Zbog pandemije NATO smanjuje trupe u Afganistanu s 16 na 12 tisuća

Autor:

19.03.2020.

(FILES) In this file photo taken on August 11, 2014, a US soldier, part of the NATO-led International Security Assistance Force (ISAF), looks out onboard a Chinook helicopter over the Gardez district of Paktia province. - American forces have started pulling out of two bases in Afghanistan, a US official said on March 10, the day peace talks between Kabul and the Taliban were due to start despite widespread violence and a political crisis. The United States is keen to end its longest-ever conflict, and under the terms of a deal signed in Doha last month has said all foreign forces will quit Afghanistan within 14 months -- provided the Taliban stick to their security commitments. (Photo by SHAH MARAI / AFP)
SHAH MARAI / AFP

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je održavo godišnju tiskovnu konferenciju o učincima tijekom 2019 godine video vezom pri čemu su novinari mogli postavljati pitanja putem skypa zbog situacije nastale corona virusom.

''Ovo je situacija bez presedana", rekao je on govoreći o mjejama koje NATO mora poštivati kako bi se smanjile posljedice od koronvirusa. Spomenuo je mnoge vojnike NATO-a koji su u misijama, od Afganistana do Kosova, a koji bi vjerojatno danas vljeli biti doma sa svojima u ovim teškim danima.

Glavni tajnik NATO-a je rekao da je prošla godina bila uspješna za NATO te da su i građani država članicama prepoznali važnost očuvanja i transformacije NATO-a.

Glavni tajnik NATO-a je iznio rezultate istraživanja stavova javnosti prema kojima preko 70 posto građana smatra da NATO mora štititi svoje države članice i da države članice moraju štititi jedna drugu. Jasna većina, 64 posto, podržava članstvo njihovih država u NATO.

Puno pitanja je bilo oko planiranih povećanja ulaganja u obranu i da li će posljedice krize koju je koronvirus stvorio imati utjecaj na to.

''Jasno je da će biti teških posljedica krize koronavirusa za gospodarstva i za proračune država članica. Prerano je reći kakve će biti dugoročne posljedice. No kada su države članice odlučile povećati ulaganja u obranu toje učinjeno zbog izazova koji se pojavljuju i današnjem svijetu a to ne mjenja. Naše snage pomažu i u potrebama raznih katastrofa a to čine u nekim ržavama i danas kada se suočavaju sa koronavirusom.  Vojnici pomažu i u čuvanju granica i u pomaganju civila" - izjavio je Stoltenberg.

Rekao je da očekuje da će države članice ispoštovati odluku o povećanju investicija u obrani.

Također, nadodao je da će se smanjiti trupe NATO-a u Afganistanu sa 16000 na 1200  u sljedećih 135 dana. Sa tih 12000 vojnika  će biti moguće  nastavak operacije opremanja i uvježbavanja Afganistanskih snaga. Ovo smanjenje je uvjetovano situacijom i NATO očekuje da će se svim uključujući i Talibane, pridržati svojih obveza.