Europska unija će sklopiti suradnju s SAD-om u obrambeno-sigurnosnim projektima. Vrata će biti otvorena i Londonu nakon Brexita

Autor:

  • Karla Juničić

05.11.2019.

Hungarian soldiers arrive at the border near Roszke, Hungary September 14, 2015. Germany re-imposed border controls on Sunday after Europe's most powerful nation acknowledged it could scarcely cope with thousands of asylum seekers arriving every day. Berlin announced that the temporary measure would be taken first on the southern frontier with Austria, where migrant arrivals have soared since Chancellor Angela Merkel effectively opened German borders to refugees a week ago. REUTERS/Dado Ruvic - LR2EB9E0FQKDF
Dado Ruvic / REUTERS

Pristup sporazumu i projektima PESCO neće imati sve države izvan EU, već samo one koje imaju demokratske sustave vlasti, poštuju ljudska prava i dobrosusjedske odnose s blokom

Nakon pokretanja vlastitih sigurnosnih projekata, Europska unija primiruje odnose s SAD-om i donosi sporazum kojim bi američka vlada i američke tvrtke mogle sudjelovati u zajedničkim obrambenim projektima, što je izazivalo napetosti u transatlantskim odnosima. Sporazumu bi se mogle pridružiti i druge zemlje izvan EU, prenosi Bloomberg.

Administracija Donalda Trumpa opetovano je upozoravala EU na diskriminaciju američkih kompanija i jačanje obrambene suradnje nacionalnih vlada bloka što narušava transatlantske odnose.  EU smatra da treba razviti vlastite obrambene sposobnosti izvan Sjevernoatlantskog saveza (NATO) kako bi se stabilizirali migracijski tokovi i zaštitile granice. Pritom zemlje poput Francuske nerado dopuštaju pristup stranim vojnim projektima.

Nakon višemjesečnih pregovora, izaslanici vlada EU u Bruxellesu će u srijedu tražiti sporazum oko predloženog pravilnika, kojim bi se omogućilo pridruživanje zemalja izvan EU, ako se smatra da njihovo sudjelovanje daje značajnu vrijednost projektima.

No pristup sporazumu i projektima neće imati sve države izvan EU, već samo one koje imaju demokratske sustave vlasti, poštuju ljudska prava i dobrosusjedske odnose s blokom. Dakle, Turska i Kina su time isključene. No, u tom slučaju bi se put otvorio prema Sjedinjenim Američkim Državama i Ujedinjenoj Kraljevini poslije Brexita.

Zemlje koje nisu članice EU-a neće moći odlučivati o tome kako će EU i zemlje članice koristi mogućnosti i sigurnosne sustave, dok će sudjelovanje u svakom projektu zahtijevati jednoglasnu odluku država članica bloka koje upravljaju njime.  Prema nacrtu prijedloga, koji je u ponedjeljak upućen diplomatima EU-a, neka od država članica moći će isključiti treću zemlju iz sudjelovanja u nekom programu u slučaju ''zabrinutosti''.

Proračun za zajedničke sigurnosne projekte Europske unije je trenutno premalen u odnosu na onaj američki. Ipak, Washington je uporan u svojoj želji za sudjelovanjem te je za očekivati da će inicijativa rasti u predstojećim godinama.

Obrambena suradnja država članica EU, poznatija pod imenom PESCO tj.  Stalna strukturirana suradnja, ima za cilj jačanje obrane u sklopu europske obrambene i sigurnosne politike. Među primjerima obrambenih projekta PESCP-a istaknuta je operacija Sophia koja je u Mediteranskom moru smanjila tokove nedokumentiranih migranta te spriječila smrtne slučajeve prilikom prijelaska mora.

Nakon početnih 17 projekata, Europska unija je u kolovozu 2018. najavila podvostručenje broja obrambeno-sigurnosnih programa kojima je bio cilj ojačati vojnu sposobnost zemalja bloka te je najavila 33 nova projekta.

-  Svakako ne želimo da ovo bude protekcionistički zaokret u EU i pažljivo ćemo pratiti jer, ako to postane slučaj, onda bi to moglo razbiti jaki sigurnosni savez koji imamo – izjavila je tada Kay Bailey Hutchison, ambasadorica SAD-a u NATO-u - Želimo da Europljani imaju sposobnost i snagu, ali ne i da se ograđuju od američkih proizvoda.