Summit Europskog vijeća posvećen proračunu i fondu za oporavak održat će se u Bruxellesu 17. srpnja

Autor:

  • Tea Trubić Macan

25.06.2020.

EU President of Council Charles Michel (R) and European Commission President Ursula von der Leyen (L) give a joint press after a meeting with Turkish President Recep Tayyip Erdogan at the EU headquarters in Brussels on March 9, 2020. (Photo by JOHN THYS / AFP)
AFP

Charles Michel i Ursula von der Leyen

Čelnici 27 zemalja Europske unije 17. i 18. srpnja planiraju održati prvi fizički sastanak Europskog vijeća na kojem će još jednom pokušati usuglasiti, za sada i dalje suprotstavljene stavove oko novog Višegodišnjeg financijskog okvira i Fonda za oporavak zvanog 'Europa za nove generacije'.

Summit će se održati na samome početku njemačkog predsjedanja Vijećem EU, a s obzirom na to da će se državnici na dvodnevnom sastanku prvi puta susresti uživo od početka pandemije koronavirusa, postoji oprezna nada da će se postići barem okvirni dogovor oko proračuna vrijednog više od 1,1 bilijuna eura te fonda u sklopu kojeg će se europskim članicama na raspolaganje dati čak 750 milijardi eura.

Hrvatskoj u sklopu Fonda za oporavak na raspolaganju stoji više od 10 milijardi eura, a premijer Andrej Plenković prije nekoliko je dana uvjerio građane da još uvijek ne postoji opasnost da će se ta sredstva smanjiti.

Podsjetimo, prošloga se petka održao posljednji summit Europskoga vijeća tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU koji nije rezultirao konačnim dogovorom. Čelnici zemalja su tijekom sastanka koji je trajao četiri sata ponovili svoja suprotstavljena stajališta oko ambicioznog prijedloga Europske komisije, a tzv. 'štedljive države', na čijem se čelu i dalje nalazi Austrija, tvrde da u ovome obliku nisu spremne prihvatiti paket zato što se protive ideji da se članicama za sanaciju ekonomske štete pandemije novac alocira u obliku bespovratnih sredstava.