NATO dobio 30. članicu; Sjeverna Makedonija se pridružuje vojnom savezu

Autor:

  • Tea Trubić

06.02.2019.

Macedonian Foreign Minister Nikola Dimitrov raises his fist during a signature ceremony of the accession protocol between the Republic of North Macedonia and NATO at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium February 6, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Sjevernomakedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov

Danas je u Bruxellesu potpisan sporazum kojim je Sjeverna Makedonija službeno pristupila Sjevernoatlantskom savezu.

Svečanosti su prisustvovali veleposlanici članica NATO-a, kojima se pridružio sjevernomakedonski ministar vanjskih poslova Nikola Dimitrov.

Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg današnje potpisivanje nazvao je 'povijesnim'.

 

- Uvijek ćemo biti u službi svih 29 saveznica, spremni ispuniti sve obaveze koje punopravno članstvo od nas zahtjeva – rekao je Dimitrov tijekom konferencije za novinare, nakon što su veleposlanici postojećih članica potpisale sporazum.

- Ovaj slučaj može poslužiti kao dokaz svim drugim državama u regiji da im je članstvo u NATO savezu nadohvat ruke i da je jedini preduvjet ispunjenje temeljnih demokratskih kriterija – rekao je Stoltenberg.

Moskva je ovaj rasplet dočekala negodujući, naglasivši da će se širenjem NATO članstva na Balkanu kompromitirati sigurnost u regiji. Ruski predsjednik Vladimir Putin, upozorio je dužnosnike Sjevernoatlantskog saveza da će 'biti spreman odgovoriti ako se NATO nastavi širiti preblizu njihovih državnih granica'.

Podsjetimo, Skopje se do sada nije moglo pridružiti vojnom savezu zbog grčke blokade koja je bila uzrokovana gotovo tridesetogodišnjim sporom oko imena države. Još se 2008. godine tijekom NATO summita u Bukureštu, na kojem su pozivnicu za članstvo dobile Hrvatska i Albanija, očekivalo da će se isto ponuditi Makedoniji, ali je Grčka uložila veto i time prolongirala euroatlantske ambicije svog susjeda.

Spor oko imena države okončan je pronalaskom kompromisnog rješenja premijera Zorana Zaeva i grčkog premijera Alexisa Tsiprasa, a prema njemu će se država u buduće zvati Sjeverna Makedonija.

Sporazum će se u državama članicama ratificirati kroz godinu dana, čime će Sjeverna Makedonija službeno postati 30. članicom NATO saveza. Do tada, Makedonija će sudjelovati na sastancima NATO saveza u službi promatrača.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version