Britanska vlada: bit će potrebne kontrole između Sjeverne Irske i Velike Britanije

Autor:

21.05.2020.

A handout photograph released by the UK Parliament shows Britain's Prime Minister Boris Johnson attending Prime Minister's Questions (PMQs) in the House of Commons in central London on May 20, 2020. (Photo by JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, ADVERTISING PURPOSES - MANDATORY CREDIT
Jessica Taylor / AFP

Britanski premijer Boris Johnson

Britanska vlada u srijedu je priznala da će na granici između Britanije i Sjeverne Irske za dio robe biti potrebne granične kontrole poslije prijelaznog razdoblja, iako je London ranije tvrdio da to neće biti slučaj.

„Neće biti nove, fizičke granične infrastrukture i mi ne vidimo potrebu za tim“, objavila je britanska vlada u objavi svog stajališta o protokolu između Sjeverne Irske i Irske, ispregovaranom u sklopu dogovora Londona i Bruxellesa o britanskom napuštanju Europske unije.

„Ali proširit ćemo neke postojeće prijelaze za poljoprivredne proizvode kako bi se omogućile dodatne kontrole“, dodala je vlada.

Irskim protokolom želi se izbjeći povratak tvrde granice na Irskom otoku nakon što krajem godine završi prijelazno razdoblje tijekom kojeg Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje funkcionira pod europskim pravilima.

U njemu stoji da je Sjeverna Irska, britanska provincija, dio carinskog teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. No ako će roba kroz nju proći prije ulaska u EU, britanske vlasti morat će poštivati europske carinske obaveze.

Ministar u britanskoj vladi Michael Gove u srijedu je ustvrdio da će te kontrole biti „potpuno minimalne“.

„Sve će se obavljati elektronskim putem“, kazao je.

Britanski premijer Boris Johnson u studenom je uvjeravao sjevernoirske poslovne čelnike da neće biti kontrole robe između Britanije i Sjeverne Irske.

Gove je rekao i da će Sjeverna Irska ostati pod nekim europskim pravilima, primjerice u području zdravstva, do najmanje 2024. godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija trenutno pregovaraju o budućim trgovinskim odnosima, no razgovori teku sporo.

London je u utorak pozvao EU da izmijeni svoje prijedloge ako želi postići dogovor do kraja godine. Britanci ne žele produžetak prijelaznog razdoblja koji se može odobriti samo na njihov zahtjev, iako zbog toga prijeti scenarij kaotičnog brexita.

Tagovi/Tags: