Četrdesetak šefova država i vlada stiže u München na 53. godišnju konferenciju o sigurnosti

Autor:

14.02.2020.

Policemen stand guard in front of the main entrance of the Hotel Bayerischer Hof in Munich, southern Germany, on February 14, 2020, where the 56th Munich Security Conference (MSC) will take place from February 14 until 16, 2020. (Photo by THOMAS KIENZLE / AFP)
THOMAS KIENZLE / AFP

Hotel Bayerischer Hof

Prijestolnica njemačke savezne države Bavarske ovih će dana ugostiti četrdesetak šefova država i vlada, koji će u Münchenu sudjelovati na 53. godišnjoj konferenciji u sigurnosti.

Riječ je o jednom od vodećih svjetskih foruma za raspravu o međunarodnoj sigurnosnoj politici, kojeg će u petak službeno otvoriti njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier.

U München prvi put dolazi francuski predsjednik Emmanuel Macron, ali i njegov kanadski kolega Justin Trudeau, a Sjedinjene Američke Države šalju čak trojicu predstavnika; državnog tajnika Mikea Pompea, ministra obrane Marka Espera i ministra energetike Dana Brouillettea.

Iz Amerike dolazi i predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, jedna od najžešćih kritičarki predsjednika Donalda Trumpa te Mitt Romney, jedini republikanski senator koji je nedavno glasao za Trumpov opoziv.

Ministri vanjskih poslova Kine, Rusije i Irana - Wang Yi, Sergej Lavrov i Mohammad Javad Zarif također sudjeluju na skupu na kojem će Hrvatsku predstavljati premijer Andrej Plenković i šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Zbog raširene bojazni oko epidemije koronavirusa iz Kine, organizatori su najavili i dolazak glavnog tajnika Svjetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa.  

Ukupno više od 500 čelnika iz politike, biznisa, znanstvene zajednice i civilnog društva raspravljat će od petka do nedjelje o aktualnim krizama i budućim sigurnosnim izazovima.

Nemiri od Libije do Perzijskog zaljeva, klimatske promjene, budućnost europskog projekta i transatlanski odnosi bit će u središtu rasprava u luksuznom hotelu Bayerischer Hof koji će tri dana biti jedno od najzaštićenijih mjesta na svijetu.

- Imamo više užasnih kriza, više strašnih nedjela nego što to uopće možemo zamisliti - rekao je uoči konferencije njezin predsjednik Wolfgang Ischlinger.

Od prve konferencije 1963., München služi kao svojevrsna "tržnica ideja" na kojoj političari i stručnjaci daju inicijative i razvijaju rješenja za najkritičnija sigurnosna pitanja sadašnjosti i budućnosti.

Pokrenuta u vrijeme hladnoga rata, konferencija im daje prostor za službene i neslužbene diplomatske ideje, a hotel Bayerischer Hof osigurava zaštićeno mjesto za neformalne susrete često zakletih neprijatelja, ostvarujući tako svoj moto "izgradnja mira putem dijaloga".