Prvi hrvatski Gymnich: sutra slijedi ''crno na bijelo'', Grci su zahtjevni, pitanje je hoće li se doći do rješenja krize u Siriji

Autor:

  • Karla Juničić

05.03.2020.

High Representative of the European Union Josep Borrell Fontelles (L) and Croatian Foreign Minister Gordan Grlic Radman (R) arrive at the Informal meeting of EU Foreign Affairs ministers (Gymnich) at Luznica Castle near Zagreb on March 5, 2020. (Photo by Damir SENCAR / AFP)
Damir SENCAR / AFP

Dolazak na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova EU. Na slici: visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman

Josep Borrell, visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, stiže na neformalni sastanak ministara vanjskih poslova. Divi se parku u okolici dvorca Lužnice, vadi svoj mobitel i fotografira stari hrast i drveće. Mirno se šeće  parkom i svako malo pogleda na novinare čekajući da se svi ministri vanjskih poslova Europske unije izredaju pa da on napokon nastupi pred kamere.

High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell Fontelles takes a photo with his cellphone as he arrives at the Informal meeting of EU Foreign Affairs ministers (Gymnich) at Luznica Castle near Zagreb on March 5, 2020. (Photo by Damir SENCAR / AFP)
Damir SENCA / AFP

Visoki predstavnik Europske unije Josep Borrell slika drveće u parku ispred dvorda Lužnice u Zaprešiću po dolasku na Gymnich

''Ali nemam vam ništa novo za reći'' – kaže Borrell kratko. Istina je da je rekao već mnogo toga tijekom neformalnog sastanka ministara obrane o situaciji u Siriji i Turskoj jer to su bila goruća pitanja kako sastanka tako i novinara. Ranije je primjerice bio izjavio da podržava stvaranje tampon zone u Siriji. Ali ovoga puta je rekao da to nije zadaća ''Europske unije već NATO-a i Ujedinjenih naroda'' . Naravno, na EU je samo da zauzme jedinstven stav, tj. da se sve države članice u Vijeću jednoglasno slože. Svakako još jednom, smireno je naglasio taj humanitarni aspekt koji EU ima u rješavanju kriza. ''Mi nismo borci na Mediteranu, mi pružamo humanitarnu pomoć''. Pomalo kontradiktorna izjava Borrella koji istovremeno promovira veći angažman EU u svijetu i buđenje europske sigurnosne politike i obrambene strategije.

U četvrtak 5. ožujka održan je prvi neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Europske unije u formatu Gymnich. Format je nazvan po dvorcu u Njemačkoj gdje je prvi takav sastanak održan 1974. godine, ali za ovaj današnji sastanak u sklopu hrvatskog predsjedanja EU-om odabrana je dvorac Lužnice u Zaprešiću.

Teme sastanka ''uskog formata'', kao što je rekao hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman budući da je okupio samo ministre vanjskih poslova, bile su: migrantska kriza, proširenje EU te odnosi s Turskom i Rusijom.

 

Današnja konferencija za medije nakon sastanka mogla se pratiti samo putem televizijskog prijenosa u press roomu Nacionalne i sveučilišne knjižnice što je novinare, kako iz Hrvatske tako i iz svijeta onemogućilo da postavljaju pitanja. No, današnji sastanak, prema navodima ministra Grlića Radmana i Borrella nije doveo do konkretnog rješenja.

Borrell je izjavio da je današnji sastanak bio otvorena i opuštena diskusija bez zaključaka, a ono što slijedi sutra je donošenje  odluka. ''Crno na bijelo'', rekao je.

Dakle prema izjavama sutra će formalno na Vijeću ministara biti doneseni zaključci onoga što svi očekujemo još od petka, tj. od kada je Sirija napala vojsku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Borna Filic / PIXSELL

Ministri vanjskih poslova EU, obiteljska fotografija ispred dvorca Lužnice

''Usvojit ćemo rezoluciju o istočnom djelu Mediterana, poteškoće su se akumulirale i moramo napraviti novi pristup. S Rusijom imamo 5 vodećih načela koja odgovaraju situaciji'' – rekao je Borrell naglasivši da moramo obraniti naše granice i pregovarati s Turskom o svemu što podrazumijeva sigurnost u EU.

Grlić Radman je izjavio da su neki tijekom sastanka ''imali različite poglede'', ali da je napravljena ''polazna osnova za neke zaključke koje će sutra raspravljati na izvanrednom Vijeću.

''EU je izgrađena na razumu na vrijednosti i na ljudskim pravima i upravo to promičemo u svom susjedstvu i da se takva želi pokazati kao jaki akter i igrač te gledamo koji su to instrumenti ljudskih prava i stabilnosti'', rekao je Radman. Grlić Radman je uoči današnjeg sastanka izjavio da je Hrvatska izrazila solidarnost s Grčkom, Bugarskom i Ciprom ''što čuvaju granice od ilegalnih migracija''.

 

Zapresic, 050320.
Neformalni sastanak ministara vanjskih poslova Europske Unije u dvorcu Luznica.
Na fotografiji: ministar vanjskih poslova HR Gordan Grlic Radman.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova prilikom dolaska u dvorac Lužnice

Gymnich sastanci ranije su uključivali i države kandidatkinje za članstvo u EU-u, što ovaj put nije slučaj, a Grlić Radman je prije sastanka otkrio kako je to bila odluka Borrella "kako bi bili učinkovitiji u raspravi najvažnijih tema".

No, čini se da ova rasprava koja je trajala skoro pet sati bila mučna. Prema navodima diplomatskih službenika koji su prisustvovali sastanku, Grci su zahtjevni i traže visoki iznos za pomoć od EU. To je dominiralo sastankom. Prema navodima, usvojeni su određeni neformalni zaključci, a oko čega su točno razgovarali i što je bilo ponuđeno nije poznato. Prema izjavi EU službenice, EU je ponovila svoju brigu na grčko-turskoj granici i i odbija Tursku uporabu migranata za poltičku svrhu. EU izražava solidarnsot s Grčkom, Ciprom i drugim zemljama.  O tampon zoni, neki su podržavali sličnu ideju, a neki ne. Po pitanju Turske razgovaralo se o dugotrajnim odnosima s Turskom. Također, službenica je izjavila da turska strana smatra da EU nije dovoljno prepoznala ''specifičan teret koji oni nose'' s milijunima migranata.

Također, njihove odluke ovisiti će o dogovorima ruskog predsjednika Vladimira Putina i turskog kolege Erdogana. Dakle, upitno je hoće li sutrašnje Vijeće dovesti do odgovora na humanitarnu krizu.

Na sutrašnjem Vijeću ministara prema najavljenome, saznati će se svi detalji.

Ono što je agencija France presse saznala od europskog izvora, a prenjela HINA je da Europska komisija priprema novu dodatnu pomoć od 500 milijuna eura za sirijske izbjeglice u Turskoj i nekoliko mjera kako bi ublažila napetosti s Ankarom.