Sjeverna Koreja testira nove rakete treći put u deset dana, Trump tvrdi da je 'situacija pod kontrolom'

Autor:

02.08.2019.

People watch a TV showing a file picture of a North Korean missile for a news report on North Korea firing short-range ballistic missiles, in Seoul, South Korea, August 2, 2019. REUTERS/Kim Hong-Ji
Kim Hong-Ji / REUTERS

Građani Južne Koreje na televizorima diljem zemlje gledaju lansiranje rakete neprijatelja sa sjevera

Sjeverna Koreja je u petak, dva dana nakon prethodnog, izvela treće testiranje raketa kratkog dometa, objavila je južnokorejska vojska navodeći da se radi o novim vrstama raketa.

Projetkili su lansirani u ranim jutarnjim satima iz pokrajine Južni Hamgjong u Japansko more, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap pozivajući se na zapovjedništvo južnokorejske vojske.

- Pratimo stanje i zadržavamo pripravnost - navelo je zapovjedništvo.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je novinarima u Bijeloj kući da je situacija 'pod kontrolom' nakon trećeg sjevernokorejskog lansiranja u proteklih desetak dana.

- Nismo se ništa dogovorili o raketama kratkog dometa - dodao je Trump.

Rezolucije UN-a brane Pjongjangu testiranje balističkih raketa svih dometa. U srijedu je Sjeverna Koreja ispalila dvije raketa kratkog dometa s istočne obale a 25. srpnja također dvije raketa kratkog dometa kao upozorenje Južnoj Koreji koja se sprema održati zajedničke vojne vježbe sa SAD-om u kolovozu. SAD je odbacio sugestije da bi ta lansiranja mogla ugroziti planove za obnovu pregovora na razini radnih skupina s Pjongjangom o nuklearnom programu te zemlje.

Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un su se susreli u demilitariziranoj zoni između dviju Koreja krajem lipnja i suglasili da se pregovori nastave u idućim tjednima.

- Vođa Kim rekao je, kad su se dvojica čelnika susrela u demilitariziranoj zoni, da bi mogli početki za nekoliko tjedana. Potrajalo je malo dulje od toga. Trebalo je obaviti malo pripremnih radova - rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.