U Maliju poginulo 13 francuskih vojnika u sudaru helikoptera: najveća katastrofa od 1983. godine i napada u Beirutu

Autor:

26.11.2019.

FILE PHOTO: A French soldier stands guards in front of an NH90 Caiman military helicopter during Operation Barkhane in Ndaki, Mali, July 29, 2019. Picture taken July 29, 2019. REUTERS/Benoit Tessier/File Photo
Benoit Tessier / REUTERS

Jedna od redovitih misija francuske vojske u Maliju

U sudaru dvaju helikoptera u Maliju poginulo je 13 francuskih vojnika, izvijestio je ured francuskog predsjednika. Sudar se dogodio u ponedjeljak navečer tijekom operacije koja je cilj imala razbiti jednu od džihadističkih skupina u toj državi.

Borbeni helikopter Tiger sudario se s helikopterom Cougar, kako navode obrambeni izvori.

U Maliju su , još od 2012. godine kad je došlo do kolapsa vlasti, na sjeveru zemlje utaborili pripadnici raznih terorističkih skupina. Francuska je zatim vojnom operacijom uspjela onemogućiti nastanak “islamske države”, ali su golema prostranstva ostala i dalje u sigurnosnom vakuumu pa teroristi i dalje djeluju iz svojih uporišta.

Riječ je o jednom od najtežih incidenata francuske vojske još od 1983. godine. Tada je u napadu na vojnu bazu Drakkar u Beirutu poginulo 58 francuskih vojnika. 

Broj poginulih u operaciji Serval, u Maliju, tako se popeo na 38 od njezinog početka, 2013. godine. Francuska u Maliju ima 4500 vojnika.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je izrazio duboki respekt i trajno sjećanje na žrtve među kojima je šest časnika, šest dočasnika i jedan narednik.

 

Tagovi/Tags: