Kramp Karenbauer u Zagrebu: 'Samo jedinstvena migracijska politika EU jamči neovisnost o Turskoj'

Autor:

  • Tea Trubić Macan

05.03.2020.

PRESS

Njemačka federalna ministrica obrane Annegret Kramp Karrenbauer, prije samo nekoliko dana odstupila je od funkcije šefice vladajuće stranke koja u travnju bira novo vodstvo

Migracije, demografija i epidemije samo su neke od sigurnosnih prijetnji Europskoj uniji i njezinim članicama, istaknula je ministrica obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer na današnjem forumu sa studentima i mladima na VERN'u, na temu „Perspektive europske sigurnosne i obrambene politike“.

- Osjećam se kao da sam kod prijatelja, a znam da se nalazim u samome srcu Europe - izjavila je na početku svog izlaganja šefica njemačke obrane u prepunoj dvorani Veleučilišta VERN.

Kramp Karenbauer ovih dana boravi u Zagrebu u sklopu neformalnog susreta europskih ministara obrane i vanjskih poslova, što je jedan od događaja hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

Ministrica je istaknula kako je 'današnja suradnja među članicama EU puno brža i učinkovitija te stoga nije moguće izbijanje migracijske krize kao 2015.'.

- Da, uistinu postoje različiti interesi između članica EU, ali Europa danas tjesnije surađuje nego ikada do sada, zato što nas spajaju sličniji interesi - istaknula je.

Nakon uvodnog izlaganja, u diskusiji koju je moderirala cijenjena novinarka i predavačica na VERN'u Morana Kasapović, ministrica je odgovarala na pitanja studenata i mladih koje je između ostalog zanimalo kako će se razvijati migracijska kriza u Europi, kakva će biti suradnja zajedničke europske vojske i NATO-a, kakva će biti granična nadležnost europske vojske, jesu li migracije veća prijetnja stabilnosti Europe od negativnih demografskih trendova te mogu li obnovljivi izvori energije i čist okoliš postati strateške europske snage.

Ministrica je pojasnila da EU i dalje zadržava transatlantski fokus te da osnivanje zajedničke vojske nema za cilj zamijeniti NATO, već da je cilj bolja i učinkovitija suradnja zemalja EU unutar samoga NATO-a.

- Zajednička europska vojska je vizija za budućnost, ali ne treba bježati od činjenice da će pojedine države ipak htjeti zadržati vojni suverenitet - kazala je Kramp Karrenbauer, dodavši da treba krenuti "korak po korak", a da treninzi i zajedničke misije mogu stvoriti povezanost koja kasnije može poslužiti kao sjeme višeg stupnja obrambene suradnje EU.

Na pitanje kako će Europa odgovoriti na zajedničke prijetnje, poput one koja trenutno vlada na grčko-turskoj granici, ministrica je odgovorila kako bi se 'FRONTEX trebao pretvoriti u pravu EU graničnu policiju'.

- Turska je za nas važan regionalni susjed i težak partner. Uz svu kritiku koja je i više nego opravdana, ne smijemo zaboraviti na činjenicu da je Tuska udomila 4 milijuna ljudi, što je predstavljalo velik izazov i za njihovu domaću politiku - istaknula je.

- Puno smo naučili iz dosadašnjih migracijskih izazova, ali učinkovitu migracijsku politiku moramo kreirati na europskoj razini. Jer schengenski je prostor, uz naravno zajedničku valutu, najveći kohezijski faktor unutar EU. Za to su nam potrebne i jake vanjske granice te jedinstvena migracijska politika kako bismo bili manje ovisni o Turskoj - objasnila je ministrica Kramp-Karrenbauer.

Forum su zajednički organizirali Zaklada Konrad Adenauer, Zaklada hrvatskog državnog zavjeta i VERN'. Dobrodošlicu uvaženim gostima i okupljenima na početku su uputili prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN'a i Holger Haibach, voditelj ureda Zaklade Konrad Adenauer za Hrvatsku i Sloveniju, a forum je zatvorio Srećko Prusina, ravnatelj Zakladne uprave Zaklade hrvatskog državnog zavjeta.