Komisija upozorava i Hrvatsku: 'Kupovanje europskih putovnica otvara vrata korupciji'

Autor:

  • via Reuters

22.01.2019.

Zagreb, 150110.
Na danasnjoj press konferenciji u Ministarstvu unutrasnjih poslova (MUP), predstavljena je nova biometrijska putovnica. Biometrijska putovnica ima cip koji sadrzi osobne podatke osobe cija je putovnica.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Ilustracija

Europska komisija izdat će upozorenje državama članicama kako bi spriječila prodaju državljanstva ili pribivališta imućnim pojedincima.

Komisija smatraju da takva praksa pomaže grupama organiziranog kriminala da se infiltriraju u Uniju i povise rizik od pranja novca, korupcije i utaje poreza. Reuters navodi da su upozorenja uključena i u nacrt izvještaja kojeg će u srijedu objaviti izvršno tijelo Europske unije.

Iako pojedinci mogu kupiti državljanstvo ili prebivalište iz zakonitih razloga, Komisija je procijenila da takvi projekti predstavljaju 'rizik infiltracije ne-europskih grupacija organiziranog kriminala u domeni gospodarstva, pranja novca, korupcije i utaje poreza'.

Malta, Cipar i Bugarska jedine su države Europske unije koje prodaju državljanstvo, dok ih još 20 prodaje i dozvole prebivališta. U tim državama, bogati stranci mogu kupovati putovnice koje im omogućavaju nesmetan pristup većini država Unije. Cijene putovnica kreću se od oko 1 do 2 milijuna eura.

Izvještaj navodi kako je bilo propusta prilikom provjeravanja imovinskog podrijetla pojedinaca koji su kupovali državljanstvo. Također, spomenute države nisu zahtijevale na identifikaciji onih koji su kupili putovnice. Zaobiđena su i europska pravila koja traže preduvjet 'stvarnog' prebivališta u nekoj državi članici prije apliciranja za državljanstvo.

Komisija upozorava da mogućnost prodaje prebivališta strancima Europskoj uniji predstavlja sličan rizik kao što predstavlja i prodaja državljanstva. Trenutno 20 država članica strancima prodaje dozvole o prebivalištu. Cijene kupovine prebivališta variraju, a kreću se od 15 tisuća eura u Hrvatskoj do preko 5 milijuna eura u Luksemburgu i Slovačkoj, stoji u izvještaju.

Dokument kritizira nacionalne programe nekolicine članica. Primjerice, Portugal omogućava izdavanje dozvole za prebivalište strancima koji njihovu državu posjećuju samo tjedan dana godišnje, čime se narušava regulacija EU koja inzistira na kriteriju 'kontinuirane prisutnosti'. Države koje nisu članice EU nisu dužne inzistirati na tom zahtjevu. Također, Portugal ne provjerava podrijetlo imovine i isplata koje su izvršili strani državljani s prebivalištem u Portugalu čime se povisuje rizik od pranja novca.

Komisija je u izvještaju navela da će oformiti ekspertnu skupinu koja će do kraja godine dati preporuku za mjere suočavanja s takvim rizicima.

Bugarska se suočila s još većim problemom. Potplaćeni državni službenici organizirali su prijevaru prodjući bugarske putovnice strancima. Nekoliko ih je prošlog studenog bilo uhićeno, a istraga je još uvijek u tijeku.

Ovaj članak u potpunosti je preuzet s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski jezik.