Kupnjom američkih borbenih zrakoplova Belgija zadala udarac obrambenoj politici EU

Autor:

  • Euractiv.com

26.10.2018.

July 10, 2017 - Las Vegas, NV, United States - U.S. Air Force F-35 Lightning II stealth fighter aircraft fly in formation over the Nellis Air Force Base Nevada Test and Training Range July 10, 2017 near Las Vegas, Nevada., Image: 351999192, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives

Tri F-35 Lightning II zrakoplova u letu

Belgija je u četvrtak (25. listopada) objavila kako je, umjesto borbenog zrakoplova Eurofighter Typhoon, odlučila kupiti američke borbene zrakoplove F-35 niske razine vidljivosti na radarima, što su kritičari nazvali udarcem za ponudu Europske unije za izgradnju vlastite obrane.

Belgijska vlada koja je s korporacijom Lockheed Martin sklopila posao vrijedan nekoliko milijardi eura, priopćila je kako će kupiti 34 zrakoplova F-35 koji se odlikuju niskom razinom vidljivosti na radarima te kako će od 2023. godine njima zamijeniti svoje zastarjele američke zrakoplove F-16.

Kritičari su takvu odluku nazvali "vrlo lošom vijesti" za autonomniju strategiju obrane EU koja se snažno promicala nakon Brexita i izbora američkog predsjednika Donalda Trumpa.

U priopćenju koje je objavila na svom Twitteru, korporacija Lockheed Martin navodi kako se radueu vezama s "belgijskom vladom i industrijom u desetljećima koja dolaze".

Belgijski premijer Charles Michel pokušao je preduhitriti svoje kritičare rekavši kako je Belgija nastojala da Europa, jednako kao i Sjedinjene Američke Države, ispuni njezine potrebe za obranom.

Belgija će također kupiti dronove, fregate, minolovce i oklopna vozila "u okviru NATO-a i europske obrane", rekao je Michel na konferenciji za novinare.

"Zrakoplovi i dronovi su američki, a ostala je oprema europska i Belgija će od toga imati gospodarske koristi", dodao je Michel.

Ministar vanjskih poslova Didier Reynders izjavio je kako je američka ponuda "bila najbolja s cjenovnog i operativnog aspekta".

Zrakoplov F-35 natjecao se protiv zrakoplova Eurofighter kojeg je razvio europski konzorcij koji obuhvaća i talijansku tvrtku Finmeccanica i Airbus.

Jean-Dominique Giuliani, čelnik Zaklade Robert Schuman, europske skupine za strateško promišljanje, požalio se na ovu odluku.

"To nije europski odabir. To je gore od šamara, to je zastrašujuće za europsku obranu", izjavio je Giuliani za AFP. "To je vrlo loša vijest".

Zrakoplov F-35 zahtijeva cjelokupno održavanje i operativni sustav koji ovisi "o kontroli Sjedinjenih Američkih Država", dodao je.

"Zamućivanje vode"

Obilježavajući odmak od desetljeća dugog oslanjanja Europe na Sjedinjene Američke Države kada je u pitanju njezina obrana, Bruxelles je prošle godine pokrenuo "trajnu strukturiranu suradnju na obrani", poznatu pod nazivom PESCO.

Cilj je bio ujediniti europsko promišljanje o obrani i racionalizirati fragmentirani pristup kupnji i razvoju vojne opreme.

Francuska bi također mogla biti nezadovoljna ovom odlukom.

Sjedinjene Američke Države, koje su zastupale F-35, i Velika Britanija, koja se zalagala za Eurofighter, službeno su se odazvale na natječaj koji je Belgija pokrenula u ožujku 2017. godine.

Međutim, francuska je vlada u rujnu prošle godine promijenila taktiku tako što je, osim opskrbe lovcima Rafale koje proizvodi francuska tvrtka Dassault, predložila i "snažnu suradnju" s belgijskim zračnim snagama.

Ministar obrane Steven Vandeput izjavio je kako je Francuska svojim pristupom sama sebe isključila.

"Žao nam je što je Francuska dragovoljno odustala od obveze da podnese ponudu u okviru našeg transparentnog natječajnog postupka", rekao je.

Christophe Wasinski, profesor međunarodnih odnosa na Slobodnom sveučilištu u Bruxellesu (ULB), izjavio je kako je najava planova za kupnju 400 francuskih oklopnih vozila jednaka spinu vlade.

"Nastojala je zamutiti vodu rekavši kako neće kupiti samo američki materijal, dok je glavna atrakcija tih kupnji zapravo F-35", rekao je Wasinski.

Prema podacima koje je Pentagon objavio ranije ovog mjeseca, 320 zrakoplova F-35 isporučeno je širom svijeta, uglavnom u SAD, ali i u Izrael i Veliku Britaniju

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version