

Ovaj članak u cijelosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.

 

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version