Dok napetosti s Rusijom jačaju, NATO započinje vojne vježbe na njezinoj samoj granici

Autor:

  • Alexandra Brzozowski/ EURACTIV.com

05.10.2018.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a NATO defense ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, October 3, 2018. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg

Krajem listopada, NATO će na sjeveru Europe započeti svoje najveće vojne vježbe od završetka Hladnoga rata.

Rastuće napetosti između Zapada i Rusije rezultat su pojačanog razvijanja novih ruskih nuklearnih projektila spremnih za lansiranje, ali i nestabilnosti samog transatlantskog saveza zbog nepredvidive vanjske politike američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Vojne vježbe naziva 'Trident Juncture 2018' održat će se krajem listopada u Norveškoj, koja dijeli kopnenu i morsku granicu s Rusijom. U vježbama će sudjelovati više od 45.000 vojnika svih članica NATO saveza, priopćio je novinarima u srijedu Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Izvori iz NATO-a ističu da će se konačna brojka vojnika koji će sudjelovati u vojnim vježbama vrlo vjerojatno popeti na 50.000 vojnika, s obzirom na činjenicu da još nekolicina članica NATO saveza nije prijavila konačan broj postrojbi koje će poslati u Norvešku.

Osim toga, savez će razmjestiti 150 zrakoplova, 60 brodova i više od 10.000 vojnih vozila, od kojih će svi sudjelovati u simulaciji ratnog sukoba na teritorijalnom području koje će uključivati i Island i Sjeverni Atlantik. Vježba će poslužiti i kao procjena nove NATO-ove oružane snage imena Spearhead Force, koja će se moći mobilizirati u roku od 48 sati.

Vojna vježba zamišljena je kao 'fiktivna' ali 'realistična' te će simulirati zajednički odgovor NATO saveznica na oružani napad na jedne od članica, objasnio je novinarima norveški vojni časnik koji je i sam uključen u pripremu.

- Velik dio same vježbe odvijat će se u nečijem dvorištu, kako bi smo simulaciju proveli i među norveškim stanovništvom. Sama praksa nije neuobičajena te je vrlo realistična. Valja naglasiti da smo se pobrinuli da sudjeluju i stručnjaci za zaštitu okoliša - dodao je časnik naglasivši kako je riječ o vježbi 'visoke vidljivosti' u kojoj je 'transparentnost vrlo važna'.

Zabrinuti Rusi

Vojna vježba odvit će se u vrijeme kada su odnosi između Zapada i Rusije dosegnuli vrhunac napetosti. Stoltenberg je još u četvrtak otvoreno kritizirao nedavne ruske napade na cyber sigurnost, naglasivši kako bi 'Moskva trebala prestati sa svojim nepromišljenim obrascem ponašanja'.

Prošloga je mjeseca u Rusija na istoku zemlje održala svoje najveće vojne vježbe u proteklih nekoliko desetljeća.

Prema brojkama ruskog ministarstva obrane, u tim je vježbama sudjelovalo gotovo 300.000 vojnika, 36.000 tenkova i vojnih vozila, 1.000 zrakoplova i 80 ratnih brodova. Međutim, prvoga su puta u vježbama sudjelovale i kineska te mongolska vojska, što je privuklo pozornost cijeloga svijeta i potaknulo nagađanja o jačanju rusko-kineskih vojnih odnosa.

Moskva je izrazila zabrinutost zbog povećanog angažmana Švedske i Finske, njezinih susjednih zemalja koje nisu članice NATO saveza. Upravo zbog toga što će te države sa svojim vojnim postrojbama biti uključene u vježbu Trident Juncture, ponovno se među zemljama Zapada pokrenula rasprava o mogućem pristupanju Švedske NATO savezu. S druge strane, Finska je povećala kontingent svojih vojnih postrojbi koje će sudjelovati u vježbama, unatoč tome što nastoji održati ravnotežu u odnosima snaga Rusije i NATO saveza.

- Povećanje vojne i civilne aktivnosti NATO saveza u regiji Sjeverne Europe, u neposrednom okruženju Rusije na području sjeverne Norveške, nije prošlo nezapaženo - izjavila je glasnogovornica ruske diplomacije Maria Zaharova za tiskovnu agenciju TASS.

- Budući razvoj događaja u ovoj regiji mogao bi imati ozbiljne posljedice, ali ne našom krivicom - izjavila je, naglasivši pritom da je Moskva uvjerena da Arktik i sjeverna Europa moraju ostati 'zona niskog intenziteta' kako bi se očuvao mir u Europi.

Pozivanje promatrača i transparentnost

Stoltenberg je NATO-ovu vježbu klasificirao kao 'obrambenu' i 'transparentnu', s obzirom na to da su svi članovi Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (uključujući Rusiju) pozvani da pošalju svoje promatrače.

Viši dužnosnik NATO saveza izjavio je da njihov vojni savez 'nema što skrivati'.

- Željeli bismo isto vidjeti i s ruske strane. Rusija posljednjih godina nije pozivala promatrače, niti im je omogućavala potpuni pristup temeljima sporazuma o međusobnim provjerama vojnih vježbi - dodao je isti dužnosnik u razgovoru s novinarima.

Unatoč tome što je na nedavno održanim vježbama Vostok, vojni časnik bio pozvan na Dan uvaženih posjetitelja, riječ je o praksi koja nije istovjetna službenom 'praćenju same vojne vježbe'.

Oči uprte u Arktik?

Prošla velika vojna vježba NATO saveza, održala se 2015. godine na jugu Europe, a bila je koncipirana kao odgovor na krizu. Stručnjaci navode da, s obzirom na rastuću geopolitičku važnost arktičke regije, više ne iznenađuje spoznaja da se sve više vojnih vježbi održava na krajnjem sjeveru Europe.

- Norveška svakoga tjedna komunicira sa svojim ruskim graničnim kolegama, stoga znamo kako djelovati u slučaju kretanja prema sjeveru, ali i kada je riječ o učestalom identificiranju ruskih zrakoplova - izjavio je norveški vojni časnik.

- Usprkos trenutnoj političkoj klimi, radit ćemo sve u našoj moći kako ne bismo izazvali neki nesporazum koji bi mogao dovesti do potencijalne eskalacije sukoba ili narušavanja diplomatskih odnosa s Rusijom - izjavio je časnik.