Europska unija postigla dogovor o novoj pomorskoj operaciji u Sredozemlju

Autor:

18.02.2020.

European Union High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell gives a press conference during the EU Foreign Affairs ministers' meeting at the Europa building in Brussels on February 17, 2020. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije postigli su u ponedjeljak dogovor o uspostavi nove operacije u Sredozemlju s ciljem sprječavanja dostave oružja u Libiju.

- Postigli smo jednoglasni politički dogovor, što sam na početku sastanka smatrao nemogućim - rekao je nakon sastanka visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Nova operacija bi trebala započeti u ožujku, kada će prestati dosadašnja operacija Sophia. U ovome trenutku nova operacija nema imena, a njezin je glavni cilj osigurati poštivanje UN-ovog embarga na dostavu oružja Libiji. Nadzor će se obavljati iz zraka i na moru. Za razliku od operacije Sophia koja je djelovala duž cijele libijske obale, nova operacija će se fokusirati na istočni dio Sredozemlja, kroz koji prolazi ruta za dostavu oružja.

Borrell je rekao da će i nova operacija imati zadaću obučavati libijsku obalnu stražu i mornaricu i pomagati u borbi proti krijumčara migranata.

Ako se ustanovi da nazočnost vojnih brodova potiče krijmčarenje migranata na plovilima, brodovi će biti povučeni, rekao je Borrell, zbog čega su Italija i Austrija povukle svoje rezerve i omogućile jednoglasnu odluku.

Europska unija je 2015. godine pokrenuo pomorsku operaciju Sophia čija je zadaća bila borba protiv krijumčara ljudi i nadzor poštivanja embarga na dostavu oružja Libiji.

Međutim, ti su brodovi dolazili u pomoć migrantima koji su na nesigurnim plovilima kretali na opasan put i to je još više poticalo migrante da krenu na taj put znajući da bi mogli biti spašeni ako nešto krene po zlu. Stoga je Austrija tražila prekid te operacije.

Iako je mandat operacije Sophia produljen do kraja ožujka ove godine, ona je od proljeća prošle godine neaktivna jer Italija nije dopuštala pristajanje brodova u njezine luke sa spašenim migrantima budući da među zemljama članicama EU-a nije bilo suglasnosti oko raspodjele tih migranata.