Iran lansirao vojni satelit, Trump naredio mornarici da puca na iranska plovila. U tom konfliktu Iran se iz klerikalne pretvara u vojnu autokraciju

Autor:

  • Karla Juničić

23.04.2020.

TOPSHOT - This handout photo provided by Iran's Revolutionary Guard Corps (IRGC) official website via SEPAH News shows an Iranian military satellite -- dubbed the Nour -- which the Revolutionary Guards said on April 22, 2020 was launched from the Qassed two-stage launcher in the Markazi desert, a vast expanse in Iran's central plateau, amid tensions with US. - Iran's Revolutionary Guards announced on April 22 that they had successfully launched the country's first military satellite, at a time of fresh tensions with US forces in the Gulf. The United States alleges Iran's satellite programme is a cover for its development of missiles, while the Islamic republic has previously insisted its aerospace activities comply with its international obligations. (Photo by - / SEPAH NEWS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
SEPAH NEWS / AFP

Lansiranje iranskog satelita Noor

Dok Sjedinjene američke države proživljavaju najveću svjetsku pandemiju, a Iran broji najveći broj smrtnih slučajeva od koronavirusa na Bliskom istoku, pravo je vrijeme i za pojačanje vojnih napetosti između Teherana i Washingtona.

Dvije države od srijede 22.ožujka krenule su u novi krug vojnih nadmetanja, pri čemu je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će uništiti iranske brodove koji uznemiravaju američku mornaricu, a Iran je priopćio da je iranska Revolucionarna garda uspješno lansirala prvi vojni satelit u svemir – ne bilo kako, već uz pomoć balističkih raketa.

Najviši dužnosnici Irana i SAD-a dokazali su da pandemija nije nimalo iscrpila njihove sposobnosti. U srijedu je iranska nacionalna garda lansirala vojni satelit imena Nour (u prijevodu ''svjetlost''). Prema riječima generala Hosseina Salamija: ''Lansiranje je bilo uspješno, a satelit je dosegao orbitu oko 264 milja iznad Zemljine površine''. Naime prvog puta (9. veljače) promatrački satelit Zafar prešao je 124 milje i lansiranje je bilo neuspješno, a tada je Iran primio osudu od strane Francuske zbog prijetnje ''balističkom tehnologijom''. Američki državni tajnik Mike Pompeo je sada reagirao i rekao da ''Iran treba odgovarati'' za svoj postupak.

Prijetnja Trumpa stigla je na Twitteru početkom srijede. ''Uputio sam američku mornaricu da puca i uništi bilo kakva iranska plovila koja uznemiravaju naše brodove", napisao je. Navodno se od protekle srijede 11 brodova iranske Revolucionarne garde nekoliko puta približilo ratnim brodovima u Perzijskom zaljevu na ''opasan i uznemirujuć način''. Incident se dogodio u međunarodnim vodama tijekom vojne vježbe.

Odgovarajući na ovaj status general Abolfazl Shekarchi, glasnogovornik iranskih oružanih snaga, rekao je da bi se SAD trebao fokusirati na spašavanje vlastitih vojnika od koronavirusa ''umjesto na maltretiranje drugih''. Na konferenciji za novinare na pitanje o situaciji u Iranu, Trump je odgovorio: ''Ne želimo da njihovi čamci okružuju naše brodove i lijepo se provode. Ne želimo ih bilo gdje u blizini naših čamaca''. Šef iranske mornarice Alireza Tangsiri u ponedjeljak je optužio SAD za ''avanturizam'' i izmišljanje holivudskih priča jer su Amerikanci bili ti koji su blokirali put iranskog broda ''protivno međunarodnim propisima i odbili odgovarati na naše pozive''. Zato je reagirala iranska strana.

No čini se da se holivudske priče između Teherana i Washingtona samo kompliciraju. Tome je prvo pridonijelo američko ubojstva bivšeg generala Revolucionarne garde Kasima Sulejmanija, 3. siječnja u Bagdadu, a potom rušenje ukrajinskog civilnog aviona koje je dovelo u pitanje reputaciju Revolucionarne garde u zemlji i inozemstvu.

