Na Cresu će se održati prva međunarodna vatrogasna vježba u povijesti EU

Autor:

  • Karla Juničić

03.04.2019.

Kastel Stari, 291114. Proslava 60.godisnjice od osnuutka DVD-a Kastela. Danas se na parkiralistu Plavi Jadran u Kastel Starome odrzalo vatrogasno natjecanje i prezentaciju vatrogasne opreme.
Na fotografiji: natjecanje.
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barisin / CROPIX

Ilustracija: Vatrogasna vježba

Otok Cres će od 7. do 10. travnja ugostiti 'Modex Cres 2019', prvu međunarodnu vježbu gašenja šumskih požara u povijesti Europske unije na kojoj će uz hrvatske vatrogasce sudjelovati i oni iz još 7 europskih država.

Vatrogasna vježba ''Modex Cres 2019" provodi se u sklopu EU-projekta ''Romex" i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera, prema priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

To je izazvalo velik interes međunarodne javnosti pa je svoj dolazak na otok Cres već najavilo 30-ak promatrača iz EU-a.

Na vježbi koja će trajati 76 satu bez prekida će sudjelovati više od 300 sudionika, a pored hrvatskih postrojbi, svoje sposobnosti će pokazati vatrogasne ekipe iz Grčke, Španjolske, Francuske, Austrije, Rumunjske, Italije i Bugarske.

- Imat ćemo mnogo sudionika pa je izazov sve to organizirati, a naš je cilj stvoriti dojam stvarne misije, a ne vježbe – izjavio je Gerard Guerin iz Ureda civilne zaštite Europske komisije.

Iz vatrogasne zajednice tvrde da odabir Hrvatske za domaćina vježbe 'nije slučajan' jer 'Hrvatska ima vrlo organiziranu vatrogasnu službu, odgovarajuću tehniku te vrlo kvalitetne i educirane vatrogasce'.

Cilj vježbe na Cresu bit će pokazati spremnost Europe za sprječavanje velikih prirodnih katastrofa poput velikih šumskih požara koji su nedavno pogodili Švedsku i Grčku. Fokus vježbe neće biti na tehničkim kapacitetima, već će se ocjenjivati strategija, planiranje, taktike postupanja, učinkovitost operacija, suradnja timova, snalaženje međunarodnih snaga na nepoznatom terenu, fleksibilnost.

- Ovakvi projekti doprinos su ukupnoj sigurnosti građana EU-a i osiguravaju jedan viši stupanj njihove zaštite i sigurnosti. Drago nam je da će se vježba održati na Cresu. Republika Hrvatska, kao domaćin, daje veliku potporu ovom projektu, ali i ljudima koji će sudjelovati u vježbi – rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske

Trenutno se Europa suočava s brojnim nepogodnim posljedicama klimatskih promjena koje uzrokuju ekstremne vremenske uvjete, pa se zato i prijetnja od sezone požara povećava iz godine u godinu.''MODEX CRES 2019" bit će pravi test za sve sudionike te će pokazati kako međunarodne snage mogu zajednički djelovati u velikim intervencijama, koliko su koordinirane i kako primjenjuju standardne operativne procedure.