Trump povlači američke vojne postrojbe iz Afganistana

Autor:

  • Karla Juničić

02.08.2019.

U.S. President Donald Trump arrives to speak to workers in front of Army tanks on display at the Lima Army Tank Plant (LATP) Joint Systems Manufacturing Center, the country's only remaining tank manufacturing plant, in Lima, Ohio, U.S., March 20, 2019. REUTERS/Carlos Barria TPX IMAGES OF THE DAY - RC1920F783C0
Carlos Barria / REUTERS

Američke trupe u Afganistanu smanjiti će se s otprilike 14.000 smanjiti na 8.000 i 9.000, prema odluci Trumpove administracije

SAD bi trebao povući tisuće vojnika iz Afganistana kao dio početnog mirovnog sporazuma s talibanima, izvijestili su američki vladini dužnosnici.

Gotovo 18 godina nakon što su američke, britanske i druge koalicijske trupe napale Afganistan u potrazi za Osamom bin Ladenom i talibanima nakon terorističkog napada 11. rujna, čini se da je Donald Trump pri kraju svojeg predsjedničkog mandata odlučio održati obećanje koje je dao u predizbornoj kampanji.

Prema podacima administracije američkog predsjednika SAD će s vladom Afganistana sklopiti mirovni sporazum prema kojem će se broj američkih trupa u zemlji s otprilike 14.000 smanjiti na 8.000 i 9.000.

Plan povlačenja rezultat je višemjesečnih pregovara talibana i Zalmaya Khalizada, američkog diplomata rođenog u Afganistanu, kojeg je Trumpova administracija prošle godine imenovala za početak pregovora. Američki vladini dužnosnici su istakli kako bi sporazum mogao biti postignut uoči afganistanskih predsjedničkih izbora u rujnu, iako su upozoravali kako bi ga talibanski čelnici mogli odgoditi te je za njegovo postizanje potrebno riješiti brojne izazove.

Naime u zamjenu za povlačenje, talibanske vlasti će se morati odlučiti o prekidu vatre te se odreći Al-Qaede.

Talibani su odbili razgovarati s afganistanskom vladom koju nazivaju marionetskim režimom, sve dok ne postignu dogovor sa Sjedinjenim Državama o svojim trupama.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mudžahid je odbio komentirati vjerojatnost sporazuma a te je rekao je da ne zna kada će se razgovori nastaviti.

- Stvari izgledaju obećavajuće...Nadamo se da neće biti prepreka, ali to ovisi i od ozbiljnosti Amerikanaca – rekao je.

Ako sporazum bude odobren, to bi bio jedan od najznačajnijih koraka ka okončanju rata, cilj koji sve više ima potporu kako Demokrata, tako i Republikanaca.

Američki dužnosnici su priznali da postoji zabrinutost kako talibani možda neće raskinuti s Al-Qaedom ili se suprotstaviti Islamskoj državi kao što zahtjeva Washington.

Khalilzad je na svom Twitter profilu rekao kako planira uskoro nastaviti svoj sljedeći krug razgovora s talibanima u Kataru i da će, ako grupa odradi svoj dio, sporazum biti dovršen.

Djelomično povlačenje postrojbi otvara vrata dodatnim pregovorima i održava protuterorističku vojnu misiju.

General Vojske Austin Scott Miller, visoki zapovjednik SAD-a u Afganistanu, vjeruje da bi sporazum zaštitio američke interese održavanjem protuterorističkih snaga koje mogu napasti Islamsku državu i Al-Qaedu. Miller, koji je u rujnu preuzeo zapovjedništvo u Kabulu, ranije je rekao da su politički pregovori 'apsolutno' ključ za okončanje rata.

Glasnogovornik Pentagona, Sean Robertson, rekao je da će američke  trupe 'ostat u Afganistanu na odgovarajućim razinama sve dok je potrebno njihovo prisustvo radi zaštite američkih interesa.'.

Gotovo 2.400 američkih vojnika poginulo je u zemlji od kada je počeo rat 2001., a više od 20.000 je ranjeno, prema podacima Pentagona.