Macron želi oformiti 'europsku vojsku', u Parizu se sastaju europski ministri obrane

Autor:

  • Euractiv.com

07.11.2018.

British and Irish troops arrive to Hoek van Holland to travel by land to Norway, as part of the NATO's military excercise, in Hoek van Holland, Netherlands October 10, 2018. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Piroschka van de Wouw / REUTERS

NATO postrojbe tijekom vojne vježbe u Nizozemskoj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, ovoga je utorka naglasio da bi EU trebala oformiti  'europsku vojsku' koja bi je štitila od ruske, kineske, ali i američke prijetnje, čime je prenerazio svoje kolege zato što je pitanje zajedničke obrambene politike Europske unije jedno od najosjetljivijih izazova s kojima se Unija do sada susrela.

Macron od svog dolaska u Elizejsku palaču otvoreno lobira za uspostavu jedinstvene europske vojske, navodeći pritom da bi Europa trebala smanjiti svoju sigurnosnu ovisnost o Americi, osobito dok je na njezinom čelu predsjednik Donald Trump.

- Trebali bismo se moći zaštititi od ruskih, kineskih, ali i američkih interesa – rekao je francuski predsjednik u razgovoru s francuskom radio postajom Europe 1.

 - Bez jedinstvene europske vojske, nećemo moći zaštititi svoje građane od realne opasnosti – dodao je.

Macron se zalaže za europsku vojnu postrojbu koja bi bila oformljena od devet država članica te koja bi djelovala neovisno od NATO-a. Ta bi vojna postrojba imala ovlasti reagirati brzo na stvarnu sigurnosnu prijetnju, evakuirati civile iz ratne zone, ali i pružiti pomoć potrebitima u jeku prirodne katastrofe.

Danas će se u Parizu sastati ministri devet država članica Europske unije koje su do sada izrazile interes za sudjelovanjem u europskom vojnom sporazumu. U međuvremenu, Finska je postala deseta država koja bi im se uskoro mogla pridružiti.

Škakljiva tema

Europska unija je u sljedećem financijskom razdoblju predvidjela povećanje svog proračuna za obranu i sigurnost, osiguravši pritom 13 milijardi eura više za potrebe istraživanja i razvoja nove obrambene opreme. U sklopu inicijative PESCO, 25 država članica Europske unije obećalo je unaprijediti suradnju svojih individualnih vojnih postrojbi.

Međutim, razgovor o 'jedinstvenoj europskoj vojsci' i dalje ostaje jednom od najkontroverznijih ideja koju na glas izgovaraju samo najhrabriji federalisti. Naime, zajednička obrana EU ostaje najškakljivijom temom među državama članicama koje žele pod svaku cijenu zadržati ingerenciju nad obranom svog vlastitog terirorija. Anonimni izvor iz visoke francuske politike naglasio je da je Macron prvenstveno mislio na jedinstvenu obrambenu strategiju Europske unije, a manje na same vojne postrojbe koje bi 'paradirale kontinentom'. Predsjednik se, međutim, svejedno odlučio iskoristiti upravo tu škakljivu sintagmu kako bi podsjetio na potrebu zajedničkog obrambenog stava Europske unije pred vanjskim prijetnjama.

Margaritis Schinas, glasnogovornik Europske komisije, rekao je da je EU u interesu osmisliti asertivniji i smisleniji obrambeni identitet, ali da bi sigurnosna suradnja trebala započeti prvim korakom; temeljitim istraživanjem i javnom nabavom.

- Ne vjerujem da je 'europska vojska' najbolji način za postizanje jedinstva na razini Europe – naglasio je Schinas.

- Suradnju bismo trebali početi nekim jednostavnijim zadatkom, kako bismo bolje vidjeli na koji način se razvija situacija – dodao je u svojoj službenoj izjavi.

Bruno Alomar, sveučilišni profesor na francuskoj ratnoj akademiji, poznatoj školi najistaknutijih svjetskih sigurnosnih stručnjaka, izjavio je da smatra kako je Macronova vizija 'europske vojske' predaleka.

- Smatram da je ideja stvaranja zajedničke obrambene strategije uistinu suvisla – rekao je u razgovoru s novinarom AFP-a, naglasivši pritom da postoji veliki rascjep između zajedničke europske obrane o kojoj Macron sanja i realnosti razjedinjene Europe.

Strah od ruske intervencije

Macron koji će ovoga tjedna ugostiti nekolicinu svjetskih državnika na komemoraciji održanoj u čast završetka Prvog svjetskog rata, rekao je da se mir kojeg Europa uživa već gotovo 70 godina, nipošto ne smije uzeti zdravo za gotovo.

- Čak i da pogledamo u posljednjih tisuću godina, nikada mir na nekom području nije trajao toliko dugo koliko posljednje stoljeće traje u Europi – rekao je francuski predsjednik u razgovoru za novine.

S obzirom na sve asertivnije provođenje ruskih interesa, koji nerijetko izravno prijete sigurnosti i neovisnosti Europe, Macron smatra da je krajnje vrijeme da se Europska unija osamostali.

- Potrebna nam je Europa koja se sposobna obraniti sama, bez intervencije Washingtona i ostalih transatlanskih partnera – naglasio je.

U još jednoj proturuskoj referenci, Macron je naveo da Rusija često pokušava napasti Europu i putem kibernetičkih napada, čime izravno dovodi u opasnost stabilnost europskih demokracija.

Veći dio svog prvog mandata, francuski je predsjednik posvetio borbi protiv rastućeg nacionalizma, a sljedećeg će tjedna ugostiti dva najkontroverznija svjetska državnika koji svoju moć duguju upravo nacionalizmu; ruskog predsjednika Vladimira Putina te američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Stručnjaci smatraju da će se na sljedećim izborima za Europski parlament odmjeriti snage umjerenih 'macronista' i radikalnih populista.

- Možda uistinu jest Europa postala previše liberalna da srednjoj klasi omogući kvalitetan život – zaključio je Macron.

Marine Le Pen, francuska radikalna desničarka, optužila je francuskog predsjednika za poistovjećivanje Europske unije sa carstvom.

- Podsjetimo, upravo su carstva bila casus belli Prvog svjetskog rata, a ne nacije – rekla je u intervjuu za francuski Radio Classique.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version