SASLUŠANJA U EUROPSKOM PARLAMENTU Gentiloni, Simson, Sinkevičius, Hahn, Schinas i Šuica bore se za povjerenje zastupnika

Autor:

  • Tea Trubić Macan

03.10.2019.

European Economy Commissioner-designate Paolo Gentiloni of Italy arrives for his hearing before the European Parliament in Brussels, Belgium October 3, 2019. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / REUTERS

Bivši premijer Italije Paolo Gentiloni danas se borio za povjerenje europarlamentaraca koji su završetak njegovog izlaganja nagradili pljeskom

Četvrti dan saslušanja kandidata za Komisiju Ursule von der Leyen od ključne je važnosti za Republiku Hrvatsku.

Dubravka Šuica će danas popodne stati pred zastupnike Europskog parlamenta u Bruxellesu i od svojih dojučerašnjih kolega tražiti povjerenje za petogodišnji mandat u Europskoj komisiji.

Iako je riječ o standardnoj proceduri na početku svakoga mandata Komisije, uspjeh kandidata koji su se pronašli na listi novoga lidera EU još uvijek nije zagarantiran. Kandidati država članica za funkciju povjerenika Europske komisije dužni su na saslušanje Europskog parlamenta (točnije, nadležnog odbora istog) doći dobro pripremljeni i spremni na dodatne te nerijetko i škakljive upite zastupnika. Osim kompetencija kandidata, poput njihovog životopisa, točnosti imovinske kartice te prijašnjih afera, zastupnici Europskog parlamenta ocjenjuju i prijedloge kandidata za dodijeljene portfelje kroz budućih pet godina koliko bi im trajao mandat u Komisiji.

Ukratko, Dubravka Šuica svoje bivše kolege danas treba uvjeriti da ima dovoljno relevantnog iskustva da obnaša dužnost potpredsjednice izvršne vlasti EU, ali i da upravlja portfeljom Demokracija i demografija koji joj je alocirala von der Leyen. Osim što će članovima Odbora za pravne poslove predstaviti svoju petogodišnju strategiju za resor, Šuica će morati dokazati da nije u sukobu interesa te da ne postoje sumnjive informacije u njezinoj imovinskoj kartici.

U slučaju da hrvatska kandidatkinja za povjerenicu zadovolji visoke kriterije europarlamentaraca, članovi odbora će njezino saslušanje evaluirati kao pozitivno, čime će se njezino ime naći na odobrenoj listi povjerenika Komisije Ursule von der Leyen o kojoj će se glasati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

 

Saslušanja kandidata nemaju zagarantirani ishod. Ove godine Odbor za zakonodavstvo Europskog parlamenta je u prvoj fazi saslušanja procijenio da kandidati Mađarske i Rumunjske ne zadovoljavaju željene kriterije te je sugerirao von der Leyen da od vlada tih članica traži nove kandidate. Predsjednica je imala mogućnost inzistirati na njihovim kandidaturama i odbiti sugestiju odbora, čime bi u opasnost dovela cijelo Vijeće povjerenika tijekom glasanja u Europskom parlamentu, ili priznati poraz i tražiti nove suradnike. Predsjednica se odlučila za potonje – Viktor Orban je u najkraćem mogućem roku u Bruxelles poslao svog stalnog predstavnika pri EU Olivéra Várhelyija, dok je Bukurešt svoje nove kandidate Dana Nicu i Melaniju-Gabriel Ciot predložio ovoga tjedna.

Godine 2014., puno prašine diglo je negativno saslušanje slovenske kandidatkinje Alenke Bratušek, koja je u toj fazi završila svoju karijeru u Komisiji i prije nego što ju je formalno započela, a nju je u Bruxellesu zamijenila Violeta Bulc.

Ove godine, Slovenija se našla na listi najuspješnijih zemalja tijekom saslušanja. Njihov kandidat Janez Lenarčič (upravljanje krizom) ocijenjen je kao jedan od najbolje pripremljenih povjerenika.

Osim njega, na zastupnike parlamentarnih odbora dobar dojam ostavio je i Paolo Gentiloni (Italija, gospodarstvo). Bivši premijer te države gotovo je 'proklizao' kroz današnje saslušanje, a problem mu nije predstavila niti informacija da je investirao u dionice Amazona. Najlošiji odgovor dao je na pitanje 'kako će odgovoriti na problem talijanskog proračuna', kazavši da će pokušati smanjiti javni dug u EU. Nakon njegova izlaganja pred članovima Odbora za ekonomska pitanja, prema izjavama prisutnih prolomio se gromoglasni pljesak koji je trajao čak 10 sekundi. Iako će ga zastupnici možda još pozvati da im dodatno objasni pojedine tvrdnje, s velikom se sigurnošću može zaključiti da će se njegovo ime do kraja naći na konačnoj listi Ursule von der Leyen.

Isto ne može tvrditi i kandidatkinja Kadri Simson (Estonija, energetika), koja će gotovo sigurno morati dodatno objasniti svoje planove i stavove. Iako je njezino saslušanje tijekom današnjeg dana krenulo vrlo dobro, zastupnici iz redova Zelenih uhvatili su je nepripremljenu za odgovor na pitanja o borbi protiv klimatskih promjena. Naime, Simson nije znala da je njezin premijer Juri Ratas usvojio plan o zaštiti okoliša do 2050. godine, što je kandidatkinju ugodno iznenadilo tijekom saslušanja i ostavilo loš dojam Zelenima; jednoj od ključnih grupacija čije simpatije mora pridobiti.

Upravo traje saslušanje najmlađem kandidatu za povjerenika u povijesti Europske unije; 28-godišnjem Virginijusu Sinkevičiusu (Litva, zaštita okoliša i oceana), koji bi mogao postati prvi milenijalac u Komisiji EU.

Danas saslušanje imaju i sljedeći kandidati: Johannes Hahn (Austrija, proračun), Margaritis Schinas (Grčka, zaštita europskog načina života) i Dubravka Šuica (Hrvatska, demografija i demokracija).