Potpisan je memorandum između Mađarske i Hrvatske o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu

Autor:

  • Karla Juničić

05.03.2020.

Zagreb, 050320. Hotel Westin.
Potpisivanje Memoranduma izmedju Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Madjarske o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjednistva za srednju Europu.
Na fotografiji: ministr obrane Madjarske Tibor Benko, Damir Krsticevic, ministar obrane RH.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i njegov mađarski kolega Tibor Benko potpisali su u četvrtak, 5. ožujka u Zagrebu Memorandum o osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu ( (Headquarters Multinational Division-Centre – HQ MND-C). Memorandum između Mađarske i Hrvatske podrazumjevati će: osnivanje, djelovanje, financiranje, administraciju i podršku za djelovanje divizijskog zapovjedništva.

“Od početne ideje Hrvatska je prepoznala ne samo mjesto Zapovjedništva u sigurnosnoj arhitekturi NATO-a, već i važnost uspostave Multinacionalnog zapovjedništva temeljenog na regionalnoj suradnji zemalja srednje Europe. Potpisivanjem Memoranduma šaljemo poruku da smo ozbiljni saveznici i da preuzimamo odgovornost za europsku obranu”, rekao je ministar Krstičević.

Riječ je osnivanju Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva za srednju Europu kao međunarodnom vojnom zapovjedništvu koje bazira na regionalnoj suradnji zemalja Središnje Europe s namjerom da isto postane sastavni dio NATO strukture snaga, čiji su osnivači Hrvatska i Mađarska, prenosi ministarstvo obrane.

Neposredna blizina i zemljopisna povezanost Hrvatske i Mađarske smanjit će troškove za obuku, kroz multinacionalnu suradnju implementirat će se dio NATO ciljeva sposobnosti, a Zapovjedništvo će doprinijeti jačanju ekonomske i gospodarske suradnje, posebno na području obrambene industrije. Zapovjedništvo će se u perspektivi moći koristiti i za potrebe operacija i misija Europske unije, poručili su.

Memorandum neće biti samo važan za buduću obrambenu suradnju dviju država već se Krstičević nada da će se i druge zemlje vrlo ubrzo uključiti zapovjedništvu ''što će omogućiti da imamo snažne snage i odgovorimo na sve buduće izazove'', rekao je tijekom potpisivanja. Također, Krstičević je najavio kako će zapovjednik ovog Multinacionalnog zapovjedništva biti hrvatski general.

Mađarski ministar Benko također je pohvalio suradnju Hrvatske i Mađarske u području obrane kojoj je doprinijelo i potpisivanje Memorandum.

 “Hrvatska i Mađarska su inicirale uspostavu ovakvog zapovjedništva jer smo prepoznali kako u našoj regiji nema NATO Zapovjedništva. Ovo Zapovjedništvo bit će spremno suočiti se s izazovima i s istoka i s juga te će znatno doprinijeti kolektivnoj obrani i kriznom upravljanju.”, rekao je Benko.

Memorandum je potpisan u tijeku trajanja neformalnog sastanka ministara obrane tijekom u Hotelu Westin kojim je predsjedao visoki predstavnik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku, ujedno i potpredsjednik Komisije Josep Borrell.