Utrka u svjetskoj dominaciji za svemirskim naroužanjem postaje sve intenzivnija; Njemačka izaziva strategiju Francuske

Autor:

  • Karla Juničić

30.07.2019.

French President Emmanuel Macron, Eric Trappier, Chairman and CEO of Dassault Aviation, Dirk Hoke, CEO of Airbus Defence and Space, Spanish Defence Minister Margarita Robles, French Defence Minister Florence Parly and German Defense Minister Ursula von der Leyen attend the unveiling of the French-German-Spanish New Generation Fighter (NGF) model during a visit the 53rd International Paris Air Show at Le Bourget Airport near Paris, France, June 17, 2019. REUTERS/Benoit Tessier/Pool - RC1201CAE5C0
REUTERS

Francuska planira objaviti svoj plan obrane u svemiru u četvrtak. Na slici: Francuski predsjednik Emmanuel Macron, novoziabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, španjoslska ministrica obrane Margarita Robles tijekom promocije novog zajedničkog borbenog zrakoplova u lipnju

Svemirski prostor postaje novi prostor sigurnosne obrane, a sukobi na europskoj razini u dominaciji u utrci za naoružanjem postaju sve očitiji i mogli bi stvoriti novi razdor, posebice između Berlina i Pariza.

Francuska u četvrtak planira objaviti detalje plana razvoja svemirskih istraživanja u Toulouseu. Emmanuel Macron je tijekom svog govora na Dan pada Bastille izjavio o planovima proširenja svojih zračnih snaga na svemir. Najava slijedi nakon obećanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će do 2020. stvoriti američku svemirsku silu kao novi ogranak vojske.

- Nova prostorna i vojna doktrina koju mi je predložilo ministarstvo, a koju sam odobrio, omogućit će nam da osiguramo našu obranu prostora - rekao je Macron dodavši da će se time ojačati znanje o 'situaciji u svemiru i bolje ćemo zaštititi naše satelite'.

Ukupna investicija rebrendiranja francuskih oružanih snaga u svemirske i zračne snage nije još potvrđena, no predviđa se da će zbog sigurnosnih planova najviše profitirati tvrtka Airbus sa sjedištem Toulouseu. Kompanija će slijediti planove vladinih investicija za unaprijeđenje sigurnosne tehnologije, ne samo na kopnu i moru već i u zraku i kibernetičkom prostoru.

Francuska vlada priopćila je  prošle godine potrošiti 3,6 milijardi eura na nadogradnju svojih vojnih satelitskih sustava nakon pokušaja Rusije da presretne komunikaciju.

Jedan od ciljeva francuskog plana je obrana od potencijalnih prijetnji u svemiru od strane velikih sila, uključujući Kinu, Rusiju i Indiju.

 

Europski sukob

Francusko otkrivanje sigurnosnih planova negoduje njemačkim idejama i planovima za multilateralno rješavanje vojnih i sigurnosnih pitanja na razini Europske unije.

- Trebamo snažan odgovor na izazove u svemiru, ali ja to smatram poslom za Europsku svemirsku agenciju i EU - rekao je Thomas Jarzombek, koordinator njemačke vlade za zrakoplovstvo i zastupnik u njemačkom parlamentu Bundestagu.

Europske svemirske aktivnosti povijesno je koordinirala Europska svemirska agencija sa sjedištem u Parizu, u kojoj su Francuska i Njemačka najjači igrači zajedno s Ujedinjenom Kraljevinom.

Povijesno gledajući Francuska je uvijek težila autonomiji u vojnoj sigurnosti. Odluka Charlesa De Gaullea 1966. o povlačenju Francuske iz integriranog vojnog zapovjedništva NATO-a je izazvala nelagodu među državama članicama saveza. Ponovno se pridružila 2009. godine.

People visiting Paris Air Show are seen through a piece of the Airbus A350-1000 cockpit, at the 53rd International Paris Air Show at Le Bourget Airport near Paris, France June 23, 2019. REUTERS/Pascal Rossignol - RC1F1D1B8470
Pascal Rossignol / REUTERS

Francuska kompanija Airbus će najviše profitirati od vladinih investicija u nove programe sigurnostiA

Njemačka je na sigurnosnom polju preferirala djelovati unutar etabliranih organizacija poput NATO-a. Unutar Europske unije, zalaže se za sudjelovanje što većeg broja zemalja članica, a valja napomenuti da je i novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen još kao njemačka ministrica sigurnosti bila velika pobornica ideje stvaranja Europske vojske.

Macron je u svojoj najavi pažljivo rekao da planovi trebaju biti u skladu s 'europskim okvirom', ali je također rekao kako je taj korak namijenjen jačanju 'strateške autonomije Francuske'.

Nova njemačka ministrica obrane Annegret Kramp-Karrenbauer, ovoga je tjedna objavila povećanje vojnih troškova, ali nije spomenula svemirsko naoružanje u svom prvom govoru na novoj poziciji.

Svjetska utrka za svemirskim naoružanjem

Nakon stupanja Neila Armstronga na mjesec 1969. godine, zemlje su potpisale sporazum UN-a kojim se zabranjuje uporaba nuklearnog oružja i uporaba oružja za masovno uništavanje u svemirskom prostoru.

No, u novoj fazi militarizacije, sateliti postaju dovoljno oružje.

- Glavni izazov nije u svemiru, izazov su zemaljske postaje i kibernetička sigurnost – rekao je Jarzombek.

Uoči objave francuskog plana obrane francuska ministrica obrane Florence Parly je izjavila u francuskom parlamentu da plan neće uključivati 'oružje usmjereno na Zemlju iz svemira' već je on 'odlučan odgovor ...na neprijateljske aktere u svemiru'.

U.S. President Donald Trump observes a demonstration with U.S. Army 10th Mountain Division troops, an attack helicopter and artillery as he visits Fort Drum, New York, U.S., August 13, 2018. REUTERS/Carlos Barria SEARCH
Carlos Barria / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump je u svibnju 2018. godine najavio stvaranje šestog vojnog ogranka koji će nadgledavati misije i operacije u svemirskom prostoru

Rusija se smatra vodećom u sustavu ometanja satelita. Kina priprema velike investicije u svemirske bespilotne letjelice. Indija je u ožujku uspješno pogodila satelit na nadmorskoj visini od oko 300 kilometara koristeći posebno razvijenu raketu u testnoj misiji.

U svibnju 2018. godine Trump je potaknuo Pentagon na stvaranje 'svemirske sile' kao novog šestog vojnog ogranka koji će nadgledavati misije i operacije u svemirskom prostoru.

'Moramo imati američku dominaciju u svemiru', rekao je američki predsjednik tom prilikom, 'i imat ćemo zračne snage i imat ćemo svemirske snage'.

Europska komisija je za svoj plan djelovanja država Europske unije u svemiru od 2021. do 2027. godine predložila 16 milijardi eura za potporu civilnim programima. Bruxelles po prvi put pokreće značajan program za financiranje potrošnje na obrambenu opremu, usprkos snažnom protivljenju lijevih političkih skupina u Europskom parlamentu o ideji korištenja financija EU u vojne svrhe.

Napetosti među vodećim svjetskim silama u svemirskoj utrci postaju sve očitije i žustrije.

Prema izvještaju Reutersa na summitu NATO -a koji je planiran za prosinac očekuje se da će se svemirski prostor službeno priznati kao mjesto novog polja obrane.