Varšava od SAD-a traži otvaranje stalne vojne baze koja bi se zvala 'Utvrda Trump'

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

19.09.2018.

United States President Donald J. Trump and the President of the Republic of Poland Andrzej Duda hold a news conference at The White House in Washington, DC, September 18, 2018., Image: 387322443, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, ADMedia
Profimedia, ADMedia

Poljski predsjednik Andrzej Duda i američki predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump, u utorak je izjavio kako SAD razumije poljsku zabrinutost zbog moguće ruske agresije te da upravo zato ozbiljno razmatraju zahtjev Varšave za stalnom američkom vojnom nazočnošću u NATO saveznici.

Tijekom sastanka održanog u Bijeloj kući, poljski predsjednik Andrzej Duda od Donalda Trumpa je zatražio otvaranje stalne američke vojne baze koja bi Poljsku branila od ruske prijetnje, a kojoj bi ime bilo 'Fort Trump'.

Američki se predsjednik složio sa svojim poljskim kolegom zaključivši da Rusija ima prilično agresivan pristup regiji Istočne Europe. Također, naglasio je da ozbiljno razmatra zahtjev za otvaranjem vojne baze te da cijeni poljsku volju da financijski sudjeluje u samome projektu.

- Ozbiljno razmatramo ovaj prijedlog. Znamo da se ta ideja jako sviđa našim saveznicima u Varšavi, stoga je to nešto o čemu intenzivno razmišljamo - rekao je Trump novinarima.

Moskva je u svibnju izrazila zabrinutost zbog izvješća o poljskom zahtjevu, naglasivši da širenje NATO saveza prema ruskim granicama kompromitira stabilnost u Istočnoj Europi.

Poljska je NATO-u pristupila 1999. godine, istovremeno kada su vojnom savezu pristupile i Mađarska i Češka. Od tada, NATO-u su se priključile i druge države bivšeg komunističkog bloka koje graniče s Rusijom, unatoč otvorenom protivljenju Moskve.

Ovo nije prvi slučaj da Varšava traži stalnu američku vojnu nazočnost na svome tlu. Naime, SAD sada privremeno rotira svoje vojne postrojbe, ali bi trajniji angažman zahtijevao značajna financijska sredstva koja bi obuhvaćala i životne troškove obitelji američkih vojnika.

 

Jim Mattis, američki ministar obrane, naglasio je da američka vojska razmatra različite mogućnosti s Poljskom, ali napominje da još uvijek nisu donesene nikakve odluke.

- Ne radi se samo o vojnoj bazi već i o drugim stavkama poput obučavanja vojnih postrojbi, održavanja vojnih objekata. Mnogo je pojedinosti koje moramo definirati prije nastavka suradnje s Poljacima - naglasio je Mattis novinarima tijekom sastanka u Pentagonu.

Oba su predsjednika država otvoreno izrazila zabrinutost zbog izgradnje ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 zato što smatraju da bi njime Europa previše ovisila o ruskom plinu, čime bi bila izložena riziku od onoga što Duda naziva 'političkom ucjenom' pri isporuci plina.

SAD neće sankcionirati europske tvrtke

Međutim, Trump je izjavio kako Sjedinjene Države ne namjeravaju sankcionirati tvrtke koje sudjeluju u projektu s Rusijom.

- Mi samo mislimo da je velika šteta za Nijemce da za svoju energiju Rusiji plaćaju milijarde dolara godišnje - objasnio je predsjednik Trump.

Švicarska tvrtka koja je zadužena za gradnju plinovoda Sjeverni tok 2, potpisala je sporazume o financiranju projekta s tvrtkama ENGIE, OMV, Shell, Uniper i Wintershall.

U zajedničkoj izjavi objavljenoj u utorak nakon konferencije za novinare, predsjednici dviju država kazali su da će nastaviti koordinirati napore u borbi 'protiv energetskih projekata kao što je Sjeverni tok 2, koji predstavljaju prijetnju našoj zajedničkoj sigurnosti'.

Trump je također izjavio kako SAD razmatra uključivanje Poljske u program za izuzeće od posjedovanja viza.

Naime, Poljska, Cipar, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska jedine su države Europske unije čiji građani trebaju vizu za ulazak u Sjedinjene Američke Države. Europska pravila propisuju vizni reciprocitet, no u američkom slučaju institucije EU se oglušuju na ovo pravilo.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version