Krizni sastanak ministara unutarnjih poslova: Za borbu protiv širenja zaraze koristit će se zajednički mehanizam EU za civilnu zaštitu

Autor:

  • Karla Juničić

13.03.2020.

EU commissioner for Home Affairs Sweden's Ylva Johansson looks on during a press conference held at the Emergency Response Coordination Centre in Brussels, on the EU response to COVID-19, on March 2, 2020. - The European Union's disease control agency has increased its risk level for the novel coronavirus COVID-19 from moderate to high, EU Commission president Ursula von der Leyen said on March 2, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
JOHN THYS / AFP

Povjerenica za unutarnje poslov Ylva Johansson

U izvanrednim okolnostima u Bruxellesu se održao krizni sastanak ministara unutarnjih poslova. Najbitnija stavka je da su se ministri dogovorili da će se koristiti Mehanizam zajedničke civilne zaštite Europske unije te najavili smjernicu za zaštitu granicu kako bi spriječili širenje zaraze koronavirusom.

Glavne teme sastanka bile je situacija s migrantima zbog kojeg se zatvara grčko-turska granica, a zatim i koronavirus zbog koje se zatvaraju granice među državama članicama.

Pritisak u europskim institucijama raste zbog kriznih i ograničavajućih mjera, a predstavnici država bili su veoma oprezni s izjavama i jako općeniti jer nitko jednoglasno ne može odrediti rješenje trenutne situacije u EU.

Sigurnost građana i javno zdravstvo su na prvom mjestu vlada država, zbog čega je i suradnja država na području civilne zaštite bila jedna od glavnih tema.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović upozorio je prije sastanka na političku dimenziju problema i činjenicu da su oči Europljana sada više nego ikada uprte u EU i gledaju ono što mogu vlasti mogu poduzeti kako bi suzbile kriznu situaciju.

''Hrvatska mora pokazati vodstvo jer građani diljem Europe žele vidjeti da Europa ima odgovore na njihove zabrinutosti i to je poruka koja se mora proširiti europskim institucijama'', rekao je Božinović i posebno je naglasio da odluke koje se danas donose u EU moraju biti ''uniformnije'' kako bi se  povećalo povjerenje građana.

Mehanizam za dobrovoljni povratak migranata

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji, koja je bila poprilično prazna i s nedostatkom novinara, Božinović je govorio o trenutnim teškim okolnostima u kojima se Europa suočava s dvije velike krize tijekom hrvatskog predsjedanja. Na današnjem kriznom sastanku ministri su razmjenili mišljenja i nastavili s zaključcima sa sastanka od prije dva tjedna na kojem su dali potporu Grčkoj i zaključili da se neće tolerirati ilegalni ulasci migranata na teritorij EU-a.

BRUSSELS, BELGIUM - MARCH 13: Commissioner for Home Affairs, Ylva Johansson (R), Luxembourgish Foreign Minister Jean Asselborn (C) and Greek Minister for Immigration Policy Giorgos Koumoutsakos (L) attend the Justice and Home Affairs Council meeting in Brussels, Belgium on March 13, 2020. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, grčki ministar za migrantsku politiku Giorgos Koumoutsakos i povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson u Bruxellesu 13, ožujka, 2020.

''Od 28. veljače, oko 2 300 stigle u Grčku. Ovaj mali broj je dokaz pravodobnog djelovanja grčkih vlasti i solidarnosti koju je EU pružila Grčkoj i drugim državama članicama koje su pogođene krizom." - rekao je Božinović.  Dodao je da su države članice dale dodatnu podršku Frontex-u u smislu osoblja i dodatnim intervencijama na granicama.

Bilo je posebne rasprave o migrantima maloljetnicima bez pratnje.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, koja se jučer vratila iz Grčke, rekla je da je u proteklom tjednu bilo samo nekoliko ilegalnih ulazaka. No, i dalje je potrebno ''staviti naglasak na ovaj problem''. EU je jučer najavila mehanizam za dobrovoljni povratak migranata. Program će omogućiti povratak od oko 5000 migranata iz pretrpanih kampova na grčkim otocima.

