Britanske tajne službe hakirale su najveći državni telekom u Belgiji po narudžbi SAD-a

Autor:

  • Euractiv.com

21.09.2018.

ISTANBUL, TURKEY - NOVEMBER 21: Former U.S. National Security Agency contractor Edward Snowden delivers a speech by a video conference during a session titled
Profimedia, Abaca

Edward Snowden

Belgijski istražitelji jučer su potvrdili da su britanske obavještajne službe temeljem američkog naloga hakirale Belgacom, najvećeg belgijskog državnog telekomunikacijskog operatera.

Rezultat istraživanja nastao je kao rezultat brojnih otkrića koje je 2013. godine objavio zviždač Edward Snowden, čime je kompromitirao odnos dvaju saveznika.

Policijsko izvješće u kojem je sažeta petogodišnja sudska istraga, dostavljeno je uredu ministra pravosuđa Koena Greensa, izjavio je anoniman izvor potvrdivši time izvješća belgijskih medija.

Snowden, bivši suradnik američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), prije nekoliko je godina spektakularno otkrio razmjere špijunaže američkih objavještajnih službi, živeći od tada u progonstvu u Rusiji.

Snowdenove informacije raskrinkale su suradnju NSA-e s obavještajnim agencijama drugih država, poput britanske agencije GCHQ koja je odgovorna za prikupljanje podataka u elektroničkom obliku.

Belgijska se istraga usredotočila na upravo tu britansku agenciju zbog dvadesetak slajdova pronađenih među mnoštvom Snowdenovih dokumenata koji otkrivaju GCHQ-ove mete hakiranja.

 

Njihove su mete navodno uključile i belgijsku telekomunikacijsku tvrtku, koja je upravljala velikim količinama podataka o telefonskim razgovorima i podatkovnom prometu u Africi i na Bliskom istoku, ali i insitucija Europske unije.

Ova će se tema naći na dnevnom redu belgijskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Ured belgijskog saveznog tužitelja, kao i kabinet ministra Geensa, odbili su komentirati slučaj za francusku medijsku agenciju AFP.

Kada je 2013. godine izbio sporni skandal, flamanske su novine objavile da je belgijski teleoperatur bio ključan akter u špijunaži država Bliskog istoka, zato što je američkoj obavještajnoj agenciji omogućio pristup telefonskim brojevima.

Tadašnji belgijski premijer Elio di Rupo u rujnu 2013. godine je obećao da će poduzeti sve 'odgovarajuće korake' ako istraga potvrdi da je strana zemlja bila upletena na visokoj razini špijunaže.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version