U Zagrebu je potpisan Memorandum o kibernetičkoj suradnji u EU. Borrell: probudili smo ljepoticu koja je spavala

Autor:

  • Karla Juničić

05.03.2020.

Zagreb, 040320.
NSK.
Neformalni sastanak ministara obrane drzava clanica EU.
Potpisivanje Memoranduma o suglasnosti u vezi sa suradnjom za PESCO projekt Kiberneticki timovi za brzi odgovor i medjusobna pomoc u kibernetickoj sigurnosti.
Na fotografiji: Raimundas Karoblis, Damir Krsticevic, Josep Borrell Fontelles.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Potpisivanje Memoranduma o suglasnosti u vezi sa suradnjom za PESCO projekt Kiberneticki timovi za brzi odgovor i medjusobna pomoc u kibernetickoj sigurnosti. Na fotografiji: Raimundas Karoblis, Damir Krsticevic, Josep Borrell Fontelles.

U srijedu, 4. ožujka potpisan je Memoranduma o suglasnosti o suradnji u projektu kibernetički timovi za brzi odgovor i uzajamnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti.

Memorandum su potpisali: hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, ministar obrane Republike Litve Raimundas Karoblis, ministar obrane Estonije Jüri Luik, ministrica obrane Kraljevine Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten, zamjenik ministra obrane Poljske Pawel Wozny i ministar obrane Rumunjske Nicolae Ionel Ciucă uz prisustvo visokog predstavnika Europske unije za vanjsku politiku Josepa Borrella.

Radi se o PESCO projektu čiji će cilj biti ojačati kibernetičke sposobnosti kako Hrvatske vojske u obrani u kibernetičkom prostoru tako i vojski zemalja potpisnica i suradnica. Suradnja na području kibernetičke sigurnosti podići će kibernetičku obranu na višu razinu u Europi.

Ministar obrane Litve, Karoblis, države koja je ujedno glavna koordinatorica projekta, izjavio je da će potpisivanje ovog memoranduma imati važan doprinos u kibernetičkoj suradnji.

''Započeli smo projekt u 2017. i imali smo ideju da treba ojačati konkretnu kibernetičku suradnju'', rekao je Karoblis te je nadodao kako se potpisivanjem ovog memoranduma države obvezuju surađivati u prevenciji kibernetičkih napada, razmjeni znanja i tehnoloških rješenja.

Borrell je naglasio da je memorandum važan korak naprijed u zajedničkoj suradnji u borbi protiv kibernetičkih prijetnji koje postaju sve učestalije.

''Moramo biti brzo kako bi odgovorili na njih. Radi se o novom PESCO projektu i memorandum je dokaz kako možemo zajedno surađivati kako bi i PESCO projekti postali operativni'' – rekao je Borrell.

Obrana kibernetičkog prostora novi je izazov obrambene industrije, a Borrell ju je nazvao ''uspavanom ljepoticom europske obrane'' koja se budi i koja će brzo postati operativna.

Najavio je da će projekt surađivati s drugim projektima u EU i NATO te će se tako kreirati sinergija. Najavio je da EU mora više investirati u taj oblik obrane.

Krstičević je rekao da Hrvatska sudjeluje od samog početka u razvoju projekta, a njegova najveća vrijednost su ''timovi za brzi odgovor''.

''Od 2019. godine kada je donesen zakon o kibernetičkoj sigurnosti jasno je kako strateški radimo na cjelokupnom doprinosu sigurnosti Hrvatske, tako što omogućujemo hrvatskoj vojsci da osigurava kibernetički prostor.

Ovaj PESCO projekt pokazatelj je važnosti suradnje

''To otvara baza za daljnju suradnju ''kao što smo se svi složili ova domena postaje sve važnija i sretni smo što smo dio zajedničkih snaga i što smo stvorili instrument kojim ćemo se boriti za buduće kibernetičke prijetnje'', zaključio je rumunjski ministar obrane Nicolae Ionel Ciucă .