Vučić želi nagovoriti Macrona na “korekciju granice” s Kosovom?

Autor:

15.07.2019.

French President Emmanuel Macron shakes hands with Serbian President Aleksandar Vucic during a joint news conference at the Elysee Palace in Paris, France, July 17, 2018. REUTERS/Gonzalo Fuentes/Pool - RC1CD4AB3D90
Gonzalo Fuentes / REUTERS

Predsjednik Emmanuel Macron dolazi dati Srbiji podršku na europskom putu, ali je sam protiv proširenja EU, prije reforme same Unije pa će Srbija teško prije 2030. postati članica EU

Francuski predsjednik Emmanuel Macron konačno stiže u Srbiju. Trebao je doći još u prosincu 2018., ali je imao problema sa Žutim prslucima, pa je sve odgodio za danas, kada stiže u Beograd u dvodnevni posjet.

Aleksandar Vučić i njemu skloni srbijanski mediji ističu veliki značaj ovog posjeta, premda su još donedavno napadali predsjednika Macrona, zamjerajući mu jer je na 100. godišnjici završetka Prvog svjetskog rata kosovski predsjednik Thaçi imao bolji tretman od Aleksandra Vučića. No, sada se slijevaju salve pohvala, a kako kaže novinar NIN-a Vladan Marjanović, Vučić i sebi želi dati na važnosti - “čim Macron dolazi, Srbija i ja smo važni”. Vučić puno očekuje od ovog susreta, a posebno se, čitajući provučićevske medije, ističu tri momenta - podrška europskom putu Srbije, zatim da Francuska neće inzistirati da Srbija prizna Kosovo te se Vučić nada da će uspjeti privoljeti Macrona da nagovori njemački kancelarku Angelu Merkel na “korekciju granica” s Kosovom, čemu se ona protivi, a navodno Macron nema oko toga odbojan stav, a to je glavna Vučićeva “kosovska agenda”.

Vučić zato najavljuje, da bi odobrovoljio Francuze, kupnju njihovih prijenosnih raketnih bacača Mistral te davanje još nekih investicijskih ustupaka. No, zanimljivo je da je Emmanuel Macron, prije neki mjesec dana, prilično izravno kazao kako se protivi daljnjem proširenju EU, pogotovo dok se Unija ne reformira. Prema nekim informacijama, Srbija bi teško mogla računati na prijam u EU prije 2025 pa čak i 2030. Predsjednik Macron će pružiti podršku Srbiji na europskom putu, ali neće ulaziti u detalje, a pogotovo datume. No,Kosovo će biti središnje pitanje razgovora, a francuska strana založit će se za nastavak dijaloga koji je sada u velikoj krizi.