''Pomoći ćemo i Grčkoj u relokaciji maloljetnika bez pratnje, djece i ranjivih skupina'' - rekla je Johansson naglasivši da je već 7 država EU spremno na njihov prihat. Te države su: Hrvatska, Njemačka, Finska, Francuska, Irska, Luksemburg i Portugal. Na početku sastanka je Božinović na pitanje novinara je li i Hrvatska spremna na takvo nešto rekao da se o tome razgovaralo, da postoji spremnost, ali da se to mora sagledati i s obzirom na činjenicu širenja koronavirusa.

Oko 1600 maloljetnika bez pratnje će tako trenutno moći biti u EU, a u kampovima ima više od 5500 maloljetnih osoba bez pratnje, prema riječima europske povjerenice.

Johansson je istaknula da je na današnjem sastanku još nekoliko država izrazilo želju za prihvatom maloljetnika. ''To je snažna poruka solidarnosti, a prošli tjedan smo odaslali snažnu poruku solidarnosti po pitanju zaštite granica'', rekla je Johansson.

U međuvremenu Hina prenosi: ''Molotovljevi kokteli ponovno su letjeli preko grčko-turske granice dok se skupina migranata pokušavala probiti preko ograde tijekom noći''.

Mehanizam za civilnu zaštitu protiv koronavirusa

Zbog prijetnje koronavirusa, povjernici Stella Kyriakides (zdravlje) i Janez Lenarčič (krizno upravljanje) su se pridružili današnjem sastanku.

Ministri unutarnjih poslova morati će se konzultirati i osigurati koordinaciju zajedničke suradnje na području zaštite građana od koronavirusa.

''Danas smo se složili da ćemo uporabiti sva sredstva na raspolaganju da postignemo zajednički cilj kako bi bili efikasniji u zadržavanju širenja koronavirusa koji ima utjecaja na živote naših građana i naše gospodarstvo'' - rekao je Božinović.

Države članice su se dogovorile da će koristiti zajednički Mehanizam Europske unije za civilnu zaštitu kako bi se dodatno spriječilo širenje zaraze. Taj mehanizam će omogućiti pridobivanje osoblja, respiratornih aparata i druge opreme kako bi se umanjile nestašice.

Božinović je naglasio da je puno riječi bilo o tome kako bolje iskoristiti nacionalne i međunarodne alate za borbu protiv zaraze.

''Smanjiti zaraze'' i ''zaštiti kapacitete'', objasnila je Johannsson, glavna su pitanja koje su ministri unutarnjih poslova razmatrali.

Smjernice za upravljanje granicama

''Raspravljali smo kako možemo jedni drugima pomoći, a posebno smo raspravljali o pitanju granica'', rekla je povjerenica i naglasila da akcije država članica u suzbijanju korona virusa moraju biti ''koordinirane i operacionalne, propocionalne i efektivne''.

Ministri su tijekom današnjeg sastanka složili da bi Europska komisija trebala preuzeti ulogu koordinacije. Po tom pitanju, Komisija će predstaviti smjernice za upravljanje granicama ''čim prije moguće'', rekla je Johansson.

Najavila je da će se na vanjskim granicama EU osim provjere identiteta raditi i obvezna medicinska provjera. Ako osoba pokaže simptome virusa koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, biti će moguće zabraniti ulazak osobe u državu EU iz trećih zemalja.

Što se tiče unutarnjih granica i Schengenskog prostora države članice će moći odlučiti hoće li provoditi zdravstvene provjere. No Johansson je posebice naglasila da prije no što država članica poduzme mjere kontrole morat će se ''iskoordinirati'' posebice sa susjednim državama EU po pitanju ulaska.

Iako je bilo riječi i o zabrani ulaska u EU iz trećih zemalja, trenutno se neće poduzimati ta mjera. Ali, države će u koordinaciji sa susjednim zemljama i EU moći donijeti takvu odluku. Zemlje članice morat će prihvatiti svoje državljane, ali morat će pomoći svojim državljanima da se vrate u zemlje porijekla, objasnila je povjerenica.

Voditelj Vijeća Charles Michel pozvao je lidere na izvanredni sastanak u utorak, kada će se nastaviti rasprava o prevenciji širenja koronavirusa.