Belgija uvodi sigurnosnu pristojbu za novinare koji sudjeluju na sastancima Vijeća EU

Autor:

01.08.2018.

Logo on the Justus Lipsius building, headquarters of the Council of the European Union, Brussels, Belgium, Image: 117161775, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjedište Vijeća Europske unije u Briselu

Svi novinari akreditirani za praćenje sastanaka europskih dužnosnika u Briselu, morat će plaćati pristojbu od 50 eura, objavilo je Vijeće na svojoj internetskoj stranici u rubrici posvećenoj akreditacijama.

Riječ je o sigurnosnoj mjeri koja će biti implementirana na sljedećem sastanku predsjednika država i vlada 18. listopada 2018. godine, a koja je neugodno iznenadila belgijske i europske medije. Glavna udruga belgijskih profesionalnih novinara AGJPB odmah je zatražila njezino ukidanje.

Belgijska je vlada predstavila pristojbu od 50 eura, kako bi podmirila troškove sigurnosnih kontrola za pristup 'osjetljivim mjestima', pa tako i zgradi u Briselu u kojoj se održavaju polugodišnji sastanci čelnika 28 zemalja, objavilo je Vijeće Europske unije koje zastupa zemlje članice i organizira susrete na vrhu. Sigurnosna će pristojba, poput akreditacije, vrijediti šest mjeseci.

- Od 1. lipnja 2018. godine, novi belgijski zakon predviđa pristojbu u iznosu od 50 eura, koju će poslodavac plaćati za svakoga tko bude morao prolaziti sigurnosnu kontrolu belgijskih vlasti. Ta će kontrola vrijediti šest mjeseci, a belgijske će vlasti račun poslati vašem poslodavcu, napisano je na mrežnoj stranici Vijeća Europske unije.

Belgijski je parlament odobrio pristojbu 23. veljače, ali su mediji o njezinu stupanju na snagu bili obaviješteni 1. lipnja, kada se obnavljaju njihove polugodišnje akreditacije za europske susrete na vrhu. Sigurnosna će pristojba biti uvedena i za diplomate, kao i za osoblje diplomatskih predstavništava zemalja članica.

Država koja će šest mjeseci predsjedati Europskom unijom, što je od 1. lipnja Austrija, na sebe će preuzeti podmirenje pristojbe za novinare i tehničko osoblje koje nije stacionirano u Belgiji, a dolaze na sastanke državnika iz zemalja članica.

Informacija o toj pristojbi, potaknula je brojne prosvjede.

- Ovo je iznenađenje za sve - istaknula je Sophie Lejoly, predstavnica AGJPB-a.

Prema podacima Vijeća Europske unije, za susrete europskih državnika akreditira se između 1200 i 1300 novinara.