Britanske obavještajne službe priznale špijuniranje londonske udruge za ljudska prava

Autor:

  • Samuel Stolton/ EURACTIV.com

26.09.2018.

People sit at computers in the 24 hour Operations Room inside GCHQ, Cheltenham in Cheltenham, November 17, 2015. REUTERS/Ben Birchall/Pool - LR2EBBH13ARAX
REUTERS

Ilustracija: Djelatnici sjede za računalima u sobi za operacije unutar GCHQ-a

Pravni dokumenti objavljeni u utorak (25. rujna) otkrivaju kako su britanske obavještajne agencije GCHQ, MI5 i MI6 nezakonito prikupljale privatne podatke iz dobrotvorne organizacije za ljudska prava, Privacy International, čije se sjedište nalazi u Velikoj Britaniji. Njihova će objava zasigurno izazvati bijes među aktivistima za građanska prava.

Unatoč opetovanom poricanju da su programe nadzora iz njihovog Odjela za velike količine komunikacijskih podataka (BCD) i Odjela za velike količine skupova osobnih podataka (BPD) ikada primjenjivali protiv onih za koje se ne sumnja u počinjenje bilo kakvog prijestupa, britanske obavještajne službe priznale su da su nezakonito prikupljale podatke o organizaciji Privacy International.

Ove su informacije objavljene tjedan dana nakon što je Europski sud za ljudska prava presudio da je GCHQ prekršio ljudska prava u svom programu masovnog nadzora.

Europski sud za ljudska prava utvrdio je da je povrijeđen Članak 8 Europske konvencije o ljudskim pravima koji se odnosi na poštivanje privatnog i obiteljskog života pojedinca, te da nisu uspostavljene zaštitne mjere kojima bi se osigurala zaštita pribavljenog povjerljivog materijala, čime se ujedno krši Članak 10 vezan uz slobodu izražavanja.

Nadalje, u petak (21. rujna) belgijski mediji primili su izvješća iz ureda saveznog tužitelja u kojima se navodi kako su britanski špijuni možda hakirali središnje računalo najvećeg belgijskog telekomunikacijskog operatera, Belgacoma, tijekom dvogodišnjeg razdoblja između 2011. i 2013. godine.

Guardian je izvijestio kako će belgijski ministar pravosuđa Koen Geens izravno dostaviti premijeru Charlesu Michelu dokument s ovim otkrićima kako bi razmotrili sljedeće korake koje Belgija treba poduzeti u svezi s ovim otkrićima.

 

Odgovarajući na današnje priopćenje, glavna pravna zastupnica organizacije Privacy International, Caroline Wilson Palow, izjavila je da su objave „zabrinjavajuće zbog čitavog niza razloga“.

„Pokazalo se da britanske obavještajne agencije provode masovno prikupljanje nepreglednih količina komunikacijskih i osobnih podataka kao što smo oduvijek i zamišljali – ono obuhvaća gotovo svakoga, pa čak i organizacije za ljudska prava kao što je Privacy International.“

„Ne znamo zašto je MI5 pregledavao podatke organizacije Privacy International, ali bi činjenica da se to uopće dogodilo trebala svima nama nametnuti ozbiljna pitanja. Treba li nacionalna obavještajna agencija zadužena za zaštitu nacionalne sigurnosti špijunirati organizaciju za ljudska prava sa sjedištem u Londonu?“

Nakon što ga je kontaktirao EURACTIV, britansko Ministarstvo unutarnjih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar priopćenja objavljenih u utorak. U međuvremenu je organizacija Privacy International napisala otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Sajidu Javidu u kojem je izrazila svoju „veliku zabrinutost“ i zatražila „hitno djelovanje“ nakon objavljivanja podataka.

Nedavna otkrića ponovno će potaknuti raspravu o britanskom Zakonu o regulaciji istražnih ovlasti (RIPA) iz 2000. godine koji javnim tijelima osigurava slobodu obavljanja aktivnosti nadzora pod određenim uvjetima.

RIPA je izazvala opće kritike nakon niza kontroverzi, uključujući i slučaj iz 2008. godine u kojem su službenici lokalnog vijeća iskoristili odredbu koju takav propis omogućuje kako bi špijunirali jednu obitelj s troje djece. Druga se kontroverza dogodila 2014. godine kada su britanske policijske snage bile kritizirane zbog primjene RIPA-e za stjecanje informacija o novinarskim izvorima.

U utorak je Wilson Palow odlučno tvrdila da vlada treba razmotriti revalorizaciju svojih regulatornih ovlasti u području masovnog nadzora.

„Privacy International poziva britansku vladu da kritički preispita svoje ovlasti za masovni nadzor, kako je sadržano u Zakonu o istražnim ovlastima iz 2016.godine,“ rekla je Wilson Palow.

„Ujedinjeno Kraljevstvo treba biti svjetionik nade u svijetu u kojem je demokracija ugrožena. Njegovo odbijanje da svojim obavještajnim agencijama ograniči ovlasti za masovni nadzor baca sjenu na sve nas.“

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version