Europski parlament je postigao Akcijski plan za vojnu mobilnost u EU

Autor:

  • Karla Juničić

03.06.2019.

Zadar, 200519.
Na medjunarodnoj vojnoj vjezbi Imediate Response 19, koja se odrzava na teritoriju Republike Hrvatske, danas su se u luci Gazenica s dva desantna broda minopolagaca HRM iskrcali pripadnici oruzanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti.
Na fotografiji: iskrcavanje vojnika.
Foto: Luka Gerlanc / CROPIX
Luka Gerlanc / CROPIX

'Olakšavanjem vojne mobilnosti unutar EU-a moći će se učinkovitije spriječiti krize'

Europska komisija i visoki predstavnici EU-a predstavili su zajedničko izvješće o provedbi Akcijskog plana za vojnu mobilnost, usvojenog u ožujku 2018. godine.

Poboljšanje kretanja vojnika i vojnih sredstava diljem EU-a pridonosi sigurnosti svih Europljana i učinkovitijoj, odgovornijoj i dosljednijoj Uniji, piše u izvješću Europske komisije.

Konkretna provedba Akcijskog plana omogućit će državama članicama brže i učinkovitije djelovanje Europske unije u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike, kao i nacionalnih i multinacionalnih aktivnosti.

Ovaj plan u potpunosti poštuje nacionalni suverenitet i odlučivanje u državama članicama EU-a. Vojna mobilnost je također vodeći projekt u okviru suradnje između EU-a i NATO-a.

Federica Mogherini, europska povjerenica za vanjske poslove  sigurnosnu politiku i potpredsjednica Komisije, izjavila je prilikom usvajanja plana u ožujku da su glavni prioriteti Europske unije 'promicanje mira i osiguranje sigurnosti građana'.

- Olakšavanjem vojne mobilnosti unutar EU-a moći ćemo učinkovitije spriječiti krize, učinkovitije ostvariti svoje misije i odgovoriti na izazove koji se brže pojavljuju, izjavila je Mogherini.

Izvješće opisuje značajan i opipljiv napredak koji je do sada postignut. Postignute su ključne etape poput ispunjavanja vojnih zahtjeva i umanjili su se nedostaci u vojnim i civilnim zaštitama. Vojni zahtjevi uključuju čimbenike koji uključuju kretanje vojske poput: planiranja i provedbe potpore, prometne infrastrukture, pristupa transportnim resursima, razmjena informacija itd.

Akcijski plan će zahtijevati i veće financijske izdatke za civilnu i vojnu infrastrukturu kroz okvir od 6,5 milijardi eura koji trenutno predlaže Instrument za povezivanje Europe (CEF), financijski instrument osnovan za dodatna ulaganja u izgradnju nove te unaprjeđenje postojeće prometne, energetske i telekomunikacijske infrastrukture.

U okviru sljedećeg dugoročnog proračuna EU-a (2021.-2027.) Europski parlament i Vijeće postigli su sporazum o Uredbi CEF-a, uključujući posebne odredbe za financiranje projekata dvostruke namjene.

S obzirom na stopu sufinanciranja od 50 posto, najmanje 13 milijardi eura bi se moglo uložiti u takve projekte.

Dvadeset i tri države članice EU pristupile su programskim aranžmanima Europske obrambene agencije za 'optimizaciju postupaka odobravanja prekograničnog kretanja u EU' kako bi se uskladila i pojednostavila kretanja u EU.

Osim toga, postignut je napredak u pojednostavljenju carinskih postupaka, poreza na dodanu vrijednost i prijevoza opasnih tvari. Posebno je predložen prijedlog za izuzeće od poreza na dodanu vrijednost za vojne operacije EU-a.