Španjolska dobila prvu manjinsku vladu u modernoj povijesti

Autor:

  • Tea Trubić Macan

07.01.2020.

Spanish caretaker prime minister, socialist Pedro Sanchez, arrives for a parliamentary vote to elect a premier at the Spanish Congress (Las Cortes) in Madrid on January 7, 2020. - Spain's parliament will vote today on whether to confirm Socialist leader Pedro Sanchez as prime minister at the helm of the country's first-ever coalition government since its return to democracy in the 1970s. He wants to form a minority coalition government with hard-left party Podemos this time around. Two days ago Sanchez lost a first confidence vote having failed to win backing from an absolute majority in the 350-seat parliament. He now faces a second vote today afternoon when he needs just a simple majority -- more yes votes than no -- to remain prime minister. (Photo by PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP)
PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP

Pedro Sanchez (na slici) dobio je povjerenje 167 zastupnika španjolskog parlamenta, ali i 18 onih koji su ostali suzdržani tijekom glasanja o njegovoj manjinskoj lijevoj vladi

Španjolska konačno ima vladu.

Pedro Sanchez bit će premijer prve manjinske koalicijske vlade u modernoj povijesti kraljevine zahvaljujući podršci 167 zastupnika španjolskog parlamenta, ali uvelike i zahvaljujući suzdržanosti Katalonaca s kojima je lider socijalista dogovorio dijalog o statusu te autonomne pokrajine.

Nova vlada ima 'mršavu' većinu od samo 2 glasa više od minimuma koji je bio potreban za izlazak iz višemjesečne pat pozicije na političkoj sceni zbog koje su se u posljednjih godinu dana raspisala čak dvije runde parlamentarnih izbora.

Unatoč tome što je Španjolska konačno oformila vladu, najteži dani Sanchezove državničke karijere tek su pred njim zato što s tako nestabilnom većinom neće moći provoditi reforme ključne za stabilizaciju gospodarstva, ali i društvenih nemira u državi.

Sanchez je krajem studenog dogovorio postizbornu koaliciju s krajnje lijevom populističkom strankom Unidas Podemos Pabla Iglesiasa, no i uz njihovu mu je podršku nedostajalo dvadesetak ruku za sastavljanje vlade.

Pučani Pabla Casada i senzacija posljednjeg izbornog ciklusa radikalno desna stranka Vox, odbili su podržati vladu lijevoga centra, tako da se Sanchez morao obratiti katalonskim separatistima iz stranke ECR i ponuditi im ustupke u zamjenu za njihovu suzdržanost tijekom glasanja u parlamentu.

Još uvijek nije poznato što je Sanchez točno dogovorio s Kataloncima, ali španjolski vodeći mediji nagađaju da je riječ o dijalogu o pitanju te autonomne pokrajine pri čemu će svaki eventualni dogovor biti dan na referendum u Kataloniji.

- Gospodo, vaš izbor danas vrlo je jednostavan. Možete podržati progresivnu vladu ili naše sugrađane otjerati na treće izbore – upozorio je Pedro Sanchez tijekom današnje sjednice parlamenta na kojoj su zastupnici odlučivali o sudbini prve manjinske koalicijske vlade u modernoj povijesti Kraljevine Španjolske.

Suzdržani su bili i zastupnici autonomne pokrajine Baskije, zbog čega je španjolska desnica Sancheza optužila da radi suprotno nacionalnim interesima.