Macron poziva EU na uspostavljanje nuklearne strategije i odmak od NATO-a: ''ne možemo više biti promatrači u publici''

Autor:

  • Karla Juničić

07.02.2020.

French President Emmanuel Macron delivers a speech at the Ecole Militaire, on February 7, 2020 in Paris. - French President Emmanuel Macron warned Friday that European nations
Francois Mori / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prilikom svog govora o nuklearnoj strategiji

''Obrana je srce našeg suvereniteta'' – izjavio je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron prilikom predstavljanja nuklearne strategije u govoru održanom u pompoznoj zgradi Vojnog sveučilištu u Parizu.

Glavna nit današnjeg govora bila je da bi europske zemlje trebale proaktivno djelovati s obzirom na sve rastuću globalnu utrku u nuklearnom naoružanju.

- Europske države ne mogu biti ''promatrači u publici'' u sve nestabilnijem svijetu – rekao je.

Ono što Macron predlaže je da se razvije zajednički dijalog o ulozi nuklearnih snaga za sigurnost Europe.

Svoj govor je započeo isticanjem važnosti ''zadržavanja samostalnosti u obrani'' kako u Francuskoj tako i u Europskoj uniji.

Macron još jednom odašilje svoju poruku koja podrazumijeva odmak od NATO-a koji je za njega doživio ''moždanu smrt'', te je potrebno djelovati i ojačati lokalne snage. Predložio je ''istinski europsku vojsku'' koja se sve manje oslanja na SAD, i predložio je vojne intervencijske snage izvan NATO-a, poznate kao Europska interventna inicijativa, kojoj se već pridružilo 14 europskih država.

- Sloboda europskog odlučivanja u obrani jedan je od principa suvereniteta. To je naša sposobnost da djelujemo autonomno – rekao je.

Naglasio je da Europska unija mora garantirati sigurnost u svom susjedstvu jer je to ideja koja je jedna od temeljnih europskih stupova još od završetka 2. svjetskog rata.

Najavio je povećanje francuskog budžeta za obranu te je pozvao i ostale države članice da učine isto. Najavi modernizacije vojne strategije Francuske i Europe Macron je posvetio veći dio govora. A osim većeg ulaganja u umjetnu inteligenciju ili svemirsku obranu, ambicija Francuske je nuklearna strategija. Francuska je nakon odlaska Ujedinjene Kraljevine jedina nuklearna sila u Europskoj uniji. Zbog toga je EU potrebna nuklearna strategija, a Macron se predstavlja kao predvodnik takve strategije. Nuklearna strategija jedna je od najbitnijih stavki njegove nove obrambene politike jer je ona također bitna za ''suverenitet i sigurnost Europe''.

Cilj mu je razviti suverenu francusku strategiju obrane koja je ''jasna i predvidljiva'' te  koja će surađivati i odgovarati na pitanja od važnosti EU.

- U obrambenoj strategiji, nuklearna sila je ključ naše sigurnosti i garantira našu neovisnost u odlučivanju - rekao je Macron. Prema njegovim riječima strategija Francuske napravljena je s ciljem stabilizacije, osiguranja mira u Europi i vizije sprječavanja rata.

Macronova vlada planira potrošiti 37 milijardi eura (41 milijardu dolara) na nadogradnju i održavanje svog nuklearnog arsenala u sljedećih sedam godina - više od 12 posto ukupnih rashoda za obranu za to razdoblje.

Macron opravdava nuklearnu strategiju jer u neposrednom susjedstvu EU postoje sile ''koje posjeduju oružje masovnog uništenja''. Misleći pri tome na Rusiju.

Francuski predsjednik, koji je rekao da je Francuska već smanjila svoj nuklearni arsenal na ispod 300 bojevih glava, izrazio je uvjerenje da bi fokus europske dugoročne sigurnosti trebao ostati na snažnom savezništvu sa SAD-om.

Međutim, dodao je, EU bi također trebala poduzimati "autonomne akcije" i potpisati svaki novi ugovor koji bi ograničio širenje novog nuklearnog oružja srednjeg dometa.

Macronov govor dolazi u trenutku rastućih tenzija oko širenja opasnosti od nuklearnog oružja. Prošle godine SAD se povukao iz Sporazuma o kontroli nuklearnih snaga srednjeg i kratkog dometa (INF). Kao odgovor Rusija je suspendirala sporazum.

Prije tog koraka obje su države optuživale jedna drugu za kršenje sporazuma, iako je temeljna tvrdnja Trumpove kritike ugovora bila da ograničava snagu SAD-a i ne uključuje Kinu.

Macron je upozorio da zbog propasti sporazuma Francuskoj, Njemačkoj i ostalim europskim zemljama ''prijete ruske rakete''. 

Unatoč tim zabrinutostima, Njemačka i Francuska tada su odbacile predloženi ruski moratorij na raspoređivanje raketa srednjeg i manjeg dometa u Europi.

SAD je također zaprijetio da će napustiti nuklearni sporazum START, posljednji preostali ugovor o kontroli oružja s Rusijom koji istječe u veljači 2021. Međutim, Trumpova administracija nedavno je najavila da je spremna započeti pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja s Rusijom.