Međunarodna konferencija Jutarnjeg o planovima u obrambenoj industriji: "Kako 5G mreža i tehnologija mogu unaprijediti vojsku"

Autor:

27.11.2019.

Pula, 151119. Svecanost otvorenja vojarne Hrvatski branitelji Istre. Na fotografiji: Damir Krsticevic.
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / CROPIX

Damir Krstičević, ministar obrane

Svi više-manje znamo kakva je danas Hrvatska vojska i kakva je danas hrvatska obrambena industrija.

Svi znamo da je hrvatski vojnik odjeven u domaću odoru, nosi domaći pištolj i pušku, ima hrvatski taktički radio, a Ratna mornarica odnedavno i domaći ophodni brod. Takva je situacija danas.

Ali kako će za 5, 10, 15 godina izgledati domaća obrambena industrija i što će iz svog asortimana moći ponuditi Hrvatskoj vojsci? O tome malo ili nimalo znamo, a tim pitanjima će se baviti Međunarodna konferencija Ministarstva obrane i Jutarnjeg lista “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije” pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Dana 27. studenoga u Laubi u Zagrebu okupit ćemo respektivne domaće i inozemne goste koji će svekolikoj javnosti dati odgovore u kojem smjeru u budućnosti mora ići domaća vojna industrija kako ne bi izgubila korak s konkurencijom, i da Hrvatska vojska ponovno ne bi ovisila o stranim proizvođačima i njihovim proizvodima.

Novi sustavi

Umjetna inteligencija i 5G mreža već dugo nisu budućnost, one su postale sadašnjost i to moramo prihvatiti i primijeniti kako naša proizvodnja ne bi ostala na začelju svijeta. Stoga će se na konferenciji razgovarati o ulozi i važnosti umjetne inteligencije u razvoju novih sustava i proizvoda za potrebe obrane, koji su rizici primjene umjetne inteligencije i kako novoosnovani Centar za umjetnu inteligenciju zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva može pomoći u razvoju rješenja temeljenima na umjetnoj inteligenciji.

Cilj konferencije je i utvrditi kako 5G mreža internetske povezivosti iduće generacije može unaprijediti učinkovitost obrambenih sustava te koje rizike njezino uvođenje nosi u području kibernetičke sigurnosti. Upoznat ćemo se i s trendovima promicanja uporabe novih tehnologija baziranih na električnim motorima i razvoju novih motoriziranih obrambenih sustava, te mogućnostima primjene tih tehnologija u razvoju hrvatske obrambene industrije

Naravno, analizirat će se i današnje stanje hrvatske obrambene industrije, kakve rezultate postiže, u kojim se smjerovima razvija, s kakvim se problemima suočava.

O tome što nove tehnologije znače za obrambenu industrije i kako ih primijeniti u Hrvatskoj vojsci govorit će Mate Rimac, direktor tvrtke Rimac Automobili, prof. dr. sc. Krešimir Ćosić, predsjednik Nadzornog odbora Agencije Alan. Njegovo izlaganje nosi naslov “Primijenjena znanstvena istraživanja i modernizacija hrvatske obrambene industrije”.

Suradnje

Iz Bruxellesa dolazi mr. Daniel Fiott, urednik za sigurnost i obranu na Institutu za sigurnosne studije EU - EUISS. On u EUISS-u analizira europsku obrambenu politiku, CSDP, obrambene sposobnosti i industrijska pitanja i hibridne prijetnje.

Iz Izraela dolazi mr. Paul Friedberg, zamjenik direktora Agencije za međunarodnu suradnju SIBAT pri Ministarstvu obrane Države Izrael. Govorit će na temu “Veličina države i ograničeni prirodni resursi nisu prepreka za razvoj snažne obrambene industrije”.

Paul Friedberg u proteklih 10 godina obnašao je različite rukovodeće položaje unutar Izraelskog ministarstva obrane s naglaskom na međunarodnu obrambenu suradnju, industrijsku suradnju, sigurnosne sporazume i sve aspekte obrambene suradnje s Državom Izrael.

Na svom trenutnom položaju vodi aktivnosti fokusirane na GTG i CTG suradnju, Strateško planiranje međunarodnih sporazuma i industrijsku suradnju.

Važna tema

Uvodne govore na Konferenciji održat će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general Mirko Šundov.

Važnost konferencije prepoznao je i jedan od najvećih svjetskih predvodnika vojne industrije, američka tvrtka Lockheed Martin. Predstavnici Lockheed Martina sa zadovoljstvom su prihvatili biti partner konferencije. Ovo je prvi put u Hrvatskoj da se ova američka kompanija pojavljuje na jednom ovakvom događaju. Što dodatno naznačuje koliko je tema konferencije važna za budućnost svih nas.