Europol upozorio na pojačanu aktivnost džihadista na Zapadu: 'Mlade žene su posebna meta'

Autor:

  • Karla Juničić

17.06.2019.

Women stand together al-Hol displacement camp in Hasaka governorate, Syria, April 2, 2019. Picture taken April 2, 2019. REUTERS/Ali Hashisho TPX IMAGES OF THE DAY - RC1FF2FA4740
Ali Hashisho / REUTERS

Žene su postale neophodne za IS, kako na područjima sukoba tako i na Zapadu. Na slici: Žene iz pokorene Islamske države smjetšene u izbjeglički kamp al-Hol u Siriji

Prema najnovijem istraživanju koje je u petak objavio Europol, džihadisti pokazuju sve veći interes za mlade žene, osobito one koje su rođene nakon 2000. godine.

Europski policijski ured (Europol) u svom izvješću navodi da su 'džihadisti svoju propagandu posvetili interesima mladih djevojaka i žena, dobi između 16 i 25 godina, te da one predstavljaju najosjetljiviju skupinu'.

Nakon pada kalifata u ožujku 2019. godine, pripadnici Islamske države (ISIS) nastavili su sa svojim aktivnostima u nekoliko zemalja Bliskog istoka, Afrika i Azije. Islamska država posebna je po tome što koristi društvene mreže i internet kako bi doprijela do najranjivijih skupina i njima prenijela svoju poruku.

ISIS je osobito opasan za žene, zato što za razliku od drugih terorističkih skupina (poput Al-Qaede), ženama pridaje važniju ulogu u svakodnevnim aktivnostima. Naime, oni ženama omogućavaju 'vlastiti razvoj' i posebnu ulogu u društvu, što nije mala stvar s obzirom na to da su ženska prava u toj skupiti prilično ograničena.

Mlade žene ne ispunjavaju samo ulogu koju nalaže patrijarhat, poput brige za dom i odgoj djece, već se njihova uloga proširila i na aktivnosti koje uključuju terorističke akcije, obrazovanje ili regrutaciju novih boraca.

Džihadistice vjeruju da je islam ženama dodijelio superiorniji status od onoga koji im pružaju društva na Zapadu. One vjeruje da Zapad pokušava oslabiti, ako ne i potpuno izbrisati islam, što čini prije svega napadom na identitet muslimanskih žena.

Izvješće navodi da su 'žene postale neophodne za ISIS, kako na područjima sukoba tako i na Zapadu (uključujući Europsku uniju) jer one igraju svoju ulogu u izgradnji države i širenju propagande'.

- Postoji zabrinutost da ta povećana uključenost žena može otvoriti put potencijalno velikim promjenama – tvrdi izvješće koje navodi da je sve veći broj žena u Francuskoj i Ujedinjenoj Kraljevini koje su uhićene zbog povezanosti s terorističkim aktivnostima.

Navodi se kako postoji opasnost da se širenjem islamističkih pokreta dovede do novih promjena u ulozi džihadističkih žena u budućnosti.