Uskoro ćete moći zatražiti novi novi Putni list u konzularnom predstavništvu bilo koje države članice EU

Autor:

  • Karla Juničić

19.06.2019.

Zagreb, 150110.
Na danasnjoj press konferenciji u Ministarstvu unutrasnjih poslova (MUP), predstavljena je nova biometrijska putovnica. Biometrijska putovnica ima cip koji sadrzi osobne podatke osobe cija je putovnica.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjevic / CROPIX

Ilustracija

Europsko vijeće usvojilo je direktivu o izdavanju putnog lista EU za hitne slučajeve kojim će olakšati zaštitu građana Europske unije diljem svijeta, navodi se u izvješću Vijeća.

U slučaju gubitka, krađe ili nedostupnosti putnih isprava moći ćete se obratiti konzularnom predstavništvu bilo koje države članice Europske unije bez obzira kojoj nacionalnosti EU pripadate.

U dokumentu Vijeća se navode pravila i sigurnosno-tehnička obilježja putnog lista za hitne slučajeve (ETD). Njime će se pojednostaviti osiguravanje putnih isprava državljanima EU koji nemaju svoja predstavništva u zemljama izvan EU.

Pravila ETD-a prvi su puta usvojena 1996. godine. Međutim, trenutni format ovog dokumenta nije zadovoljavao moderne sigurnosne standarde, stvarajući rizik od prijevare i krivotvorenja. Komisija je 31. svibnja 2018. podnijela početni prijedlog za ažuriranje tih pravila.

Putni list EU je dokument koji će vrijediti samo za jedno putovanje, tj.omogućiti će podnositelju zahtjeva povratak kući ili u iznimnom slučajevima na drugo odredište.

Prilikom podnošenja zahtjeva država članica, u čijem konzulatu će građani podnijeti zahtjev, provjerit će s drugom državom članicom nacionalnost i identitet osobe. Postupak ne bi trajao dulje od pet dana. ETD potvrda vrijedit će u vremenu koje je potrebno za putovanje, a najviše 15 kalendarskih dana. Prilikom povratka kući, primatelji tog dokumenta će ga trebati vratiti vlastima zbog sigurnosti i rizika od krivotvorenja.

Nakon potpisivanja, direktiva će stupiti na snagu dvadeset dana nakon njene objave. Komisija će potom usvojiti provedbene akte koji sadrže dodatne tehničke specifikacije. Države članice imat će rok od dvije godine kako bi usvojile dodatne zakone i odredbe potrebne za usklađivanje s direktivom.