Kineske trupe su naoružane palicama sa šiljcima gurale indijske trupe u provaliju i tako ubile 20 vojnika

Autor:

  • Karla Juničić

18.06.2020.

Protesters shout slogans as they hold posters of Chinese President Xi Jinping during an anti-China demonstration near the Chinese embassy in New Delhi on June 18, 2020. - India and China agreed on June 17 to ease tensions at their disputed Himalayan border, even as they traded blame for a brawl that left at least 20 Indian soldiers dead. (Photo by Sajjad HUSSAIN / AFP)
Sajjad HUSSAIN / AFP

Indijci prosvjeduju protiv kineskog predsjednika Xi Jinpinga tijekom protukineskih demonstracija ispred kineskog veleposlanstva u New Delhiju, 18.lipanj.

O najvećem sukobu u posljednjih 60 godina na indijsko-kineskoj granici na visokim planinama Himalaje stigli su novi podaci koji potvrđuju da su kineski vojnici spremni i naoružani dočekali indijske kolege.

Vojnici ću se sukobili u regiji Ladakh, na području doline rijeke Galvan. To je zapravo dio Linije stvarne kontrole (LAC) – neformalne granice koja je uspostavljena nakon rata 1965. godine, te koja je ostala mjesto strateških sukoba  dviju država.U sukobu u kojem su se u ponedjeljak navečer indijski i kineski vojnici tukli šest sati šakama i kamenjem u potpunom mraku nastradalo je 20 vojnika, a još četvorica se bore za život.

Indijski službenici rekli su da su njihove trupe napadnute nakon što su se približile kineskom vojnom logoru unutar indijskog teritorija. Tisuće vojnika već su nekoliko tjedana u pripravnosti otkako su kineske snage početkom prošlog mjeseca prešle spornu planinsku granicu i okupirale oko 25 četvornih kilometara indijske zemlje. Kako bi izbjegli dugogodišnji protokol s ciljem izbjegavanja žrtava na granici, Indijci su bili nenaoružani. Ali, zato je kineska strana bila spremna, naoružana s palicama sa šiljcima te je gurala vojnike u provaliju, piše The Times. Pukovnik Santosh Babu, koji je vodio ophodnju, bio je jedan od prvih ubijenih. Kad su se Indijci povukli i uzvratili vlastitim oružjem, izbio je krvavi sukob od nekoliko sati. Kinezi su neke Indijce gurnuli preko litice, pa su tako stradali u zaleđenoj rijeci. Službenici su potvrdili da su indijski vojnici umrli su od teških ozljeda i posljedica smrzavanja.

Peking nije priznao nijednu žrtvu sa svoje strane i zanemario je indijske tvrdnje da je više od 40 kineskih vojnika ubijeno ili ranjeno. Poginuli u ponedjeljak navečer prve su žrtve na granici od 1975. što prijeti najozbiljnijem sukobu dviju zemalja od kada su krenuli u rat zbog regije Ladakh 1962.

Wang Yi, kineski ministar vanjskih poslova, razgovarao je sa svojim indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom. Peking se obvezao na deeskalaciju, ali kritizirao je Indiju. "Zahtijevamo da indijska strana provede temeljitu istragu, oštro kazni počinitelja, strogo obuzda svoje postrojbe i zaustavi sva provokativna djela", rekao je Wang. Indija je u četvrtak (18.lipanj) upozorila Kinu da ne objavljuje ''pretjerane i neodržive navode''. Jaishankar je zauzvrat optužio kineske trupe zbog ''namjerne i planirane akcije'' koja će "imati ozbiljan utjecaj na bilateralni odnos" između dviju zemalja.

Obadvije strane optužile su se međusobno za poticanje nasilja na himalajskoj granici. Medijska izvješća tvrde da su se visoki vojni službenici susreli u srijedu kako bi raščistili situaciju, ali još nije došlo do izvješća ni sa jedne strane.

Sukob je dio neprijateljskih odnosa koji su započeli još početkom svibnja nakon što je Indija započela s izgradnjom ceste i infrastrukture u području LAC-a. To je zasmetalo Kini koja trenutno provodi politiku ekspanzije svog utjecaja u zemljama u regiji. Nakon sporazuma iz 1965. ona smatra da je 90.000 četvornih kilometara i dalje njenih što je dovodi do teritorijalnih razmirica. Sukoba je bilo i u prošlosti zbog istih razloga, a još početkom svibnja su se vojnici potukli kamenjem.

Indija za sukob krivi Kinu i njezin pokušaj da promijeni status quo na tom području. U svom prvom obraćanju nakon sukoba u srijedu, indijski premijer Narendra Modi izjavio je da je New Delhi pokušao uvjeriti da "razlike ne bi trebale prerasti u spor" jer Indija samo ''želi mir i sposobna je odgovoriti u slučaju provokacije", izjavio je premijer.

Po svemu sudeći sukob je strateške prirode, a riječ je o dvije najmnogoljudnije države i velesile svijeta koje predvode vlade vođene nacionalizmom gdje vojska predstavlja dio nacionalnog statusa. Zato se obadvije s vremena na vrijeme hvale svojim nuklearnim arsenalom. Iako su ovoga puta u sukobu padale šake i kamenje postoji strah da ne preraste u veće tenzije. To predstavlja veliki sigurnosni izazov za Modijevu vladu koja se bori da obuzda infekciju Covida-19 i oživi gospodarstvo koje tone u recesiju. Posljednjih godina, Indija se približila SAD-u, dijelom zbog bojazni oko rastućeg utjecaja Kine. Analitičari kažu da je kineska vlada, koja se više trudila u izgradnji infrastrukture na tom području, spremna spriječiti bilo kakve napore Indije za nadogradnjom vlastitih vojnih postrojenja.

Antonio Guterres, glavni tajnik UN-a pozvao je kinesku i indijsku stranu na ''maksimalnu suzdržanost''. Američki State Department, koji je u posljednje vrijeme pogoršao odnose s Kinom, ali na Indiju gleda kao novog saveznika, izjavio je da se nada ''mirnom rješenju'' te da pozorno prati situaciju.

U jeku globalne pandemije Kina pokazuje mišiće diljem regije. U posljednjim tjednima sukobila se s malezijskim i vijetnamskim brodovima u Južnom kineskom moru, dva puta je uputila nosač aviona da preplovi Tajvanski tjesnac, novim zakonom o sigurnosti pokušava utjecati na Hong Kong te je u carinskom ratu s Australijom. Zemlje u regiji kao i Indija nelagodom gledaju na uspon Kine.