Zbog straha od terorizma, Europska unija nameće sankcije Iranu

Autor:

  • Georgi Gotev/ EURACTIV.com

09.01.2019.

Police cars are parked on Hejrevej street after a shooting, in which, according to local media, former gang member and radio host Nedim Yasar was shot, in Copenhagen, Denmark November 19, 2018. Picture taken November 19, 2018. Mathias Oegenda/Ritzau Scanpix/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. DENMARK OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN DENMARK. - RC13542D1D30
REUTERS

Ilustracija: Postupanje danske policije u Kopenhagenu

Europska unija je u utorak iranskoj obavještajnoj službi najavila sankcije, nakon što je optužila Teheran za ulogu koju je imao u ubojstvu protivnika iranskog režima na teritoriju Nizozemske, Danske i Francuske.

Potez Bruxellesa najavljen je nakon što je Nizozemska vlada optužila Teheran da je odgovoran za ubojstvo dvaju disidenta u 2015. i 2017. godini.

- Ohrabrujuće je da je Europska unija odobrila nove sankcije protiv Irana kao odgovor na neprijateljske aktivnosti i spletke koje su planirane i počinjene u Europi, uključujući i one u Danskoj – rekao je danski premijer Lars Lokke Rasmussen.

- EU je ujedinjena. Takve akcije su neprihvatljive te moraju imati posljedice – izjavio je na svom službenom Twitter profilu.

Službenici su izjavili da nove sankcije predviđaju zamrzavanje fondova i drugih financijskih sredstava iranskog ministarstva obavještajne djelatnosti. No, iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif optužio je Europu da je ona zapravo 'leglo terorista'.

- Optužbe na naš račun ne oslobađaju Europu od njezine odgovornosti za pružanje utočišta teroristima – izjavio je iranski ministar na svom službenom Twitter profilu.

Daljnje sankcije nisu isključene

Danska je već pokušala Iranu nametnuti sankcije, nakon opravdane sumnje da je Teheran pokušao ubiti tri iranska disidenta na njezinom teritoriju. Pokrenuta je policijska potjera za učesnicima zavjere protiv tri iranska državljana za koje se sumnjalo da su pripadnici Arapskog pokreta za oslobođenje. Zbog tog je incidenta 28. rujna obustavljen trajektni promet u Danskoj, a zatvoren je i most koji je povezuje sa susjednom Švedskom.

Prije dvije godine, Francuska je Iranu nametnula sankcije zbog dva osumnjičena iranska agenta i djelatnike nadležnog ministarstva obavještajne službe. Njihova je kontraobavještajna služba došla do zaključka da je iranski obavještajni službenih odgovoran za bombaški napad u lipnju prošle godine koji se odvio u pariškome predgrađu. Teheran je taj napad oštro opovrgnuo.

- Nakon najave sankcija, Nizozemska se pridružila Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Danskoj i Belgiji kako bi se sastala s predstavnicima Irana - izjavio je Stef Blok, nizozemski ministar vanjskih poslova.

Zaključak sastanka bio je postojanje 'ozbiljna zabrinutost zbog mogućnosti sudjelovanja Irana u neprijateljskim činovima na teritoriju EU'. Također, pismo je potpisala ministrica unutarnjih poslova Kajsa Ollongren.

- Od Irana se očekuje da u potpunosti surađuje u rješavanju sadašnjih problema te da po potrebi pomogne u kaznenim istragama - navodi se u pismu.

- Ako se takva suradnja ne dogodi, provest će se daljnje sankcije - dodaje se u izvješću.

Nuklearni sporazum

Nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom i uveo nove sankcije Teheranu, Europska unija je s velikom dozom opreza pokušala spasiti teško postignuti sporazum. Nizozemski ministri rekli su na sastanku s iranskim dužnosnicima da je 'istaknuto da (kaznene) mjere nisu povezane' s nuklearnim sporazumom s Iranom.

Zaključak navodi da će 'Iran biti odgovoran za sva pitanja koja utječu na Europsku uniju i interese međunarodne sigurnosti' uključujući ubojstva iz 2015. i 2017. godine u Nizozemskoj. Nizozemska policija je imenovala dvije žrtve; Alija Motameda (56), ubijenog u središtu grada Almera 2015. te Ahmada Molla Nissia, 52, ubijenom u Haagu 2017. godine. Prema navodima lokalnih medija, Motamed je živio u Nizozemskoj pod lažnim imenom, a zapravo se zove Mohammad Reza Kolahi Samadi te je glavni krivac najvećeg bombaškog napada u Iranu 1981. godine.

S druge strane, Nissi je bio pogođen hicem iz automobila, za kojeg se kasnije utvrdilo da je ukraden iz roterdamskog predgrađa.  Nizozemska policija je izjavila da je Nissi predsjednik Arapskog pokreta za oslobođenje Ahvaza, skupine koja se zalaže za neovisnost jugozapadne regije u Iranu. U lipnju prošle godine, Nizozemska je protjerala dva zaposlenika iranske ambasade, za kojih je sumnjala da su povezani s ubojstvima.

Tada se Teheran usprotivio protjerivanju opisujući ga 'neprijateljskim i destruktivnim potezom', zaprijetivši pritom osvetom. Američki državni tajnik Mike Pompeo na svom službenom Twitter profilu je objavio kartu koja ukazuje na nekoliko napada u Europi za koje se sumnja da su se organizirali pod pokroviteljstvom Irana, uključujući bombardiranje autobusa s izraelskim turistima na aerodromu Burgas u Bugarskoj u srpnju 2012. godine.

 

 

Gilles de Kerchove, koordinator europske protuterorističke organizacije, je tijekom  ekskluzivnog intervjua za Euractiv 12. prosinca odbio povezati terorizam s napadima. Također, izraelski premijer Benjamin Netanyahu sprječavanje napada u Francuskoj i Danskoj pripisao je efikasnosti svoje kontraobavještajne službe Mossad.

Neobično je da su strani mediji tek sada naveli i naglasili taj detalj.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Inačica na drugom jeziku / Alternate language version