Francuska i Njemačka kreću s izgradnjom europskih borbenih aviona

Autor:

  • Karla Juničić

07.02.2019.

German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron attend a signing of a new agreement on bilateral cooperation and integration, known as Treaty of Aachen, in Aachen, Germany, January 22, 2019. REUTERS/Wolfgang Rattay TPX IMAGES OF THE DAY
Wolfgang Rattay / REUTERS

Francuski predsjenik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel

Pokretanje Europske vojske prijedlog je o kojem se već dugo vremena raspravlja u među državama članica Europske unije, no Francuska i Njemačka odlučile su otići korak dalje i napraviti zajedničke borbene avione.

Francuska i Njemačka su u srijedu potpisale ugovor vrijedan 65 milijuna eura s ciljem zajedničke suradnje u izgradnji borbenog zrakoplova sljedeće generacije prema izvorima dobivenim iz francuske vojske i druga dva izvora upoznata s tim pitanjem, izvijestio je Reuters.

Izvori tvrde da će tvrtke koje će do 2024. godine izgraditi nove zrakoplove biti Dassault Aviation i Airbus. One će zamijeniti postojeći francuski Rafale i njemački Eurofighter.

Svoj borbeni plan su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel najavili još u srpnju 2017. Na konferenciji za novinare su tada rekli da će novi sistem obrambenih zrakoplova Future Combat Air System (FCAS) uključivati borbene avione i niz pratećih oružja poput dronova.

Iz izvora se otkrilo da će ugovori potpisani u srijedu trajati dvije godine, a Berlin i Pariz će podjednako sudjelovati u troškovima. Airbus i Dassault iščekuju inicijalni ugovor kako bi mogli početi s radom.

Očekuje se kako će na razvoju motora za avion raditi francuska kompanija Safran i njemački MTU Aero Engines, a sudjelovat će i francuska elektronička tvrtka Thales i europski proizvođač raketa MBDA. 

Ovog ljeta projektu bi se trebala pridružiti i Španjolska, a izvor iz francuske vojske naglašava da su Njemačka i Francuska spremne prihvatiti još europskih partnera.

Okretanje leđa

Još u srpnju 2017. stručnjaci za obrambenu industriju su potez suradnje nazvali korak unazad za Ujedinjeno Kraljevstvo i njezinog vodećeg proizvođača oružja, BAE Systems.

- To je znak Britancima. To znači da 'vi napuštate Europsku uniju i mi idemo naprijed. Više nismo zainteresirani da blokirate Europsku uniju u obrani' - rekao je za Reuters viši njemački dužnosnik u obrambenoj industriji.

Zajednički dogovor nije odlučio o tome kakvu bi oni ulogu imalii i bi li ju uopće imali u francusko-njemačkom razvoju. Ujedinjena Kraljevina je najveći europski kupac obrambene opreme i partner u projektu Eurofighter zajedno s Njemačkom, Španjolskom i Italijom.

Neki analitičari tvrde da bi potez suradnje Francuske i Njemačke ubuduće mogao potaknuti Ujedinjenu Kraljevinu na stvaranje industrijskih i obrambenih veze sa SAD-om.

Pritom se čini da bi se cijelom projektu mogao usprotiviti i SAD čiji su vojni zrakoplovi uvelike prisutni na europskom tržištu te koji bi mogao izgubiti konkurenciju. Zbog pritiska Francuske, Njemačka je prošli tjedan odustala od kupnje američkih aviona Lockheed Martin F-35 vrijednih nekoliko milijardi eura kojima je htjela zamijeniti zastarjele zrakoplove Tornado. Pariz je upozorio Berlin kako bi kupovina F-35 mogla ugroziti planove o razvoju francusko-njemačkog zrakoplova do 2040. Također, još u studenom je Macronov kabinet ušao u sukob s Belgijom po pitanju belgijske kupnje američkog borbenog aviona F-35 umjesto europske verzije.

Ugovor o zajedničkoj izgradnji borbenih aviona dodatno zbližava Francusku i Njemačku i predstavlja još jedan u nizu bilateralnih sporazuma: 22.siječnja Macron i Merkel su potpisali novi sporazum o njemačkoj i francuskoj suradnji i integraciji kako bi osnažili veze dviju zemalja i 'suočili se s izazovima 21. stoljeća', rekao je u Berlinu kancelarkin glasnogovornik Steffen Seibert.

Jedinstvena Europska vojska

Macron od svog dolaska u Elizejsku palaču otvoreno zastupa uspostavu jedinstvene europske vojske.

- Trebali bismo se moći zaštititi od ruskih, kineskih, ali i američkih interesa – rekao je francuski predsjednik. Macron se zalaže za europsku vojnu postrojbu koja bi bila oformljena od devet država članica te koja bi djelovala neovisno od NATO-a. Ta bi vojna postrojba imala ovlasti reagirati brzo na stvarnu sigurnosnu prijetnju, evakuirati civile iz ratne zone, ali i pružiti pomoć potrebitima u jeku prirodne katastrofe.

Američki predsjednik Donald Trump je na svom Twitter profilu osudio ideju europske vojske izjavivši da bi u Parizu danas pričali njemački da nije bilo SAD-a koji ih je spasio u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

 

Angela Merkel je na sjednici u Strasbourgu u studenom pozdravila tu ideju te izjavila da smatra kako 'bismo trebali raditi na tome da stvorimo uvjete da se jednoga dana uspostavi zajednička europska vojska'. Naglasila je da takva vojska ne bi bila u koliziji s NATO-om već bi djelovala kao dopuna. 

Njena nasljednica na čelnom mjestu njemačke stranke Kršćansko-demokratske unije, Annegret Kramp-Karrenbauer,podržala je stvaranje europske vojske u svojem jučerašnjem govoru prilikom svog prvog posjeta Bruxellesu. Naglasila je da je to nužan korak ako ne želimo biti 'loptica koja se dobacuje između Rusije i SAD-a ili Kine i SAD-a'.

Međutim, razgovor o 'jedinstvenoj Europskoj vojsci' i dalje ostaje jednom od najkontroverznijih ideja među državama članice koje žele zadržati vlastitu obranu svog teritorija.