'Europska sigurnost ne smije se uzeti zdravo za gotovo!'

Autor:

  • Enzo Moavero Milanesi ,
  • Thomas Greminger

05.12.2018.

An activist tries to set fire to tires during a protest against the seizure by Russian special forces of three of the Ukrainian navy ships, which Russia blocked from passing through the Kerch Strait into the Sea of Azov in the Black Sea, in front of the Russian embassy in Kiev, Ukraine November 25, 2018. REUTERS/Gleb Garanich
Gleb Garanich / REUTERS

Prosvjednici ispred ambasade Ruske Federacije u Kijevu

Sva mišljenja izražena u ovoj kolumni izražavaju mišljenje isključivo njezinih autora, a ne i redakcije Euractiv.com. Enzo Moavero Milanesi trenutno obnaša dužnost talijanskog ministra vanjskih poslova, dok Thomas Greminger vrši funkciju glavnog tajnika OSCE-a.

Ukrajina i Rusija trebale bi iskoristiti priliku za dijalog koja im se pruža na ovotjednom sastanku ministara vanjskih poslova najveće svjetske regionalne sigurnosne organizacije OSCE, pišu Enzo Moavero Milanesi i Thomas Greminger.

Među najiskusnijim moreplovcima postoji jedna poznata izreka koja kaže da se nikada ne bi smjelo vjerovati mirnom moru.

Napetosti između Ukrajine i Rusije eskalirale su 25. studenog u Kerčkom prolazu koji povezuje Azovsko i Crno more. Ukrajinska kriza bijesni još od 2014. godine, pa je OSCE zatražio postavljanje stotinu civilnih nadzornika zaduženih za izvještavanje o nestabilnom primirju na istoku države.

U danima koji su uslijedili nakon incidenta pozvali smo sve strane da daju svoj politički i diplomatski doprinos smirivanju situacije i ublažavanju napetosti kako bi se izbjegao daljnji rizik destabilizacije u regiji.

Pomorski sukob izazvao je međunarodni incident u ionako krhkom sigurnosnom okruženju, što je doprinijelo riziku stvaranja još veće regionalne nestabilnosti i političke napetosti koja je može proširiti i izvan granica Azovske obale.

Pozvali smo obje strane da se suzdrže i pokažu diplomatsku mudrost. Prvi važan korak u tom smjeru bio bi siguran povratak zaplijenjenih ukrajinskih brodica te oslobođenje zatočenog mornarskog osoblja.

Nakon toga, Ukrajina i Rusija trebale bi raditi na politikama koje će ih držati podalje od novih razmirica i potencijalnih provokacija. Upravo bi OSCE, sigurnosna organizacija kojoj pripadaju oba aktera pomorskog sukoba, mogao poslužiti kao ključni posrednik i miritelj.

Sutra 6. prosinca te sljedećeg dana, ministri vanjskih poslova 57 država članica OSCE uz 11 partnera, održat će svoje godišnje okupljanje u Milanu. Vođeni motom svog talijanskog predsjednika, 'Dijalog, posjedništvo, odgovornost', Vijeće ministara imat će odličnu priliku latiti se tih ozbiljnih izazova. Mi, kao predsjedavajući i glavni tajnik u OSCE-u, spremni smo ponuditi dobre usluge i dati najbolje od sebe u svrhu omogućavanja dijaloga.

OSCE u Europi može osigurati širokopojasne instrumente za smanjenje rizika, sprječavanje incidenata, smirivanje napetosti, izgradnje povjerenja i prevencije sukoba. Pa, hajdemo ih onda iskoristiti!

Bečki dokument sigurnosne organizacije o povjerenju i izgradnji sigurnosnih mjera, kojeg šira javnost često zanemaruje, bio je ključan stabilizator europske sigurnosti još od 1990-ih godina. Posebno je napravljen za otklanjanje bojazni i kao pomoć državama u razjašnjavanju namjera po pitanju aktivnosti koje se mogu krivo interpretirati kao prijeteće.

Dokument donosi čitav niz pravnih i diplomatskih mehanizama koji države mogu koristiti. Smanjenje rizika i sprječavanja vojnih incidenata u posljednjih par mjeseci naširoko su debatirane teme, uključujući i unutar OSCE-inog Strukturnog dijaloga. Države članice jasno su prepoznale potrebu za kretanjem naprijed, vrijeme je da svi počnemo raditi zajedno kako bismo postigli taj cilj.

Posebice bi Ukrajina i Rusija trebale tražiti povratak u duhu bilateralnog sporazuma potpisanog 2003. godine. Kao vjerodostojni partner, posrednik i podupiratelj, OSCE može odigrati ključnu ulogu u pregovorima.

To nas dovodi do ratnog stanja u Donbasu.

Nažalost, kršenja primirja zabilježena su na dnevnoj bazi i to u brojkama koje premašuju stotine, a ponekad i tisuće sukobljenih.Obje se države moraju konstruktivno uključiti u provođenje Sporazuma iz Minska i odustati od svojih logika vođenih principom 'milo za drago' koje dovode do stalne opasnosti od eskalacije sukoba.

Europska sigurnost ne može se uzeti zdravo za gotovo, baš kao što i najiskusniji moreplovci nikada ne vjeruju mirnome moru. Upravo je iz tog razloga prije deset godina i osnovana organizacija OSCE, kako bi poslužila kao sigurna luka tijekom oluje.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version