Vojni satelit zabrinuo je američke dužnosnike koji su rekli kako rakete koje su korištene prilikom lansiranja pomažu u unapređivanju tehnologije iranskog balističkog raketnog plana. Zapovjednik Revolucionarne garde Salami rekao je da satelit Nour pojačava iranske sposobnosti u obrani i prikupljanju informacija. Prema njegovim rječima Iran je, nakon nametanja američkih sankcija 2018. godine, sve izoliraniji, a ovaj satelit samo dokazuje da se Iran ne mora više oslanjati na strane sile za razvijanje vlastite tehnologije, navodi iranska novinske agencije IRNA.

Satelitska lansiranja ne krše iranski međunarodni nuklearni sporazum iz 2015., iz kojeg se SAD povukao pod izgovorom da nije učinio dovoljno za suzbijanje iranskih konvencionalnih vojnih sposobnosti, uključujući njegov raketni program. Američki State Department rekao je kako je lansiranje ozbiljna provokacija koja prkosi rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a protiv razvoja kapaciteta koji bi mogli biti dio plana za nuklearno oružje.

Također, i europski i američki dužnosnici upozoravaju da bi jačanje Revolucionarne garde tijekom krize koronavirusa, koja namjerno diskreditira predsjednika Hassana Rouhanija, mogla ojačati protuzapadnjačke stavove u zemlji posebice prema Izraelu i SAD-u.

''Covid 19 ubrzao je trend koji je započeo odavno, a to je prijelaz Irana iz klerikalne autokracije u vojnu autokraciju, a nitko se ne usudi usprotiviti Revolucionarnoj gardi'', tvrdi Karim Sadjadpour, stručnjak za Bliski istok iz washingtonskog think tanka Carnegie Endowment.

Iran je među zemljama Bliskog istoka najteže pogođena koronavirusom, a službena brojka smrtnih slučajeva je veća od 5000. Krizu zbog koronavirusa, koja zadaje udarce iranskom gospodarstvu, iskorištava Revolucionarna garda kako bi obnovila svoju oslabljenu moć, rekli su zapadni obavještajni dužnosnici za Washington Post.

Uz podršku religijskog vođe ajatolaha Alija Hamneija garda i paravojne snage Basij preuzeli su zapovjedništvo u reakciji zemlje na koronavirus. Oni su ti koji su odlučili o izgradnji bolnica i provođenja zakona o karanteni. Proteklog tjedna Hamnei im je dao zadatak da podjele pakete pomoći za 3,5 milijuna građana. Promovirali su se kao pravi čuvar Irana za vrijeme pandemije. A kako se politička nestabilnost u Iranu povećava, njima je potrebna podrška među siromašnim i nižim slojevima društva koji su izgubili posao.

Iransko gospodarstvo već je bilo u padu i prije koronakrize zbog posljedica američkih sankcija i pada cijene nafte. Revolucionarna garda većinu svog prihoda zasniva na zaradi od nafte. Kao rezultat toga, sigurnosne su snage bile primorane zaustaviti neke aktivnosti uključujući čak i aktivnosti u Siriji gdje pripomažu da predsjednik Bašar al-Assadu osvoji posljednja uporišta pobunjenika u građanskom ratu. Kako profit od nafte presušuje, tako su se okrenuli krijumčarenju i drugim kriminalnim aktivnostima.

Proteklog mjeseca iranski su dužnosnici od Međunarodnog monetarnog fonda tražili 5 milijardi dolara, ali to je SAD stopirao. U listopadu je MMF predvidio da će se iranska ekonomija ove godine smanjiti za više od 9 posto. Globalno širenje virusa i pad potražnje aktivirao je pad cijena na naftnim tržištima širom svijeta što je dodatni udarac za Teheran.