Heiko Maas piše o sigurnosti u Europi: ''Ako želimo imati jaku i suverenu Europu u budućnosti će nam uvijek biti potreban NATO"

Autor:

  • Heiko Maas

13.11.2019.

Bundesaussenminister Heiko Maas, SPD. Berlin, 20.03.2018. Copyright: Thomas Imo/ photothek.net [Tel. +493028097440 - www.photothek.net - Jegliche Verwendung nur gegen Honorar und Beleg. Urheber-/Agenturvermerk wird nach Paragraph13 UrhG ausdruecklich verlangt! Es gelten ausschliesslich unsere AGB.]
Thomas Imo / /photothek.net

Heiko Maas, njemački ministar vanjskih poslova

Autor teksta je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. Svi stavovi istaknuti u ovom tekstu osobni su stavovi autora i ne održavaju nužno stav redakcije Euractiv.hr-a.

Članak je preuzet nakon što je objavljen na web stranici njemačkog ministarstva vanjskih poslova, a inicijalno je objavljen u časopisu Der Spiegel.

Heiko Maas, O sigurnosti u Europi

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država povlači svoje trupe iz sjeveroistočne Sirije bez savjetovanja sa svojim najbližim partnerima. Turska intervenira, ne obazirući se na upozorenja iz Europe i SAD-a. Predsjednik Francuske proglašava da je NATO u moždanoj smrti. Sve to u roku od nekoliko dana, jer se svjetska povijest  brzo razvija. To postavlja temeljna pitanja kako o odgovornosti naših partnera, snazi naših saveza tako i o sigurnosti naših zemalja i pravom putu u budućnost.

Trideset godina nakon pada Berlinskog zida još uvijek nismo doživjeli kraj povijesti; budućnost se nije nikad činila otvorenijom, manje predvidljivom i manje sigurnom.

Za Washington je pitanje odnosa Istoka i Zapada prestalo biti prevladavajuće pitanje i postalo samo jedno od pitanja međunarodne politike bez obzira na to tko sjedi u Bijeloj kući. Tako stoje stvari u svijetu. Stoga je sasvim ispravno da je Njemačka ovih dana započela raspravu o vanjskoj politici.

Što je sad sporno? Ne može se više uzimati zdravo za gotovo činjenica da mi u Njemačkoj živimo u miru i sigurnosti. Proteklih je godina često spominjano da Njemačka mora preuzeti veću odgovornost za mir i sigurnost u svijetu. U ovom povijesnom trenutku vidimo da je ta dužnost zasjenjena drugom, još hitnijom misijom: moramo preuzeti odgovornost ako želimo sačuvati vlastitu sigurnost u Europi i Njemačkoj uopće.

Stoga, na središnju pozornicu mora stupiti političko pitanje o tome kakav međunarodni okvir trebamo uspostaviti kako bismo očuvali mir i sigurnost za Europu i za našu zemlju, sada i u budućnosti.

Tri su točke ključne:

Prvo, predsjednik Macron je bio u pravu stavljajući u središte svojih razmišljanja snažnu i suverenu Europu. U budućnosti ćemo mi Europljani morati preuzeti bitno veću odgovornost za svoju sigurnost. Stoga ubrzanim tempom radimo s Francuskom kako bismo postigli da Europa bliže surađuje u sigurnosnoj politici. Naše ključne točke su: Aachenski ugovor, sve bliža suradnja na razvijanju kapaciteta, Europska intervencijska inicijativa i jačanje civilnog upravljanja krizama. Pred nama je puno zamornog političkog rada, posebno tijekom predstojećeg predsjedavanja Vijećem EU.

Drugo, moramo se složiti s našim francuskim suradnicima o tome kako ostvariti cilj snažne i suverene Europe. Prema mišljenju Njemačke, pogreška je potkopati NATO. Bez SAD-a, ni Njemačka ni Europa nisu u stanju učinkovito se zaštititi. To je nedavno jasno dokazao slučaj ruskog kršenja Ugovora o INF-u (Ugovora o zabrani posjedovanja nuklearnog oružja srednjeg dometa). Bilo bi neodgovorno voditi vanjsku i sigurnosnu politiku bez Washingtona i opasno odvojiti europsku sigurnost od američke sigurnosti. NATO će nam biti potreban još mnogo godina. Savez predstavlja podjelu tereta, zalaže se za međunarodnu suradnju i multilateralizam. A kada Europa jednoga dana bude sposobna sama obraniti vlastitu sigurnost, i dalje će nam trebati NATO. Želimo jaku i suverenu Europu. Ali trebamo ju kao dio jakog NATO-a, a ne kao zamjenu.

Treće, ne smijemo dijeliti Europljane kad je riječ o sigurnosnim pitanjima. Njemačka neće tolerirati nikakve posebne dogovore, niti u odnosu na Moskvu, niti na bilo koje druge stvari. Naši susjedi u Poljskoj i na Baltiku mogu nam vjerovati da ćemo njihove sigurnosne potrebe shvaćati jednako ozbiljno kao i vlastite. Europa kakvu trebamo ne može se uspješno oblikovati ako ih ne konzultiramo. U protivnom, naši bi istočni susjedi nastojali osigurati svoju budućnost unaprjeđenjem bilateralnih odnosa s Washingtonom. Dakle, da, snažna i suverena Europa projekt je kojem su Njemačka i Francuska posvećene. Međutim, riječ je o projektu u kojem nitko ne smije biti zaboravljen.

U ovim dramatičnim vremenima moramo se usmjeriti prema snažnoj Europi - ne kako bi narušili prekoatlantski savez, već kako bi bili pokretač da ga oživimo. Ne samo kao francusko-njemački projekt, već kao zajednički projekt u koji su uključeni svi Europljani. Samo će tako u Europi doista postojati sigurnost.

Kao zemlja u središtu Europe, Njemačka mora igrati središnju, posredničku i uravnoteženu ulogu - unutar Europe i u odnosu na Sjedinjene Države. Ako ne preuzmemo ovu vodeću ulogu, nitko neće. Služimo kao glas razuma i to je naša prva odgovornost na području vanjske i sigurnosne politike danas.

Poduzimamo konkretne korake u tom smjeru - primjerice u ukrajinskoj krizi, u podržavanju ustavnog procesa u Siriji; isto tako i kad je riječ o iranskom nuklearnom programu, pa nastojeći stabilizirati nasiljem pogođen Sahel i u pregovorima o prekidu vatre u Libiji. Jedna od ideja na kojoj radim sa svojim francuskim kolegom Jean-Yves Le Drianom, te za koju vjerujem da ima ključno mjesto tijekom njemačkog predsjedanja Vijećem, pravi je primjer ovog smjera: to je ideja Europskog Vijeća Sigurnosti. Radi se o projektu koji neće biti dovršen do sutra, ali to je svjetionik na horizontu. Takvo vijeće nam je potrebno kako bi se o europskim vanjskim i sigurnosnima političkim akcijama raspravljalo na jednom mjestu, unutar europskog institucionalnog okvira i šire. Ujedinjena Kraljevina mora biti uključena, čak u slučaju napuštanja Europske unije. I Washington mora biti ključni partner. To bi bilo mjesto na kojem ćemo stvoriti jezgru buduće Europske vanjske i sigurnosne politike koja će nam biti potrebna u ovim turbulentnim vremenima.