Ankara NATO-u dala ultimatum: 'Ako Kurde ne proglasite teroristima, nećemo prihvatiti obrambeni plan za Baltičke države i Poljsku'

Autor:

  • via Reuters,
  • Euractiv.com,
  • Tea Trubić Macan

28.11.2019.

U.S. President Donald Trump meets with Turkey's President Tayyip Erdogan in the Oval Office of the White House in Washington, U.S., November 13, 2019. REUTERS/Tom BrennerÄ® TPX IMAGES OF THE DAY
Tom Brenner / REUTERS

Erdogan prvo traži podršku svih NATO članica u borbi protiv 'svih' terorista na području sjeverne Sirije; na slici: turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan (lijevo) u Ovalnom uredu Donalda Trumpa

Ankara nije polegnula pritisku svojih NATO saveznica koje su apelirale na nju da podrži obrambeni plan za Baltičke države i Poljsku. Turska, naime, zauzvrat traži da NATO odobri njezin plan obrane, osobito u kontekstu vojnog angažmana protiv Kurda u sjevernoj Siriji.

Jedan od glavnih uvjeta Erdoganove administracije je da se YPG kurdske snage, koje su bile glavni američki saveznik u borbi protiv džihadista ISIS-a u sjevernoj Siriji, i službeno proglase teroristima.

Prema izjavi visoko pozicioniranog diplomata koji je pod uvjetom anonimnosti Reutersu dao tu informaciju, NATO je već pristao podržati plan obrane Turske u slučaju 'napada treće strane na južnoj granici'; dakle onoj sa Sirijom. S obzirom na to da je sporni plan podrazumijevao etiketiranje kurdske snage teroristima, Washington je povukao svoju podršku, a isto prijeti učiniti i nekolicina drugih članica.

- Dakle, naš stav je da dok se naš obrambeni plan ne prihvati i službeno objavi, ni mi nećemo podržati druge planove NATO saveza (aludirajući pritom na Baltičke države i Poljsku) – objasnio je izvor iz Turske, dodavši da će se Ankara predomisliti onda kada partneri pokažu spremnost razmotriti njihov prijedlog.

- Turska je druga najveća vojna sila NATO saveza koja se želi pridružiti EU kao punopravna članica. Saveznici su dužni ozbiljno shvatiti prijetnje turskoj nacionalnoj sigurnosti i solidarno ponuditi pomoć u rješavanju spornih izazova – zaključio je.

Istovremeno, Turska je počela testirati tek nabavljene ruske projektile čija je nabava uznemirila vode NATO saveza. Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je da je SAD zabrinut zbog 'okolnosti', ali da se nada kako će pregovori između Washingtona i Ankare riješiti problem.

Izvor iz NATO-a je Euractivu potvrdio da ruski projektili S-400 'nisu u skladu s NATO-ovim standardima te da problemi koji bi mogli nastati zbog toga treba uzeti s velikom dozom ozbiljnosti'.

Samo tjedan dana prije nego što će se održati summit NATO saveza u Londonu (predviđen je za drugi tjedan prosinca), saveznici traže službeni blagoslov za vojni plan zaštite Poljske, Litve, Latvije i Estonije u slučaju napada Rusije.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nije želio komentirati informacije, ali je izjavio da 'planiraju štititi i braniti sve svoje članove te da su u potpunosti predani konceptu zajedničke obrane'.

- Ne samo da imamo planove, već imamo i spremne snage, modernizirano zapovjedništvo i najrazvijeniji sustav u posljednjih deset godina – izjavio je Stoltenberg.

Početak turske ofenzive u sjeveroistočnoj Siriji naišao je na osudu svih NATO saveznica koji strahuju da bi takva akcija mogla ojačati Islamsku državu. Turska je odlučno odbacila kritike, dodavši da će nastaviti angažman protiv terorista u regiji (aludirajući pritom i na Kurde).

Turski izvor izjavio je da Stoltenberg pokušava pronaći zajednički jezik između država članica i Turske, te da je 'spreman saslušati sve koji smatraju da imaju rješenje'.