Albanci će odlučiti o novom predsjedniku ili predsjednici Sjeverne Makedonije u drugom krugu izbora

Autor:

22.04.2019.

Macedonian Prime Minister Zoran Zaev and leader of the ruling SDSM greets presidential candidate Stevo Pendarovski during a news conference in Skopje, North Macedonia, April 21, 2019. REUTERS/Ognen Teofilovski
Ognen Teofilovski / REUTERS

Makedonski premijer Zoran Zaev (lijevo) i realativni pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora Stevo Pendarovski

Po prvim nepotpunim rezultatima predsjedničkih izbora u Sjevernoj Makedoniji objavljenim u nedjelju navečer kandidat vlade Stevo Pendarovski je u blagoj prednosti pred kandidatkinjom desnice, no izgledno je da će zemlja morati održati i drugi krug izbora.

Izborno povjerenstvo Sjeverne Makedonije je, nakon prebrojavanja oko dvije trećine glasačkih listića, izvijestilo da je socijaldemokrat (SDSM) Pendarovski dobio 42,66 posto glasova, kandidatkinja konzervativne oporbe (VMRO-DPMNE) Gordana Šiljanovska-Davkova 41,35 posto, a predstavnik albanske manjine Blerim Reka 11,81 posto.

Uz slabu izlaznost (manje od 50 posto), kako se i očekivalo, Makedoniju tako čeka drugi krug izbora za predsjednika, koji će se održati 5. svibnja. Na prethodnim izborima 2014. na birališta je izašlo 48,86 posto birača.

To su prvi izbori od stupanja o promjeni imena te zemlje po sporazumu s Grčkom (Prespanski sporazum), a prati ih 400 stranih promatrača i protekli su mirno.

Iako na prvi pogled situacija izgleda vrlo izjednačeno, više ne nego izgledno da će u drugom krugu pobijediti Stevo Pendarovski. Naime, može se očekivati da će Blerim Reka pozvati svoje birače da daju glas Pendarovskom jer se Albanci zalažu za očuvanje sporazuma o promjeni imena te približavanje NATO i EU.

U tom scenariju postoji ipak određeni problem. Da bi izbori bili pravovaljani treba se odazvati barem 40 posto birača, pa bi možda VMRO-DPMNE mogao pribjeći taktici bojkota izbora, kako bi time možda otvorili novu institucionalnu i političku krizu. Ovi izbori su osim glasovanja za novog šefa države i određeni referendum o Zoranu Zaevu i njegovoj politici i savezništvu s Albancima.

Naime, upravo je Zaev zaslužan za Prespanski dogovor s Grčkom, kojim je zemlja promijenila ime u Sjeverna Makedonija, a time i izašla iz višegodišnje izolacije te bi u lipnju trebala dobiti datum pristupnih pregovora za EU, a u prosincu postati punopravna članica NATO-a, koja je, podsjetimo, trebala biti još 2009. s Hrvatskom i Albanijom.
VMRO-DPMNE protivio se Sporazumu, i sada nastoje, ili Zaevu na vrat staviti predsjednicu koja će mu praviti probleme ili pak izazvati novu krizu propadnu li izbori, koja bi mogla izroditi nove parlamentarne izbore i time odgoditi datum bruxelleskih pregovora, čime bi se Makedonija bila vraćena korak unazad.